Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La primera fase preveu un total de 8 pàrquings amb 1.117 places d’aparcament a entre 5 i 10 minuts a peu del centre i els museus. El nou pàrquing de l’avinguda Vilallonga, als terrenys de l’antic camp de futbol, serà el de major capacitat amb 330 places gratuïtes.

L’alcaldessa de Figueres ha presentat aquesta tarda el Pla d’Aparcaments de Proximitat amb l’objectiu de millorar l’oferta d’aparcament gratuït pensat tant per a visitants com per a residents que s’han de desplaçar en vehicle privat, i disminuir la pressió del trànsit al centre de la ciutat.

El nou pla, en aquesta primera fase, preveu duplicar entre aquest any i el vinent el nombre de places respecte a les que actualment ja estan en servei, fins arribar a les 1.117.

D’aquesta forma el pla estableix en aquesta primera etapa 8 aparcaments de proximitat que tenen, com a característica comuna, que tots estan ubicats a les portes del centre de la ciutat, a entre 5 i 10 minuts a peu de la Rambla o els museus, i són d’us gratuït.

El pla aprofita quatre dels pàrquings ja existents, que són el dels Fossos, Parc de les Aigües, Turó Baix i el recentment obert al carrer Migdia, i preveu l’obertura de tres nous aparcaments a l’avinguda Vilallonga (als terrenys del camp de futbol del Far), a l’antiga presó del carrer Sant Pau i als terrenys de la fàbrica de talc, a tocar de la Rambla Nova. A més, també incorpora l’aparcament de la carretera de Llançà, que aquests darrers dies s’ha començat a ampliar i a urbanitzar.

La configuració del pla d’aparcaments quedarà definit de la següent manera:

1)     Els Fossos. En servei. 185 places

2)     Parc de les Aigües. En servei. 170 places

3)     Turó Baix. En servei. 89 places

4)     Carrer Migdia. En servei. 53 places

5)     Carretera de Llançà. En obres d’ampliació i urbanització. 160 places

6)     Fàbrica de talc. Obertura aquest any. 20 places

7)     Antiga presó. Obertura aquest any. 110 places

8)     Avinguda Vilallonga. Inici d’obres 2018 i obertura al 2019. 330 places

El pla també preveu la senyalització dels aparcaments ja existents i es crearà una imatge gràfica unificada que, entre d’altres informacions, indicarà en cada pàrquing la distància a peu que hi ha fins al centre i els museus. Així mateix, s’incorporarà la presència d’aquests espais d’aparcament a les principals aplicacions mòbils de mapes per facilitar la seva accessibilitat i localització als visitants.

L’Ajuntament de Figueres treballa ja en una segona fase del pla amb un procés de recerca de nous terrenys o solars a prop del centre que puguin ser habilitats com a aparcament i que reforcin encara més l’oferta d’estacionaments gratuïts a les portes del centre de la ciutat. Aquesta recerca d’aparcaments també compta amb la col·laboració d’altres grups municipals com el del Partit Popular, amb qui s’ha aconseguit la cessió del solar del carrer Migdia per poder fer-hi l’aparcament, i el grup municipal d’ERC amb qui es treballa conjuntament en la comissió de cerca de solars buids.

Amb aquestes 1.117 places gratuïtes, Figueres comptarà amb una oferta d’unes 11.500 places, de les quals 7.500 aproximadament corresponen a la zona blanca d’ús gratuït, 1.344 corresponen a les zones blava (582) i verda (762) i les 1.600 restants es distribueixen entre els 9 pàrquings privats, tant soterrats com en superfície, que hi ha a la ciutat.

De les prop de 10.000 places d’aparcament en superfície regulades per l’Ajuntament, zona blanca i aparcaments públics (sense comptar els aparcaments privats de pagament en superfície), només un 10,3 % són aparcaments de pagament en forma de zona blava o verda.

El més gran, a l’avinguda Vilallonga

Dels vuit aparcaments de proximitat que estableix el pla, el que es construirà a l’avinguda Vilallonga serà el de major capacitat, amb 330 places. Aquest s’ubicarà als terrenys de l’antic camp de futbol del Far gràcies a l’acord arribat amb la propietat, en forma de lloguer anual i amb l’arranjament i il·luminació per part de l’Ajuntament. 

Ampliació a la carretera de Llançà

L’Ajuntament ha començat aquesta setmana la segona fase de les obres de millora i ampliació de l’aparcament de la carretera de Llançà, que permetran comptar ja aquest estiu amb 160 places gratuïtes. Els treballs consisteixen en la pavimentació, millora dels accessos i traçat peatonal, i la il·luminació de tot l’espai per millorar-ne la seguretat.