Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'objectiu general del Programa és continuar i reforçar la integració econòmica i social de la zona transfronterera a través de la cooperació. Per aconseguir-ho, se centra en promoure i cofinançar projectes de cooperació al territori elegible realitzats per socis francesos, espanyols i andorrans. El Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020) està finançat per la Unió Europea amb un pressupost total de 178 milions d'euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER sense assistència tècnica).

Logotip del POCTEFA

El 4 de novembre de 2016, el Comitè de Seguiment del POCTEFA va aprovar el text oficial de la segona convocatòria del Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020).

El CONSORCI DELS VIES VERDES DE GIRONA, juntament amb els 4 socis AJUNTAMENT DE FIGUERES, CONSEIL DÉPARTEMENTAL DES PYRÉNÉES-ORIENTALES, CONSELL COMARCAL DE L’ALT EMPORDÀ i COMMUNAUTE URBAINE PERPINYÀ MEDITERRANEE, va presentar amb data 31 de maig de 2017, a la segona convocatòria de projectes POCTEFA, el projecte "EFA156/16 BICITRANSCAT" Desenvolupament de nous itineraris pedalables i enllaços multimodals transfronterers per a la promoció de la mobilitat sostenible.

El Comitè de Programació del POCTEFA 2014-2020, celebrat el 8 de novembre de 2017 a Biarritz, ha aprovat la resolució de la segona convocatòria amb 62 projectes de cooperació transfronterera i 71 milions d'euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Entre ells, va aprovar el projecte EFA156/16 BICITRANSCAT.

El projecte BICITRANSCAT té com a objectiu el desenvolupament d'un nou eix litoral de mobilitat sostenible transfronterer estructurat al voltant de la ruta ciclista d'interès europeu EuroVelo 8 "La Ruta de la Mediterrània (Cadis-Atenes)". Aquest projecte compleix així amb les altes expectatives dels turistes itinerants, turistes amb residència fixa i població local, ja ressaltats pel projecte previ.

BICITRANSCAT té com a objectiu unir les principals destinacions turístiques de Girona i els Pirineus Orientals a través d'un eix ciclable interconnectat a diferents maneres el transport públic, afavorint així la mobilitat sostenible i permetent una variant costanera que suposa una alternativa a les carreteres sovint saturades els mesos estivals.

Per això, es duran a terme tres grans àrees de treball:

- Construir un nou tram de la ruta EuroVelo 8 i millorar-lo mitjançant el desenvolupament d'una xarxa de vies verdes que constitueixen rutes alimentadores d'aquesta última, sobretot des de l'estació de TGV a Perpinyà i a Figueres, millorant l'oferta de transport transfronterer sostenible existent.

- Desenvolupar nous serveis de mobilitat sostenible i facilitar la cooperació transfronterera multimodal (modes d'accés, informació, desenvolupament d'aplicacions, etc.).

- Estudiar el comportament dels usuaris en aquests eixos de transport sostenibles transfrontereres i mesurar l'impacte econòmic de les millores en l'oferta de transport a tot el territori.

Per aconseguir-ho té un pressupost de 4.689.269,25 d'euros cofinançats al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) mitjançant el Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020).

La Diputació de Girona ha signat un conveni de col·laboració amb el Consorci de les Vies Verdes de Girona, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i l'Ajuntament de Figueres per cofinançar el projecte europeu BICITRANSCAT. En el document s'estableix que la corporació, com a ens associat al projecte BICITRANSCAT i atenent a les seves competències d'assistència als municipis, farà una aportació de 504.567,31 euros. Aquesta xifra representa un 25% del total proporcionat per aquests tres socis de les comarques gironines (2.018.269,25 euros).

El Consorci de les Vies Verdes de Girona ha posat en funcionament el web www.bicitranscat.cat, espai en quatre idiomes (català, castellà, francès i anglès) en què s'explica el projecte europeu de cooperació POCTEFA per al desenvolupament d'un eix de mobilitat pedalable transfronterera. Al web, a més, s'hi recull la documentació oficial i s'ofereixen consells de mobilitat i seguretat, notícies relacionades amb el desenvolupament dels treballs i l'enllaç a cada entitat associada.