Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'octubre de 2007 es va crear la Xarxa mediambiental de l'àrea urbana de Figueres, sorgida arran de la constatació que els municipis que formen l’àrea urbana de Figueres es consoliden com una unitat territorial i econòmica homogènia amb una dinàmica pròpia, que no es comprèn si no és des de l’anàlisi del conjunt. Les sinèrgies a l’interior de l’àrea són tant evidents i sòlides que és impossible entendre l’estructura econòmica i territorial sense atendre la totalitat de municipis de l’àrea.

Aquesta àrea urbana haurà d’afrontar reptes que condicionaran el seu futur immediat (el tren d’alta velocitat, la planificació de les infraestructures viàries i ferroviàries, la possibilitat d’esdevenir un pol logístic i de comunicacions, la definició d’un model econòmic que assenti unes bases sòlides de desenvolupament, la gestió del creixement demogràfic i urbanístic, la definició d’un model de qualitat residencial, la gestió sostenible del territori i el medi ambient).

L’existència de l’àrea urbana de Figueres com a una unitat territorial amb dinàmica pròpia queda refermada amb la redacció per part del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya del Pla director urbanístic del sistema urbà de Figueres (PDUSUF).

Els objectius d’aquesta Xarxa de col·laboració mediambiental són els següents:

  • Crear un lloc de trobada i debat sobre temes mediambientals dels municipis de l’àrea urbana.
  • Fomentar el diàleg i les relacions entre els municipis.
  • Coordinar polítiques mediambientals conjuntes.
  • Proposar solucions conjuntes a problemàtiques comunes.
  • Esdevenir un lobby de pressió per a afrontar problemes i impulsar iniciatives.
  • Esdevenir interlocutor amb altres administracions.

La Xarxa està formada pels 16 municipis de l’àrea urbana segons es recull en el Pla Director Urbanístic del Sistema Urbà de Figueres: Avinyonet de Puigventós, Borrassà, Cabanes, el Far d’Empordà, Figueres, Llers, Navata, Ordis, Peralada, Pont de Molins, Santa Llogaia d’Àlguema, Vilabertran, Vilafant, Vilamalla, Vilanant i Vila-sacra. També en forma part el Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

La Xarxa mediambiental de l'àrea urbana de Figueres es regeix pels seus estatuts. Actualment l'alcalde de Navata, l'Il·lm. Sr. Jaume Homs, exerceix la Presidència de la xarxa.

Els membres de la Xarxa es reuneixen de manera itinerant a cada un dels municipis de l'àrea urbana de Figueres. D'entre els temes que s'han abordat cal destacar la millora del transport públic entre els municipis (a partir d'un treball finançat per la Secretaria de la Mobilitat del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya), la implantació de l'energia eòlica a la comarca, la realització d'un inventari de camins rurals d'interès o les opcions d'ubicació d'un parc tecnològic sobre eficiència energètica.

Alguns dels municipis de la xarxa s'han adherit al Pacte d'Alcaldes i a la xarxa de ciutats europees per una energia sostenible Energy Cities.