Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’encarregada del pregó serà la Unió Esportiva Figueres amb motiu del centenari d’aquesta entitat El cartell, protagonitzat per una creu hipercúbica, commemora els 600 anys d’història de les Fires i Festes de la Santa Creu

L'Ajuntament de Figueres presenta el cartell de les Fires i Festes de la Santa Creu 2019, obra de l’artista  figuerenca Yvonne Heinert.

L'Ajuntament de Figueres ha presentat aquest matí amb l’alcalde Jordi Masquef i el regidor de Cultura Popular i Festes, Quim Felip, el cartell de les Fires i Festes de la Santa Creu 2019, obra de l'artista figuerenca Yvonne Heinert.  El cartell està protagonitzat per una creu hipercúbica que conté la representació de diverses activitats i actes que tenen lloc durant les Fires i Festes de la Santa Creu, recordant aquests 600 anys d'història. A més, aquesta creu es troba levitant i sense ubicar-se dins cap paisatge ni horitzó, d'aquesta manera, l'autora rendeix un homenatge al figuerenc Salvador Dalí en el 30è aniversari de la seva mort.La presentació ha anat acompanyada per la creu hipercúbica dibuixada al cartell, de 2m d'alçada i 1,5m d'amplada, i que commemora la creu dels 600 anys de les Fires i Festes de la Santa Creu.

L'artista figuerenca ha explicat que tenia clar des del primer moment que volia una creu com a protagonista i que el cartell combinés, amb una visió polièdrica, la tradició d'unes festes centenàries amb la modernitat del segle XXI. "He trobat aquesta modernitat en la creu hipercúbica, que parteix d'un poliedre de la 4a dimensió: un tesseract" . Per reflectir de manera clara i concisa l'essència de les Fires, ha fotografiat elements que considera icones d'aquestes dates. Els colors del poliedre "havien de ser vintage, dissenyats amb un degradat de tons neutres i suaus per a recordar èpoques passades". Entre les imatges que trobem a la creu hi ha la fulla de figuera, en Berruga, els castellers, una peça dels cavallets i la baldufa del Museu del Joguet, una paleta de pintor, llibres, el tamborí i flabiol, i per últim, tot un cub dedicat als 30 anys d'Embarraca't.

El regidor de Cultura Popular i Festes, Quim Felip, ha explicat que el cartell segueix la tendència de ser una part important de les Fires i Festes amb un fort protagonisme i que, enguany, s'ha pogut traslladar l'element del cartell a la realitat i així tenir commemorar amb aquest element els 600 anys de Fires i Festes de la Santa Creu. Quim Felip ha recordat que el 28 de setembre de l’any 1419, el rei Alfons el Magnànim va signar un document pel qual la vila prendria un notable creixement autoritzant-la a celebrar vuit dies de festa abans del dia de la festa de la Santa Creu.  

Així va néixer la festa de Figueres, que aleshores era un poble, que el 1267 havia estat beneficiada amb la Carta Pobla, que fou un fet transcendental per a la seva història i la primera anella d'una sèrie d'esdeveniments que la portaren a la capitalitat de la comarca

L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha destacat la importància dels valors de tradició i modernitat i de transversalitat que representa la creu hipercúbica del cartell reivindicant els 600 anys d’història de la festa major de la ciutat. L’alcalde també ha desvelat que el pregoner de les Fires i Festes de la Santa Creu d'enguany serà la Unió Esportiva Figueres amb motiu del centenari de l’entitat i que serà un pregó obert i participatiu que donarà veu i protagonisme als diversos equips del club, especialment al futur que representen els equips del futbol base així com persones i jugadors històrics que han format part de la Unió.

Biografia de Yvonne Heinert

Yvonne Heinert, una artista multidisciplinària i llicenciada en Belles Arts, treballa com a conservadora restauradora i utilitza diàriament la fotografia com a eina de treball. Amb un banc de fotografies que abasta totes les situacions imaginables (sempre du la càmera en el lloc de l'ull), li agrada convertir en color tot allò que toca. Ja sigui en el seu treball com a artesana, com a restauradora, com a escenògraf o en les múltiples situacions que se li presenten. Enamorada de la natura i de l'art, juga a combinar-les creant espais florals efímers o ajuda a preservar el patrimoni natural realitzant exposicions fotogràfiques.

Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, en l'Especialitat de Conservació i Restauració (1991), participa en cursos de restauració a Barcelona (1988-1991), realitza pràctiques de conservació i restauració a Alemanya a diferents museus: Köln (1989), Münster (1989 i 1991) i Nürenberg (1990). Conservadora-restauradora de la Fundació Gala-Salvador Dalí des de 1996.

Dins el món de la fotografia participa en nombroses exposicions des de 2009, tant individuals com col·lectives, com Empordoneses. Col·labora com a fotògrafa en diverses revistes d'art i cultura, calendaris, webs, esdeveniments esportius, gastronòmics i culturals, xerrades sobre fotografia i crea muntatges fotogràfics per a diferents ocasions. Utilitza sobretot la fotografia per ajudar a preservar el patrimoni natural de l'Empordà.

En l'àmbit de l'escenografia dissenya decoracions especials on es cuiden tots els detalls, com la sala VIP del Circ de Nadal de Girona des de 2016. Ambienta espais efímers amb creacions florals naturals al Temps de Flors de Girona des de 2009. Ha participat en el concurs de les Creus de Maig a Figueres del 2011 al 2015 i a altres esdeveniments com la instal·lació floral el Bosc de Somni a l'espai d'art Aljub el passat 2018. Imparteix cursos de treballs manuals tant de creacions de bijuteria, decoració floral, nadalenca com pintura sobre diversos materials.