Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Servirà per a la neteja de carrers, clavegueram, reg d’aigua per arbres catalogats, sistemes contra incendis, rentat industrial de vehicles i utilització en obres

Figueres utilitzarà per primera vegada aigua regenerada de l’estació depuradora (EDAR) per a usos municipals.

L’Ajuntament de Figueres començarà a utilitzar l’aigua regenerada de la depuradora (EDAR) per a usos municipals no només mentre duri el període de sequera, sinó com a política d’estalvi d’aigua present i futura de l’Ajuntament.  L’Agència Catalana de l’Aigua n’ha autoritzat avui la utilització. S’utilitzarà pel reg a les zones verdes urbanes (parcs, camps esportius i similars), neteja de carrers, sistemes contra incendis i utilització en obres.  Aquesta mesura permetrà continuar realitzant, davant la situació d’emergència per sequera, les tasques de neteja i reg de caràcter urbà i servirà per estalviar aigua freàtica que actualment s’està destinant per fer la neteja viària de la ciutat.

 

La mesura, que és històrica, permetrà estaviar 14.000 metres cúbics anuals d’aigua freàtica que s’usa actualment per neteja de carrers i clavegueram.

 

Des del mes de  maig, quan Figueres va entrar en estat d’alerta per sequera, fins el mes de setembre, s’ha reaprofitat amb l’aigua  freàtica del Parc de les Aigües 2.462 metres cúbics. Des d’aquest setembre ja es disposa, també, del freàtic de la Ronda sud.

 

El recurs a derivar és l’aigua regenerada a l’estació depuradora de Figueres, que s’utilitza com a aigua de serveis dins les instal·lacions de la mateixa estació depuradora d’aigües residuals (EDAR), amb un volum màxim de 5.000 metres cúbics l’any. Cada dia entren a l’EDAR 12.000 metres cúbics, 10.500 dels quals es sanegen i es retornen de nou per mantenir el cabdal hidrològic de la Muga.

 

 

L’aigua regenerada és aigua residual depurada que rep un tractament addicional. Aquest aigua no és aigua potabilitzada sinó prepotable, així doncs és òptima per a usos industrials, municipals, agrícoles i ambientals, així com per al reg.

 

La ciutat de Figueres va entrar en estat d’emergència per sequera el passat 26 de setembre, juntament amb els 12 municipis de la comarca de l’Alt Empordà que formen part de l’explotació de l’embassament de Darnius Boadella. Amb l’estat d’emergència, es fixa una dotació global d’aigua de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi, així com també es prohibeix el reg de zones verdes i jardins, la neteja amb aigua potable de carrers i la supressió del reg agrícola, horts i jardins.

 

 

La regidora de Media Ambient, Núria Bartrolich, ressalta que “davant l’escassetat d’aigua hem de ser conscients que les mesures que prenem com a ajuntament no han de ser mesures únicament per afrontar l’actual situació d’emergència, sinó mesures permanents d’estalvi d’aigua en tots els serveis municipals i també entre la població”. “Per aquest motiu, hem estudiat mesures adicionals a les que decreta la Generalitat per fer un pas endavant amb mesures pioneres que ens permetin avançar-nos”.