Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La ciutat podrà rebre fins a 4.138.250,95 euros amb càrrec al Programa de rehabilitació de Barris dels fons europeus Next Generation Les zones d’actuació aprovades per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya inclouen la zona nord-oest de la ciutat i l’entorn dels carrers Vilafant i Sant Pau

Figueres rebrà més de 4 milions d'euros dels Fons europeus NEXT GENERATION per a rehabilitar habitatges amb criteris d'eficiència energètica.

Figueres podrà rebre més de 4 milions d'euros dels fons Next Generation per a rehabilitar habitatges amb criteris d'eficiència energètica. Ha sigut un dels 31 municipis de Catalunya que han pogut accedir a aquest fons.

 

Els particulars rebran la subvenció per dur a terme obres de rehabilitació en les seves propietats depenent de l'estalvi energètic que aconsegueixin amb l'actuació, i oscil·larà entre un 40% i un 80% del cost total de les actuacions. Així mateix, les famílies vulnerables podran rebre un 100% del cost de les actuacions que portin a terme.

En els propers mesos, l’Agència de l’Habitatge obrirà una convocatòria a la qual es podran presentar les comunitats de propietaris interessades en beneficiar-se d’aquest ajut.

 

Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (ERRP)

Les zones on es destina la subvenció es consideren Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (ERRP). Una delimitació urbanística que corrobora i garanteix que es compleixen els requisits de la convocatòria. L’Ajuntament, prèvia la ponderació dels elements que permeten formular una diagnosi de la situació econòmica, demogràfica, social i ambiental dels diferents barris del municipi, així com les actuacions subvencionables i la seva idoneïtat tècnica i la seva possibilitat d’execució, gestió i desplegament temporal va delimitar els àmbits següents:

ÀMBIT 1 CULUBRET-SANT JOAN-PARC BOSC

ÀMBIT 1 HABITATGES SANT JOSEP

ÀMBIT 2 SUD-OEST CENTRE HISTÒRIC

 

Des de l'Ajuntament es va realitzar prèviament un estudi que va determinar que ambdós àmbits eren zones  que complien els requisits i en les quals hi trobem edificis que no han estat mai rehabilitats integralment. S’han prioritzat zones que presenten moltes mancances i on no hi ha hagut inversions destacables a nivell de barri. També s’ha tingut en compte que no hagin estat objecte d’inversions a través dels plans de barris de la Generalitat de Catalunya (per exemple Marca de l’Ham o el sector del centre Històric que ja s’han pogut beneficiar els darrers anys d’altres inversions com del pla de barris de la Generalitat).

 

S’han tingut en compte els aspectes sòcio-econòmics i demogràfics de la població que hi resideix tenint en compte que la convocatòria contempla que es prioritzaran zones amb un alt nivell de vulnerabilitat social.

A l’ERRP de l’Àmbit 1 (Culubret-Sant Joan-Parc Bosc-Sant Josep) hi trobem un total de 433 edificis dels quals esperem rehabilitar 191 habitatges, un 11% del total.

A l’ERRP de l’àmbit 2 (Sud- Oest Centre Històric) hi trobem un total de 395 Edificis dels quals esperem rehabilitar 171 habitatges, un 21% del total.

 

La delimitació de les àrees i la inclusió dels edificis i els ajuts corresponents, no resulta incompatible i no exclou les actuacions i ajuts que puguin correspondre per rehabilitació per altres programes com el de rehabilitació d’edificis a nivell d’habitatge que també contempla el Real Decret 853/2021.

 

L'alcaldessa de Figueres ha valorat molt positivament aquesta notícia "Per aquest govern, la rehabilitació d'habitatges cap a un model més sostenible sempre ha estat una prioritat. Per aquest motiu, és una molt bona notícia poder rebre aquesta subvenció dels fons Next Generation, que ens permetrà accelerar la rehabilitació d'habitatges de la ciutat."

 

Des de l’Àrea d’habitatge, el regidor José Castellón ha valorat molt positivament la resolució de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya que ens dona la possibilitat de poder invertir més de 4 milions d’Euros en la millora d’ habitatges de la ciutat i en la millora del seu entorn en unes zones amb un nombre important de població en situació de vulnerabilitat. Ha posat en valor l’Equip tècnic de l’Oficina d’Habitatge de Figueres que està fent molta feina, piquen totes les portes i no han deixat perdre l’oportunitat que ens donen els fons Europeus. A part d’aquest projecte, des d’habitatge se n’han presentat dos més amb possibilitats de rebre fons Europeus i que estan pendents de resolució. Es tracta de projectes pensats per donar resposta a les necessitats d’habitatge de la gent gran i dels joves.

També ha recordat que Figueres també ha signat un conveni amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya com a oficina de rehabilitació i que qualsevol propietari d’un habitatge de qualsevol zona de la ciutat pot sol·licitar una subvenció dels fons europeus per rehabilitació d’habitatges, que és una línia de subvencions diferent a la de barris.

 

 

Figueres, 7 de setembre de 2022