Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

També s'ha elaborat un documental, que s'estrenarà online el dia 25 de novembre, amb el títol "25N. Elles. Vides truncades per les violències masclistes", que dona testimoni a dones víctimes de violències masclistes"

Figueres presenta la campanya "Acabem amb els mites" per sensibilitzar sobre les violències masclistes .

Aquest any, l'Ajuntament de Figueres commemora el 25 de novembre, dia internacional contra la violència vers les dones, amb dues propostes pensades i adaptades a la Covid-19 i per tant, per ser seguides per les xarxes socials i de forma telemàtica.

 

En primer lloc, una campanya de sensibilització per les xarxes socials sobre les violències masclistes i els seus mites, així com els mites d'amor romàntic. La campanya vol sensibilitzar sobre dos temes:

 

  1. les violències masclistes: per aprendre a reconèixer-les, de la més fàcilment identificable a altres més subtils com la psicològica o fins i tot més complexa com és la violència econòmica. A més, també s'aborden a través d'unes imatges, determinades creences i idees molt arrelades a l'imaginari social, els mites de les violències masclistes.
  2. els mites de l'amor romàntic: en l'imaginari social, moltes vegades alimentat per la indústria cinematogràfica, es sostenen unes idees sobre l'amor que poden resultar molt perjudicial per a la salut de les persones, especialment de les dones i les joves. Aquestes idees poden esdevenir la base sobre la qual es sustenta una relació desigual supeditada a un amor irreal "de pel·lícula" i es fa necessari desmitificar

 

Per altra banda, l'Ajuntament de Figueres ha elaborat un documental sobre les violències amb dones testimonis de Figueres. Porta per títol "25N. Elles. Vides truncades per violències masclistes a Figueres".

 

  • És un material que s'ha elaborat amb dones que són o han sigut ateses al SIAD municipal, servei d'informació i atenció a les dones. En el documental es dona és un testimoniatge amb relats de violència masclista en l'àmbit de la parella o comunitari (abusos sexuals).  Es podrà veure el dia 25 de novembre a través del Canal de Youtube de l’Ajuntament.

 

        Són quatre dones, d'edats diferents, de trajectòries personals i professionals diverses i totes amb un factor comú: ser supervivents de la violència masclista.

 

        Els testimonis de les dones es complementen amb les aportacions de tres professionals que intervenen en els casos de violència des de serveis de la ciutat: la psicòloga i la jurista del SIAD i la intervenció també del Grup d'Atenció a la Víctima (GAV) dels Mossos d'Esquadra.

 

        El documental s'ha rodat en el Museu de l'Empordà que acull en aquests moments l'exposició PINTAR, CREAR, VIURE. DONES ARTISTES A L'ALT EMPORDÀ (1830-1939). Compta també amb la participació de l'Azucena Momo amb la peça de dansa que es va presentar en el marc del Figueres es mou en el propi Museu, i creada per a l'exposició.

 

DADES SIAD FIGUERES

Any 2018:   81 dones ateses             239 actuacions

 

Any 2019:   73 dones ateses             437 actuacions

 

Any 2020:   89 dones ateses (de gener a setembre)

                610 actuacions

 

Els àmbits més demanats són:

1- Jurídic  : 41

2- Actuacions fetes per la psicòloga: 197

3- Violència: 81

 

 

Altres tipus de demandes són de:

 

-Temes de formació i altres activitats que s’organitzen des del servei (com per exemple va ser la Bugada)

-Relacionats amb serveis socials com habitatge, menjar...