Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La ciutat de Figueres va participar, la setmana passada, a la trobada anual d’Energy Cities, la xarxa europea de ciutats per a una nova gestió energètica. 

La reunió va tenir lloc a Guimaraes (Portugal) i l’Ajuntament va estar representat pel regidor de Medi Ambient, Pere Giró. Recordar que Figueres forma part d'aquesta xarxa i n'és membre electe de la seva executiva. Durant la trobada, que va reunir representants de més de 150 ciutats, es van desenvolupar diferents conferències i taules rodones a l'entorn de la cultura energètica i el canvi d'hàbits dels ciutadans en relació al consum energètic.

Giró explica que “l'objectiu central d’aquest any va ser debatre el paper essencial que els ciutadans i els diferents agents locals tenen a l'hora d'aplicar una nova gestió energètica que potenciï l'estalvi i l'eficiència energètica, les energies renovables i una gestió local de la producció i la demanda energètica”.

“Rio+20”
Amb la vista posada en la propera Conferència de les Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible "Rio+20" que tindrà lloc a Rio de Janeiro el proper mes de juny, des d'Energy Cities es va remarcar el paper que els municipis tenen en la consecució d'una nova cultura energètica i en la lluita contra el canvi climàtic. Per aquest motiu, 30 alcaldes de 30 ciutats europees (una d'elles Figueres) van enviar 30 propostes per a ser tractades en l'esmentada conferència.

Unes iniciatives que abasten camps com la vinculació del planejament urbà i l'energia, el coneixement de les ciutats i els territoris i les seves necessitats energètiques, l'adopció d'un nou model de governança amb la implicació dels ciutadans i els agents locals i noves formes de finançament local. Totes aquestes propostes tenen l'objectiu d'impulsar la transició energètica de pobles i ciutats cap a un model de baix consum energètic i alta qualitat de vida. El regidor de Medi Ambient, i en representació de l’alcalde Santi Vila, va ser un dels encarregats d'enviar una de les 30 propostes per a Rio+20.

La trobada també van servir per celebrar l'assemblea general d'Energy Cities que va ratificar el pressupost i les línies de treball pel 2012. Cal recordar que  Energy Cities té en l'actualitat 183 membres que representen a ciutats i àrees urbanes d'arreu d'Europa.

Més informació sobre Energy Cities:
http://www.energy-cities.eu/Guimaraes
http://www.energy-cities.eu/Energy-Cities-members-send-30