Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El nou equipament de la Fundació Drissa, subvencionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; s’ubica a l’Hospital de Figueres, gràcies al Pol de Salut de la Fundació Salut Empordà, un projecte reconegut amb més de 200.000 € dels fons FEDER i la Diputació de Girona

Figueres estrena el primer servei prelaboral per a persones amb malaltia mental.

La Fundació Drissa i la Fundació Salut Empordà han presentat el primer servei prelaboralper a persones amb malaltia mental que s’obre a l’Alt Empordà per cobrir les necessitats de la comarca. Aquest servei, subvencionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies;  gestionat per la Fundació Drissa, té la seu a l’Hospital de Figueres, gràcies al Pol de Salut de la Fundació Salut Empordà, un projecte reconegut amb 140.000 euros dels fons FEDER i 70.000 de la Diputació de Girona.

El servei prelaboral és un programa de transició al treball, d’inserció de persones especialment vulnerables; amb formació teòrica, tècnica i professional a través de tallers que representen el punt de partida de l’itinerari laboral de persones amb trastorn mental, el pas previ a la incorporació al món laboral. Segons ha informat avui Núria Fornalés, cap de l’Àrea Social de la Fundació Drissa, el nou servei s’obre amb 15 places i amb un programa d’activitats que s’ha estructurat en cinc grans àmbits d’aprenentatge i entrenament: medi ambient, riscos laborals, innovació i tecnologies de la comunicació i la informació, qualitat i igualtat i respecte en el lloc de feina. Drissa aporta a aquest projecte la seva experiència acumulada de 15 anys en la capacitació laboral exercida al servei prelaboral de Girona, on s’han atès 600 persones, amb un resultat de 84 llocs de treball aconseguits. Drissa obrirà properament el tercer dispositiu a la comarca de la Selva.

Aquest primer servei prelaboral de salut mental a l’Alt Empordà, s’emmarca en la línia de suport a la formació i talent del projecte Pol de Salut de la Fundació Salut Empordà (FSE), que a més dels 140.000 € del fons FEDER comptarà amb una aportació de la Diputació de Girona de 70.000 € i d’uns 80.000 per part de la Fundació Salut Empordà. El projecte de la FSE té el suport de l’Ajuntament de Figueres i del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i s’inclou dins el projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) de salut de Girona, que implica la col·laboració amb l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, el Dipsalut, la Universitat de Girona i la Diputació de Girona.

L’alcaldessa de Figueres i presidenta del Patronat de la FSE, Marta Felip, ha destacat que “el reconeixement del FEDER ratifica el Pol de Salut com un eix vertebrador del canvi a Figueres i a la comarca, un element de transformació social, sanitari i arquitectònic”. El Pol de Salut pretén esdevenir un espai dinamitzador de la salut i el benestar a l’Alt Empordà, tant des del punt de vista físic com de serveis; amb la participació dels diferents actors implicats i seguint el model centrat en la persona.

Després de fer una anàlisi de les necessitats del territori, el Pol de Salut ha establert els seus eixos principals en la innovació tecnològica, la innovació social, el foment a la investigació i el suport a la formació i talent. Precisament, en aquesta última línia s’emmarca el Servei Prelaboral de Drissa atesa la necessitat de disposar d’espais de formació per a persones amb malalties mentals.

Durant l’acte celebrat aquest dimecres, conduït per l’equip del programa radiofònic Ens Patina l’Embrague, el psiquiatre Lluís Jordà, cap de sector de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària a l’Alt Empordà, ha posat l’accent en la importància del nou servei prelaboral per al col·lectiu a la comarca. “El treball és un element doblement vital per a les persones amb trastorn mental, ja que a més d’un mitjà de vida, esdevé un instrument terapèutic que contribueix a reduir els ingressos hospitalaris, les visites psiquiàtriques, o les recaigudes”.

Ens Patina l’Embrague està dissenyat, produït i conduit per persones amb malaltia mental. Compta amb més de 500 programes en antena. El programa, que s’emet en directe els dijous, de 13 a 14 h, a Ràdio Salt, és precisament una iniciativa del servei prelaboral de la Fundació Drissa que va pensar en un taller de ràdio com a mitjà de capacitació l’any 2004.