Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu de l’Empordà ha organitzat l’exposició “Ramon Pichot en el record”, exposada del 29 d’abril al 28 d’agost, per tal de donar a conèixer les obres del destacat artista empordanès.

El Museu de l'Empordà presenta l'exposició "Ramon Pichot en el record".

Ramon Pichot (1924-1996) és un dels referents artístics de la comarca. Pintor figuerenc influenciat pel postimpressionisme francès, va conrear un important prestigi i reconeixement que el va portar a exposar i comercialitzar les seves obres arreu del món, especialment als Estats Units.

El passat abril de 2015, gràcies a la donació de la viuda del pintor, Anna Maria Sagi, el Museu de l’Empordà va poder incloure els dos primers quadres d’aquest artista al seu fons artístic. Ara, amb la voluntat de donar a conèixer i difondre el patrimoni cultural i artístic empordanès i gràcies a la col·laboració de la família Pichot-Sagi, el Museu organitza l’exposició Ramon Pichot en el recordamb algunes de les seves obres més representatives, incloent-hi algunes d’inèdites.

L’exposició compta amb quadres de diferents temàtiques recurrents en l’artista, com ara paisatges - sobretot de Cadaqués -, retrats de familiars, personatges pròxims i figures femenines. Destaquen també dues obres de membres de la família Dalí: Anna Maria Dalí i Salvador Dalí Cusí.

En el vintè aniversari de la mort de Ramon Pichot, el Museu de l’Empordà recorda la seva obra des del punt de vista més íntim, tot emmarcant-la dins la repercussió que va tenir en el panorama artístic de la seva època.

El regidor de Cultura, Alfons Martínez, considera que “amb aquesta exposició recuperem un dels grans pintors catalans del segle passat, i és una gran satisfacció poder recordar-lo des del Museu de l’Empordà. Tanmateix, sense l’esforç i la voluntat de la família, de ben segur no hauria estat possible, per la qual cosa també, des de l’Ajuntament, mostrem el nostre agraïment”.

L’exposició, inaugurada el divendres 29 d’abril al Museu de l’Empordà, es complementa amb activitats paral·leles com ara una visita - taller familiar, sota el títol “Els nostres paisatges” (3 i 21 de maig, 11 de juny i 16 de juliol a les 11 hores), i una visita comentada a l’exposició el 22 de maig a les 11 hores. Els altres dies cal concertar visita al 972 502 305 o bé al correu electrònic infome@museuemporda.org.  

Horari visita:

De dimarts a dissabte d’11h a 20h / Diumenges i festius d’11h a 14h

Sobre Ramon Pichot 

Ramon Pichot i Soler (Figueres 1924 – 1996) va néixer en el si d’una família de llarga tradició artística. Parlar de Ramon Pichot i Soler és parlar d'un dels referents artístics de la comarca. Pintor in­fluenciat en els inicis per Tiziano i Velázquez i, en una segona etapa, pel postimpressionisme francès, va conrear un important prestigi i reconeixement que van portar les seves obres a ser exposades arreu del món, especialment als Estats Units. El seu estil està marcat per una gran lluminositat que transmuta en color, la qual cosa fa que les seves obres estiguin dotades d'una gran riquesa cromàtica.

La seva obra se centra, essencialment, en dues temàtiques: figures femenines (entre elles, persones properes) i paisatges, sobretot de Cadaqués. En el primer grup trobem retrats de familiars: de la seva dona, les seves filles i néts, i en alguns casos, models pintades tant en diferents llocs de Cadaqués com a l’estudi del pintor prop de la Sagrada Família de Barcelona. En el segon grup d’obres, trobem paisatges de la que seria casa seva durant gran part de la seva vida: Cadaqués. Un recull d’imatges tant del poble com de les nombroses platges i cales de la localitat que ajuden a poder-la conèixer des de diversos punts de vista.