A partir del 29 d'abril es podran visitar les exposicions "Costa Brava. Quan Cadaqués era una festa" i "El Quixot de Figueres. Dels molins de vent a la discoteca" al Museu de l'Empordà i a la Sala d'Exposicions de l'Escorxador fins a l'11 i el 17 de setembre, respectivament
Figueres, 20 d’abril de 2023. El Museu de l'Empordà inaugurarà dissabte 29 d'abril "Costa Brava. La descoberta del paradís (1870-1936)" i "El Quixot de Figueres. Dels molins de vent a la discoteca". Les dues exposicions s'obren al públic amb motiu de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres al Museu de l'Empordà i a la Sala d'Exposicions l'Escorxador, respectivament.
"Costa Brava. La descoberta del paradís (1870-1936)" és un projecte impulsat pel Museu d'Art de Girona i el Museu de l'Empordà de Figueres. És la primera d'una trilogia d'exposicions dedicades al descobriment, la destrucció i la recuperació de la Costa Brava a través de l'art. La present exposició es divideix en dues que es presentaran al Museu d'Art de Girona "De Blanes al Cap de Creus. Identitat d'un paisatge"i al Museu de l'Empordà "Quan Cadaqués era una festa". La mostra pretén ampliar i aprofundir en l'estudi de la difusió d’un dels nuclis geogràfics on van confluir artistes molt diversos i on es va desenvolupar una intensa activitat artística a inicis del segle XX: Cadaqués. A més, se centra en la nissaga de la Família Pichot i en Eliseu Meifrén, fill adoptiu del poble, com a motors del desenvolupament d'aquest nucli artístic de la Costa Brava.
La mostra del Museu d'Art de Girona està dedicada a la descoberta dels indrets de la costa per part de diferents artistes a principis del segle XX i, a més, pretén explicar el descobriment plàstic i visual de la Costa Brava portat a terme pels primers pleinairistes que van traslladar-se des de Barcelona.
A la Sala d'Exposicions l'Escorxador s’inaugurarà "El Quixot de Figueres. Dels molins de vent a la discoteca". La mostra està organitzada pel Museu de l'Empordà i comissariada pel Grup d'Enriquiment d'Alumnes de l'Institut Ramon Muntaner de Figueres, tutoritzat pels professors Joan Manuel Soldevilla i Àngela Castaño. L'exposició està dividida en tres àmbits: el primer dedicat a la història de la sala de festes, activa durant més de quaranta anys; el segon exposa la relació de la capital empordanesa amb l'obra de Miguel de Cervantes; i el tercer se centra en Joan Jové Planella (1920-1979), un pintor i decorador molt reconegut a la comarca que es va encarregar de la decoració de la sala de festes aportant una nova iconografia a les aventures del personatge creat per Miguel de Cervantes. La mostra vol reivindicar un patrimoni singular i connectar amb la memòria emocional de la ciutat i, per a dur a terme aquest projecte, s'ha combinat un doble discurs: un de caire artístic i un altre de caire més immersiu i emocional.