L’informe posa de manifest l’alta rendibilitat del festival per a la ciutat, ja que en concret per cada euro invertit per l’Ajuntament el Festival genera un retorn econòmic de 10,44 euros a la ciutat.
La celebració del Festival Internacional del Circ –Elefant d’Or- Ciutat de Figueres d’aquest any va generar un impacte econòmic a la ciutat xifrat en 1.404.132,13 euros. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi de l’Ajuntament de Figueres elaborat amb el sistema de monitorització municipal per avaluar la repercussió econòmica dels esdeveniments celebrats a la capital altempordanesa encarregat a la consultoria Baldrick i Munitz.
L’informe posa de manifest l’alta rendibilitat del festival per a la ciutat, ja que en concret per cada euro invertit per l’Ajuntament el Festival genera un retorn econòmic de 10,44 euros a la ciutat. En aquest sentit, l’estudi detalla també que la dependència de l’aportació municipal al pressupost total de l’esdeveniment és tan sols d’un 14%.
La despesa mitjana a Figueres de cadascun dels 31.473 assistents de la darrera edició del Festival del Circ va ser de 24,50 euros per persona. Pel que fa a la motivació dels espectadors per assistir-hi, un 83,5% dels enquestats manifesta que hi acudeix per la ‘programació als espectacles’. Aquesta dada demostra el grau de consolidació del Festival com a esdeveniment escènic d’alta qualitat artística.
Pel que fa a la procedència dels espectadors, l’informe evidencia que el festival és un pol d’atracció que atrau molts visitants foranis a la ciutat. Segons les dades de l’estudi, un 55% dels assistents provenen de la resta de poblacions de les comarques gironines i un 13% de la resta del país i estranger. En conjunt els visitants al Festival generen unes 2.000 pernoctacions a la ciutat durant la celebració del festival. El 32% dels espectadors és públic local. L’edat mitjana dels assistents és de 43 anys.
La sisena edició va tenir un cost total de 699.381,27€ dels quals 207.415€ foren per a contractació de personal local i facturació a empreses proveïdores de la mateixa ciutat.
Projecció de la ciutat a través del festival
L’estudi també confirma la projecció internacional que aconsegueix la ciutat gràcies a l’elevada presència mediàtica del festival. L’informe calcula que l’impacte en mitjans de comunicació està valorat en 203.570,64 euros, una quarta part del cost que hauria representat haver de pagar totes les notícies publicades als mitjans referides al festival: 817.604,82 euros.
Nota global (NPS)
De l’estudi en resulta un índex de 9,32 en el Net Promoter Score, un indicador per a mesurar la lleialtat de l’espectador introduït en els impactes econòmics l’any 2003 per l’analista Frederick F. Reichheld a partir del seu article “The One Number You Need to Grow” (L’únic número que necessita per a crèixer) publicat a la revista Harvard Business Review. L’índex es basa en una única pregunta: «Quan probable és que recomani el producte o servei a un amic o familiar?». Per a saber-ho es demana qualificar en una escala de 0 a 10. Segons els resultats, els espectadors es classifiquen en promotors (9 o 10 punts), passius (7 o 8 punts) i detractors (6 o menys punts).
Comparativa amb l’edició 2014
Finalment l’estudi ofereix una comparativa amb el mateix anàlisi que es va efectuar per primera vegada a l’edició de 2014, la tercera del festival i primera dins del conveni quadriennal ara esgotat. De la comparació en resulten dades de creixement com la despesa per persona a la ciutat augmenta d’un 20,16%, els espectadors totals d’un 11,82%, el cost de l’esdeveniment un 18,36%, l’impacte en mitjans un 19,87% o l’impacte econòmic total a la ciutat un 16,8%.