Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El ple ordInari del mes de setembre de l'Ajuntament de Figueres aprovarà demà les distincions de ciutat 2013, que es van treballar, proposar i aprovar prèviament a la Comissi&oa

Els reconeixements acordats són la Medalla d'Or de la Ciutat a l'Hospital de Figueres; la Medalla de Plata de la Ciutat a la Comunitat de les Germanes de Sant Josep de Figueres; i la Fulla de Figuera de Plata a Òmnium Cultural - Alt Empordà.

D'altra banda, l'Ajuntament també homenatjarà a tres ciutadans fortament vinculats a la ciutat que ens han deixat durant aquest any. Ho farà concedint el títol de Ciutadà d'Honor a títol pòstum al sots inspector de la Guàrdia Urbana, Agustí Vehí, i al mossén Pere Font. Finalment, i també a títol pòstum, es posarà el nom de Ferran Pou Moret a l'estació meteorològica de la ciutat, en record del popular "home del temps" de Figueres, que va ser durant molt de temps responsable de l'estació.

El lliurament de les distincions de ciutat 2013 es farà el proper 20 d'octubre, a partir de les sis de la tarda al Teatre Municipal el Jardí, en el decurs del tradicional concert de ciutat. Un acte organitzat des de l'Ajuntament per commemorar l'atorgament del títol de ciutat a Figueres, el 19 d'octubre de 1875 per Alfons XII.


FRAGMENT DELS INFORMES DE RECONEIXEMENTS -  COMISSIÓ DEL NOMENCLÀTOR.

Medalla d’Or de la Ciutat a l’Hospital de Figueres.
Es proposa que l’Ajuntament de Figueres atorgui la Medalla d’Or de la Ciutat, a l’Hospital de Figueres, en el seu 700è aniversari; Vist que l’Hospital de Figueres és la institució més antiga d'aquesta ciutat: el dia 1 de juliol de 1313 el matrimoni figuerenc format per Bernat Jaume i la seva muller Garsendis disposà que els seus béns fossin dedicats a la construcció d'un hospital per atendre les classes socials més desafavorides i atès que des de llavors ençà, a través de diferents etapes fins a l’actualitat, ja plenament integrat a la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP) de la Generalitat de Catalunya, no ha deixat de prestar a la ciutat i a la comarca els serveis sanitaris i assistencials pels quals va esser creat.

Medalla de Plata de la Ciutat a la Comunitat de les Germanes de Sant Josep de Figueres.
Es proposa que l’Ajuntament de Figueres atorgui la Medalla de Plata de la Ciutat, a la Comunitat de les Germanes de Sant Josep a Figueres (des de l’any 1872) en reconeixement dels 141 anys de presència a la ciutat, dedicant-se a cuidar i donar suport als malalts en moments dolorosos.

Fulla de Figuera de Plata de 2013 a Òmnium Cultural - Alt Empordà.
Es proposa que l’Ajuntament de Figueres atorgui la Fulla de Figuera de Plata de 2013, en la categoria d’entitats, a Òmnium Cultural de l’Alt Empordà, entitat constituïda a Figueres el dia 2 de febrer del 1973, si bé ja des del 1968 un grup de socis d'Òmnium de la comarca ja organitzava activitats en la línea d'Òmnium: homenatge a Pompeu Fabra en motiu del seu centenari, Cultura en Ruta, classes de català...; Sota els eixos “Llengua. Cultura. País”, Òmnium Cultural, entitat fundada l’any 1961, treballa per la promoció i la normalització de la llengua catalana, la cultura i la identitat nacional de Catalunya. En l’actualitat, i després d’anys de treball constant, Òmnium té la voluntat de ser el punt de trobada de la societat civil. Un espai comú generador d’idees i projectes que permetin afrontar els nous reptes que planteja una societat canviant i en constant evolució.  

Títol de ciutadà d’honor, a títol pòstum, a Agustí Vehí Castelló i a Pere Font Verdaguer.
Es proposa que l’Ajuntament de Figueres homenatgi, a títol pòstum,  Agustí Vehí Castelló (Figueres, 1958 - 2013) i mossèn Pere Font Verdaguer (Hostalets d’en Bas, 1932 - 2013), en reconeixement a unes persones que han destacat en la seva relació amb Figueres al llarg de les seves vides, com un exemple de ciutadania i de compromís cultural, cívic i altruista amb la ciutat; Atès que segons el Reglament d’Honors i Distincions de l’Ajuntament de Figueres es podrà atorgar la distinció de Ciutadana o Ciutadà d’Honor de Figueres a les persones que, en el desenvolupament del seu treball a la ciutat, sobresurtin per l’especial repercussió social de la seva tasca; atesa la biografia d’Agustí Vehí Castelló, llicenciat i doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, que va compaginar la seva tasca professional a la Guàrdia Urbana de Figueres, on va ingressar l’any 1982 i on ocupava el càrrec de sotsinspector, amb la recerca, la docència universitària i els estudis d’especialització: és autor de llibres d’història i de divulgació, també ha escrit tres novel·les negres; Atesa la biografia de Pere Font Verdaguer, que va ser el rector de Pontós els últims cinquanta anys, era llicenciat en Història, va ser també professor dels dos instituts de Figueres i va destacar com articulista de diversos mitjans escrits, vinculat sempre amb nombroses iniciatives pedagògiques i altruistes, com la de suport als Amics dels Malalts.

Estació meteorològica Ferran Pou Moret
Vist que el 4 de juny de 2013 va morir a Figueres Ferran Pou Moret, el popular “home del temps” de Figueres, que va ser durant molt de temps responsable de l'Estació Meteorològica de la ciutat; Vist que correspon donar un nom  aquest equipament ciutadà que reflecteixi el treball i la dedicació que hi va esmerçar Ferran Pou durant tants anys, des de la seva creació; Vist l'informe de la Comissió del Nomenclàtor, en sessió de 23 de juliol de 2013, que proposà atorgar el nom de Ferran Pou a aquest equipament municipal; Vista la biografia de Ferran Pou Moret (Avinyonet de Puigventós, 24/2/1942 – Figueres,   4/6/2013) , que s'adjunta a l'expedient, de la qual es desprèn el seu treball com afeccionat a la meteorologia i la seva estreta vinculació amb la ciutat de Figueres, a través de l’estació meteorològica, que el fan mereixedor d'aquest reconeixement.