Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Guàrdia Urbana de Figueres ha realitzat, entre els dies 15 i 17 maig, una campanya per detectar infraccions relacionades amb l’ordenança de tinença d’animals i la normativa sobre ...

Algunes de les infraccions detectades han estat no tenir l’animal censat; no disposar d’assegurança en el cas de gos perillós; portar el gos deslligat; no portar la placa censal; no tenir el xip identificatiu; banyar el gos en una font pública o, entre d’altres, trobar l’animal dins d’una àrea de joc infantil.

Les sancions aplicables varien en funció de la gravetat de la infracció, que pot ser lleu, greu o molt greu. Per exemple, no censar l’animal està tipificat com a infracció lleu i la multa mínima és de 60 euros i la màxima de 300 euros, que s’ajusta en funció de la concurrència d’agreujants, com ara la reincidència. El fet de portar un gos perillós deslligat i sense morrió es considera una infracció greu, i la multa oscil·la entre els 300 i els 1.500 euros. La manca de llicència per a la tinença de gossos potencialment perillosos està tipificat com a infracció molt greu, i la multa aplicable és d’un mínim de 1.500 euros i pot arribar fins als 30.000 euros.

Cal recordar que l’Ajuntament de Figueres treballa, des de fa mesos, en la conscienciació perquè les persones propietàries dels gossos compleixin amb la normativa. Des del mes de gener s’està duent a terme una campanya informativa realitzada per un equip d’informadores ambientals, contractades amb una subvenció atorgada pel Servei d’Ocupació de Catalunya. A principis d’abril es va iniciar una campanya per a promoure la recollida d’excrements de la via pública; la iniciativa consisteix en la distribució d'un fulletó informatiu i d'un kit de recollida d'excrements als ciutadans que passegen amb els seus gossos per la via pública; el fulletó recorda als propietaris de gossos els aspectes essencials que comporta la tinença d'un animal:

· L'obligatorietat d’inscriure els animals en el Cens municipal d'animals de companyia, un tràmit totalment gratuït.

· L'obligatorietat de disposar d'una llicència municipal en el cas de tinença d’un gos potencialment perillós

· La necessitat de passejar amb els gossos lligats i, si són perillosos, amb el morrió posat.

· L'obligatorietat de recollir els excrements de gossos i evitar que orinin a les façanes dels edificis ni al mobiliari urbà.

· El recordatori que les infraccions per l’incompliment de la normativa pot suposar una sanció d’entre 60 i 30.000 euros

L’alcaldessa Marta Felip referma la voluntat del Govern de tenir tolerància zero amb l’incivisme a la ciutat i explica que “amb aquests controls especials es busca posar fre als comportaments incívics relacionats amb la tinença d’animals a la via pública, posant èmfasi en la seguretat i en la neteja”.