Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Programa promogut pel Servei d’Ocupació de Catalunya iniciat l’any 2018 que subvenciona la contractació d’un/a Tècnic/a referent d’ocupació juvenil. L’àmbit d’actuació és la ciutat de Figueres

L’Ajuntament de Figueres va posar en marxa l’any 2018 un Programa dirigit a joves d’entre 16 i 29 anys, on l’objectiu principal és facilitar i acompanyar la transició de les persones joves des del sistema educatiu al sistema laboral i/o ocupacional mitjançant el treball en xarxa i transversal entre els diferents dispositius que atenen persones joves. La finalitat del Programa es poder oferir els recursos més convenients en funció de les casuístiques personals i/o socials de cada jove, mitjançant l’establiment d’unes unitats especialitzades en el territori.

Durant aquest temps d’implementació del programa al territori hem atès a centenars de persones joves de Figueres. Els hem ofert un acompanyament en la seva recerca de feina i/o formació. Les sessions efectuades amb els i les joves s’ofereixen en format presencial, virtual i mixte, segons la necessitat de cada jove, per tant ens adaptem en tot moment a la seva situació i disponibilitat.

Les principals demandes dels joves que fan ús del servei han estat segons les seves necessitast i demandes. Observem algunes correlacions entre el nivell d’estudis i l’edat de les persones i les seves demandes:

-       Entre els joves menors de 20 anys sense la educació secundària obligatòria la demanda sol esta centrada en l’explicació dels diferents itineraris formatius als quals poden accedir, com també per conèixer tota la oferta de formació ocupacional que tenim al territori.

-       Amb els joves majors de 20 anys, amb trajectòria laboral però en situació de desocupació la demanda sol estar centrada o bé en la recerca de feina centrada en el seu objectiu laboral, o bé en la realització d’una transició laboral.

En tots dos casos el treball que portem a terme són dinàmiques d’autoconeixement i de coneixement del mercat de treball, així com també acompanyem per a fer un currículum vitae, com buscar feina i com superar amb èxit una entrevista de feina. El nostre objectiu principal és dotar als i les joves d’eines i estratègies idònies per moure’s pel mercat de treball de forma satisfactòria. D’altra banda sempre aprofitem les sessions per informar sobre les formacions que hi ha al territori que puguin ser del seu interès. La formació és un puntal bàsic per tal de millorar l’ocupabilitat i part de la feina del Referent consisteix en promoure i informar sobre les formacions disponibles, així com acompanyar al procés de matriculació.

Una altre acció que hem realitzat al territori han estat els tallers grupals als 5 instituts públics de Figueres. En total hem dut a terme 150 tallers durant aquests 3 anys de Programa. Els centres educatius amb els quals ens hem coordinat i hem efectuat aquests tallers han estat: IES Olivar Gran, IES Deulofeu, IES Narcís Monturiol, IES Ramón Muntaner i IES Cendrassos. Els grups de joves que han rebut aquestes accions grupals han estat els i les alumnes de 4rt ESO, del Pla de Transició al Treball, de la Unitat d’Escolarització Compartida, Batxillerat i Cicles formatius de grau mitjà i superior. També s’han fet session d’orientació ad hoc en petits grups als instituts amb aquells joves que compartien algunes inquietuds de recorregut acadèmic.

Els tallers que hem realitzat són: “Qui sóc jo?”, “Competències del món laboral”, “La recerca de feina”, “Procés de selecció”, “Elaboració del currículum vitae”, “I ara què puc fer?” i “Què és Garantia Juvenil?”. Tot i que els tallers s’ofereixen per a tots els cursos escolars, n’hi ha que predominen segons el curs. Per exemple en els grups de 4rt ESO els tallers que més es solen demanar són els que estan centrats en explicar itineraris formatius i tallers per explicar com cercar la seva primera feina. En els cursos de batxillerat, es solen demanar molts tallers centrats en l’elaboració del currículum i com buscar feina. Finalment en els cicles formatius, es centren més en la demanda de tallers per treballar les competències en el món laboral. El que sol predominar en la demanda de la majoria dels centres educatius és el treball de les habilitats i capacitats necessàries per a treballar. Les competències transversals són la clau avui en dia per accedir al mercat de treball i el fet de tenir un bon autoconeixement és la clau del èxit. La gestió d’aquestes habilitats resulta ser molt important per les empreses, és per aquesta raó que solem centrar molts de tallers en treballar aspectes com: la resolució de conflictes, la comunicació assertiva, el treball en equip entre altres habilitats per tal de que els i les joves vagin més preparats cap al món laboral.

Finalment un altra branca molt important de les accions realitzades al territori han estat les coordinacions i relacions establertes amb els agents del territori que també atenen a joves, ja sia servies públics com Serveis Socials, amb els i les tècniques d’immigració de l’Ajuntament de Figueres, Nova Ciutadania i amb el centre de Salut Mental Infantil i Juvenil. Com també amb entitats de caràcter privat com: Fundació Altem, Centre Noves Oportunitats, Ksameu, Intermèdia, IDFO, ICON, Escola de noves oportunitats, entre d’altres.

A qui va dirigit?

Joves d’entre 16 i 29 anys.

On puc demanar cita?

Àrea de Promoció Econòmica - SMIO

C/ del Rec Arnau, 6 (antic Convent dels Caputxins)