Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Informació sobre la recollida selectiva de la fracció resta.

On he de llençar el rebuig?

El rebuig, també anomenat fracció resta, s’ha de dipositar en els contenidors de color gris situats a la via pública. És imprescindible que el rebuig es dipositi a dins del contenidor entre les 20h i les 22h, doncs així ho estableixen les ordenances municipals, per d’aquesta manera reduir al mínim possible les molèsties ocasionades per les pudors que es desprenen de les escombraries domèstiques.

Què dipositem en el contenidor de rebuig?

En aquest contenidor podem abocar tot allò que no podem dipositar a la resta de contenidors de la via pública, ni a la deixalleria municipal, ni a la deixalleria mòbil, ni a les minideixalleries; és per això que el rebuig també es coneix com a fracció resta. Donat que a Figueres encara no està implantat el servei de recollida domiciliària de matèria orgànica, en el contenidor de rebuig dipositarem les restes d’aliments, però també els papers bruts, els tovallons bruts, la pols d’escombrar, els fregalls, les cigarretes, els bolquers, les compreses, els preservatius, el cotó fluix, les joguines trencades, etc.

Què se’n fa del rebuig recollit a la ciutat?

Els residus dels contenidors grisos de la ciutat es traslladen diàriament al dipòsit controlat de Pedret i Marzà, del qual el Consell Comarcal de l’Alt Empordà n’és titular. Allà els residus es compacten en forma de cub i es dipositen de manera ordenada en uns terrenys especialment condicionats per evitar fuites de lixiviats (líquids amb substàncies dissoltes que degoten de les escombraries). Aquests líquids contaminants es recullen en grans dipòsits; a continuació se sotmeten a sofisticats i costosos processos de depuració, dels quals s’obtenen residus inerts (no reactius) i aigua. Degut al procés de descomposició de la matèria orgànica present a les escombraries, també es generen quantitats considerables de biogàs, que es recullen mitjançant una xarxa de canonades i es condueixen fins a una cambra de combustió, mitjançant la qual es genera electricitat que s’incorpora a la xarxa elèctrica.

Qui presta el servei de recollida del rebuig a la ciutat?

El servei de recollida del rebuig és una competència municipal que l’Ajuntament de Figueres presta de manera indirecta a través de l’empresa de capital mixt Fisersa Ecoserveis SA. Fisersa Ecoserveis s’encarrega de la dotació del personal necessari per al funcionament del servei, d’establir les rutes i els horaris de recollida dels contenidors de rebuig, del manteniment dels vehicles de recollida (avaries, neteja, pintura, retolació...), de l’adquisició i del manteniment dels contenidors de rebuig (substitució de contenidors en mal estat, substitució de peces trencades...), de la gestió d’incidències (contenidors plens, tombats...), etc.

Qui coordina la recollida del rebuig a Figueres?

La recollida del rebuig es coordina des del Servei de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Figueres. Aquesta oficina és la responsable d’aspectes com ara el seguiment de l’empresa que recull el rebuig de la ciutat, la ubicació dels contenidors de color gris a la via pública i la conscienciació sobre la necessitat de reduir la quantitat de residus generats, entre moltes altres qüestions.