Espai pel coneixement, el debat i la reflexió
El Servei de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Figueres va organitzar un cicle de xerrades per celebrar tant el Dia Mundial de l’Aigua (22 de març) com el Dia Mundial de la Meteorologia (23 de març). Es van oferir un seguit de ponències d’interès pel públic en general perquè es van tractar temes que sovint sentim als mitjans de comunicació o ens afecten directament a les persones, com la salut.
Al nostre dia a dia tenim una forta dependència a la meteorologia, o bé perquè volem planificar una activitat pel cap de setmana, perquè volem saber quina roba ens hem de posar abans de sortir de casa cada matí, si hem d’agafar el paraigües, si podem anar a peu o millor agafar el bus o el tren per arribar a la feina, o bé perquè un tipus determinat de temps ens deixa més deprimits o més alegres, o abans de ploure tenim mal de cap, etc. I també molts sectors econòmics estan pendents del cel per veure si l’activitat es pot desenvolupar amb normalitat. Els pagesos esperen les pluges adequades pels conreus, temen les pedregades, els pescadors estan alerta de l’estat de la mar abans de sortir, els bombers esperen unes condicions meteorològiques favorables a l’hora d’apagar un incendi forestal, els hotelers de muntanya esperen neu a l’hivern i els de la costa sol i bones temperatures durant les èpoques de vacances, l’ajuntament vol saber els dies que plourà per programar les feines de manteniment d’un carrer, etc.
Com canviarà el temps dins d’una situació de canvi climàtic? Quin tipus de temps podrem tenir en el futur i com afectarà a aquesta forta dependència que tenim vers la meteorologia?
Durant el mes de març i d’abril de 2016 s'ha comptat amb la presència a la ciutat de Figueres d’experts reconeguts en la matèria i ens han ajudat a entendre i a conèixer aspectes relacionats amb la meteorologia, l’aigua i el canvi climàtic.
Podeu veure el programa sencer.