Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les zones humides de Figueres.

Les basses del Terrisser són unes zones humides que es troben a la ciutat de Figueres. Concretament, es troben a l'emplaçament de la carretera GIP - 5106 cap al centre penitenciari Puig de les Basses. És un ecosistema inclòs dins el catàleg de les zones humides de Catalunya, i pertany a la conca hidrogràfica de la Muga. 

Les basses són un ecosistema generat de manera artificial de graveres, argiles i similars, que han aparegut fruit de la naturalització d'una antiga argilera. Antigament era de propietat privada i se n'extreia argila per tal de poder fer ceràmica, se'n van beneficiar famílies com la Bonaventura - Ymbert. Actualment però, és de propietat pública, de l'Institut Català del Sòl (INCASOL).

Si prenem atenció a la seva geologia, podem veure que les basses es troben sobre un terreny format per argiles i margues del Lias, amb fòssils de tipus crinoïdeus i belemints. La vegetació dominant bàsicament és el llistonar, el canyissar, les jonqueres i herbassars de tipus higròfils. No hi ha un bosc de ribera consolidat proper a la bassa, però l'arbre dominant és el freixe (Fraxinus angustifolia). Pel que fa a la fauna, és un hàbitat favorable per ocells, usen l'espai com un abeurador, però cap espècie per a la seva nidificació i/o reproducció. Hi solen haver ocells migradors hivernants, que provenen de zones més fredes de la resta del continent europeu. També és un espai bo per a la cria d'amfibis, com la reineta (Hyla meridionalis), i per a petits invertebrats. 

Els impactes que pateix la zona són bàsicament tres: (1) la caça furtiva, (2) la pràctica de trial i (3) l'abocament de runes i/o deixalles. El seu estat de conservació actual és mediocre, però seria molt interessant poder recuperar aquest espai, adaptant-lo millor per a la fauna, la vegetació i donar-lo a conèixer com una zona d'esbarjo, passeig i aprenentatge per a tots els figuerencs i figuerenques. 

Tipus d'ecosistema

Zona humida

Codi de les zones humides

020000246

Localització geogràfica

Figueres

Coordenades geogràfiques

UTM_X:495.059,95

UTM_Y: 4.681.058,72

Altitud

112 m

Superfície

1.22 Ha

Propietat

INCASOL