Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Instal·lacions de biomassa i fotovoltaiques.

Instal·lacions de biomassa

Les calderes de biomassa són aquelles que utilitzen la llenya i els seus derivats com a combustible. Aquestes calderes són d'alt rendiment (al voltant del 95%), molt superior a la majoria de calderes d'altres tipus de combustibles. La biomassa forestal és ecològica i sostenible, ja que la llenya que es crema emet una quantitat de contaminants igual a la que absorbeix al llarg de la seva vida, quedant el  balanç a zero. A més, tot i desprendre contaminants en la seva combustió, l'abastament de combustible als consumidors per a instal·lacions de biomassa suposa un 90% menys d'emissions de CO2 a l'atmosfera que en l'extracció de combustibles fòssils i té un cost molt inferior al de l'energia convencional. S'ha de tenir en compte que a la província de Girona es disposa d'una extensa superfície forestal d'on s'obtenen residus forestals de la neteja i manteniment dels seus boscos per evitar incendis, que permeten el seu ús en aquest tipus d'instal·lacions.


L'Administració pública manté un compromís per tal de reduir les emissions de CO2 i la instal·lació de calderes d'estella en dependències municipals és una de les línies d'actuació adequada per assolir polítiques ambientals i energètiques dirigides a mitigar l'impacte humà sobre el canvi climàtic.

L'Ajuntament de Figueres ha  instal·lat calderes de biomassa en centre escolars públics del municipi, concretament a l'escola Joaquim Cusí i Furtunet (300 kW), l'escola Josep Pous i Pagès (300 kW) i la llar d’infants els Pins (70kW). Properament també s’instal·laran calderes de biomassa a les escoles Anicet de Pagès i Salvador Dalí. L'ús d'aquestes calderes suposa un gran estalvi econòmic i una reducció de les emissions de CO2, per tant de la contaminació.


Instal·lacions fotovoltaiques

Són instal·lacions que aprofiten el sol per a generar energia elèctrica a través dels panells solars. Es tracta d’una font energètica neta (no contaminant) i renovable. L’Ajuntament de Figueres aprofitant el cobriment de la plaça de Catalunya va ubicar-hi una coberta solar fotovoltaica amb una potència instal·lada de 90 kW. L’energia generada s’injecta a la xarxa elèctrica i l’Ajuntament ingressa una quantitat econòmica per la energia produïda. La producció anual d’energia se situa al voltant dels 120.000 kWh.