Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Educació ambiental

Una eina de conscienciació i sensibilització

Què és l'educació ambiental?

L'educació ambiental és una forma d'aprenentatge continu que va aparèixer als voltants dels anys seixanta i setanta. Aquest moviment apareix amb la finalitat de resoldre els problemes de la crisi ambiental amb la qual ens trobem.

Sembla, que aquesta educació només s'ha de prendre a les escoles de primària i secundària, però ha d'aconseguir arribar a tots els públics. Ha de ser pensada per a nens, joves, adults i gent gran, i ha d'aconseguir arribar a tots els nivells socials. També, s'ha d'aconseguir arribat a tots els nivells socials. També s'ha d'aconseguir que tots els mitjans de comunicació ajudin a difondre aquesta informació, per aconseguir una major sensibilització. 

L'any 1978 a Moscou, va tenir lloc el Congrés Internacional d'Educació i Formació sobre Medi Ambient, i la definició que van formular va ser:

"L'educació ambiental és un procés permanent en el qual els individus i les comunitats prenen consciència del seu medi i aprenen els coneixements, els valors, les destresses, l'experiència i, també, la determinació que els capaciten per actuar, individualment i col·lectivament, en la resolució dels problemes ambientals presents i futurs."

Objectius de l'educació ambiental

L'objectiu principal de l'educació ambiental és que la població prengui consciència del medi ambient i s'interessi per ell i pels problemes relacionats, cal que compti amb els coneixements, les actituds, les aptituds, la motivació i el desig necessaris per treballar en la recerca de solucions dels problemes actuals i prevenir els futurs. A més, hi ha altres objectius, en concret cinc:

1. Prendre consciència de la crisi ambiental en la qual es troba el nostre planeta. Especialment, de la zona en la qual vivim. Per tant l'objectiu és que la població sigui conscient que els humans no viuen aïllats, sinó que estan integrats dins d'un medi del qual en formen part de manera permanent. 

2. Cal que els individus tingui sensibilitat pels problemes ambientals actuals i millor en l'àmbit local, com per exemple la gestió dels residus o com combatre l'enorme plaga de coloms. 

3. Ajudar als grups de població a comportar-se d'una manera adient i correcte pel medi ambient. 

4. Cal buscar la màxima participació per resoldre les problemàtiques ambientals. Per això, s'ha aplicat l'Agenda 21.

5. L'objectiu menys desenvolupat, però no menys important, és el d'avaluar els projectes d'educació ambiental que ja han entrat en vigor. 

Temes que es tracten

Hi ha molts temes que es poden tractar per tal d'educar d'una manera ambientalment correcta i sostenible. Els més comuns però, són: el canvi climàtic, la gestió i prevenció dels residus, les plagues urbanes, la descoberta de l'entorn natural dels municipis i del país, el cicle de l'aigua, l'energia, entre molts d'altres.