Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Agenda 21 Escolar és un servei que l'Ajuntament de Figueres posa a disposició de les escoles de la ciutat. És un projecte que trasllada la metodologia i els objectius de l'Agenda 21 Local  a les escoles, com a instrument per analitzar el funcionament dels centres escolars cap a la perspectiva de la sostenibilitat i com a mètode de sensibilització i educació ambiental. És important la participació de tots els estaments de l'escola, tant de l'alumnat, del professorat, del col·lectiu de pares i mares com de tot el personal de serveis, per tal de millorar la relació amb el medi ambient i la sostenibilitat. 

Aquesta iniciativa té molta importància perquè l'escola té un paper fonamental en l'educació dels més petits, per tant també pot funcionar en educació ambiental. Les activitats que proposa són tant de la descoberta de l'entorn natural com sobre una educació cap a la sostenibilitat.

El que busca l'Agenda 21 Escolar és que tant alumnes com professors facin una anàlisi exhaustiva de totes les variables mediambientals que afecten l'escola. El reciclatge i la gestió de residus, la creació d'un hort escolar o millorar l'eficiència energètica de l'escola, són alguns exemples de temes que poden ser tractats. 

El procés es divideix en quatre fases diferents:

1. Motivació: sensibilitzar al màxim de persones possibles que formin part de la comunitat educativa mitjançant xerrades, actes festius o campanyes. Buscar un compromís i buscar la màxima participació. 

2. Reflexió: repensar la filosofia ambiental del centre i actualitzar-ne els continguts ambientals.

3. Diagnosi: detectar millores en l'educació i la gestió, mitjançant eco auditories. Debatre els espais on treballar i els temes a tractar. 

4. Acció: posar solució als problemes mediambientals i de sostenibilitat  que s'han trobat al centre. 

5. Avaluació: valorar l'experiència obtinguda. També, cal valorar el pla d'acció i millorar-lo o canviar-lo, si s'escau. 

Els cinc àmbits ambientals que trobem dins d'una escola són: 

  • L'aigua
  • Els residus
  • L'energia i la mobilitat
  • La natura, l'hort i la biodiversitat
  • "La Terra està malalta, eines per transformar el nostre futur"

 

Aquesta activitat és exclusivament dirigida als alumnes de cicle superior dels centres de primària adherits al programa. Per tant, és important que cada dos anys es repeteixi l'activitat perquè tots els infants puguin gaudir-ne i aprendre'n.