Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’aigua és un recurs vital i imprescindible per als nostres usos i hàbits. Per això, hem de ser conscients que no s’ha de malbaratar i que calen actituds positives d’estalvi i de preservació de l’aigua per a tota la població. En les darreres dècades com a conseqüència de l'augment de població i del benestar s'ha incrementat molt el consum d'aigua. Això ha produït una sobreexplotació del recurs i en el cas de la conca de la Muga fins i tot s'han viscut alguns períodes de sequera on s'han hagut de restringir alguns usos. El consum i ús racional de l'aigua és una tasca que implica a tots els ciutadans i a totes les activitats. En la nostra vida quotidiana podem prendre mesures senzilles i pràctiques que permeten reduir el consum d'aigua. A continuació se'n presenten algunes:


A tota la llar

Repareu les aixetes i cisternes que degotin. Es poden perdre fins a 50 litres d’aigua/aixeta/dia (una aixeta que degoti 1 gota/segon us produirà una despesa mensual d’uns 1.000 litres d’aigua; i una cisterna mal ajustada pot llençar uns 150 litres diaris)Els electrodomèstics de baix consum (rentadores, rentaplats, etc) permeten un estalvi de fins al 30% de l’aigua i l’energia.Utilitzeu els airejadors en les aixetes de casa vostra. Podeu estalviar fins a un 40-50% d’aigua. Instal•leu reductors de cabal en lavabos i dutxes per optimitzar el consum d’aigua. D’aquesta manera no gastareu més del que és indispensable (estalviareu un 50% de l’aigua)


Al lavabo (d'on prové el 65% del consum total d’aigua d’una llar)

Feu servir la dutxa en comptes de la banyera (estalviareu tres vegades més aigua). Si, a més a més, utilitzeu un regulador de cabal, optimitzareu el consum d’aigua entre un 30 - 50%.Tanqueu l’aixeta de la dutxa mentre us ensaboneu (estalvi de 15 litres/minut d’aigua).Instal•leu aixetes de baix consum amb comandament únic (les aixetes “monocomandament” només gasten de 6 a 8 litres/minut) o limitadors de cabal (estalvi d’un 30 - 60%).Instal•leu vàters amb sistemes d’interrupció de descàrrega, que permeten estalviar fins al 50% (es pot escollir entre descàrregues de 6-9 litres o bé de 3-4 litres en tornar a prémer el botó).Un altre mètode més senzill i casolà és posar una ampolla plena de litre i mig d’aigua a dins de la cisterna, de manera que en ocupar més volum, la cisterna en tindrà menys per emplenar-se i gastareu menys aigua en cada descàrrega.No deixeu l’aixeta oberta quan us renteu les dents o us afaiteu (estalvi de12 litres d’aigua cada vegada).No feu servir el WC com a paperera. Cada vegada que descarregueu la cisterna esteu utilitzant uns 9 - 10 litres d’aigua (i alguns models més antics fins a 15 litres).

A la cuina (suposa el 10% del consum total d’aigua d'una llar)

el rentaplats quan estigui ben ple. Una rentada gasta uns 60 litres d’aigua.No utilitzeu l’aigua de l’aixeta per descongelar els aliments. Traieu-los fora del congelador i poseu-los a la nevera.No tireu productes nocius, tòxics o contaminants a la pica del lavabo o al vàter. Penseu que, per exemple, 1 litre d’oli mineral contaminarà potencialment 10.000 litres d’aigua.

Fent la bugada (ús del 20% del consum total d’aigua d'una llar)

Si teniu una rentadora antiga penseu en canviar-la per una de nova. Les rentadores de baix consum utilitzen uns 50 litres d’aigua per fer la bugada mentre que alguns dels models antics en poden gastar fins uns 220 litres.Feu servir la rentadora ben plena de roba. Una rentadora pot gastar de mitjana fins a 170 litres d’aigua cada vegada que la utilitzem, i la despesa d’aigua és la mateixa tant si està plena com si no ho està.Tingueu ben present d’utilitzar l’opció de “mitja rentadora” només en ocasions excepcionals. Tot i que s’estalvia energia, el consum d’aigua augmenta molt (un 30% més) respecte una rentadora amb plena càrrega.Sempre que pugueu eviteu el “prerentat”.