Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, vigent a Catalunya, vetlla per desenvolupar i garantir els drets de les persones LGBTI i evitar-los situacions de discriminació i violència, per assegurar que a Catalunya es pugui viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat.

DIES INTERNACIONALS LGBTI

https://igualtat.gencat.cat/ca/ambits-dactuacio/lgbti/dies-internacionals-lgbti/index.html 

19 DE FEBRER

Dia internacional contra l’homofòbia en el futbol

Durant aquest dia es fan actes per conscienciar sobre la LGBTI-fòbia en l'esport i s’anima els clubs esportius a llençar-ne missatges en contra. Té lloc des de 2010 gràcies a una iniciativa de l’organització The Justin Campaign (fundada en memòria de Justin Fashanu) per combatre la LGBTIfòbia en l'esport . La data triada és la data d’aniversari de Fashanu, el primer futbolista en actiu obertament gai. Fashanu era britànic, d'origen nigerià, la seva carrera esportiva la va fer majoritàriament en el futbol anglès i va arribar a jugar en més de cinc equips. Posteriorment es va suïcidar el 1998 a causa de l’assetjament rebut.

31 DE MARÇ

Dia de la visibilitat trans

És una forma de celebració de la comunitat trans*, en tota la seva diversitat, en què es fa èmfasi en els aspectes positius de ser trans*.

Va ser impulsat per l’activista trans Rachel Crandall el 2009, ràpidament es va popularitzar i s’ha convertit en el dia de celebració del fet trans* més conegut internacionalment. Fins aleshores era més conegut el Dia de la Memòria Trans*, pensat per recordar les persones que han estat assassinades pel fet de ser trans*; per aquest motiu es va considerar necessària una diada en positiu.

26 D’ABRIL

Dia de la visibilitat lèsbica

Té l’objectiu de conscienciar sobre la doble discriminació pel fet de ser dona i lesbiana.
És un dia per posar de manifest el fet i les reivindicacions lèsbiques, i el dia de celebració lèsbica més conegut a Catalunya i internacionalment. Tot i que es desconeixen els seus orígens, es té constància que es reivindica, com a mínim, des del 2008, amb l’objectiu de fer èmfasi en les realitats lèsbiques i que no quedin invisibilitzades per les altres realitats del col·lectiu LGBTI+.

17 DE MAIG

Dia internacional contra l’homofòbia, la transfòbia i la bifòbia

El seu objectiu és conscienciar sobre les violències i discriminacions que pateixen les persones del col·lectiu LGBTI+.

És una de les diades de commemoració del col·lectiu LGBTI+ més conegudes i amb més ressò en l’àmbit internacional, amb accions en més de 130 països, reconeguda per diversos estats i institucions internacionals, com el Parlament Europeu o l’Organització de les Nacions Unides.

Té els seus orígens en una campanya internacional de 2005 que va rebre el suport de més de 24.000 persones i de les principals associacions internacionals LGBTI+, durant la qual es va escollir el 17 de maig per commemorar que el mateix dia de 1990 l’Organització Mundial de la Salut va decidir eliminar l’homosexualitat de la seva classificació internacional de malalties.

28 DE JUNY

Dia de l’orgull LGBTIQ+

És el principal dia de reivindicació i visibilització del col·lectiu LGBTI+, amb actes, manifestacions i desfilades arreu del món.

A Catalunya la primera manifestació per l’alliberament LGBTI+ va tenir lloc el 26 de juny del 1977. Va ser organitzada pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya i s’hi van sumar diverses organitzacions feministes, veïnals, sindicats i partits polítics. La manifestació va ser dissolta per la policia. En aquell moment les pràctiques homosexuals i el transvestisme estaven perseguits legalment.

Té els seus orígens en l’anomenada rebel·lió de Stonewall, que va començar el mateix dia de l’any 1969 a Nova York i que es considera l’inici del moviment per l’alliberament LGBTI+. Els fets que es commemoren són una sèrie de revoltes contra la policia que van començar amb una batuda policial al bar Stonewall. Com que el fet LGBTI+ estava penat legalment, aquest tipus d’actuacions policials eren freqüents. En l’inici dels enfrontaments van destacar algunes figures de l’escena drag afroamericana com Marsha P. Johnson i Stormé DeLarverié (el terme drag incloïa aleshores tant el transvestisme com les identitats que avui coneixem com a transgènere). La primera era una drag-queen i treballadora sexual i el segon, un drag-king. Als disturbis hi van participar les persones LGTBI+ i persones del barri Greenwich Village (principalment persones racialitzades i de classe treballadora) que estaven cansades dels abusos policials. La policia va ser incapaç de contenir els aldarulls durant les tres nits consecutives que van durar i posteriorment es va organitzar una manifestació i una gran quantitat de persones LGTBI+ s’hi van sumar mostrant-se, públicament, orgulloses de ser elles mateixes i sense vergonya, a pesar de la persecució legal i l’estigma social. L’any següent, en commemoració d’aquests fets, va tenir lloc la primera manifestació per l’alliberament LGTBI+, que s’ha anat repetint cada any a moltes ciutats arreu del món. Es considera que aquests fets són la primera vegada que el col·lectiu LGTBI+ va deixar de resignar-se a la persecució i va decidir rebel·lar-se per defensar els seus drets.

14 DE JULIOL

Dia de la visibilitat no binària

És un dia per visibilitzar les realitats i les reivindicacions de les persones no binàries, unes de les més desconegudes del col·lectiu LGTBI+.

Va sorgir el 2012 arran de la proposta de l’escriptor canadenc Katje van Loon a un blog d’internet. Es va proposar com a data el 14 de juliol perquè cau entre el Dia Internacional de les Dones i el Dia Internacional dels Homes. Ràpidament es va popularitzar entre persones, associacions i institucions de diversos països.

Una gran part de les entitats LGTBI+, així com diverses organitzacions internacionals no-governamentals de defensa dels drets humans i, fins i tot, l’Organització de les Nacions Unides (ONU) han fet, en aquest dia, actes i campanyes de conscienciació sobre les realitats de les persones no-binàries.

23 DE SETEMBRE

Dia de la visibilitat bisexual

És un dia per donar visibilitat a la bisexualitat i conscienciar sobre la bifòbia i el monosexisme, tant de persones heterosexuals com homosexuals.

Té lloc des de 1999 quan Wendy Curry, Michael Page i Gigi Raven, tres activistes bisexuals de l’Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transsexuals i Intersexuals (ILGA) van decidir impulsar-lo com el Dia de la Visibilitat Bisexual, en resposta als prejudicis i la marginació de les persones bisexuals per part de les principals comunitats heterosexuals i les principals comunitats homosexuals.

26 D’OCTUBRE

Dia de la visibilitat intersexual

Commemora la primera protesta intersexual que va tenir lloc a Boston , Massachusetts

 

TERCER

DISSABTE

D’OCTUBRE

 

Dia de la despatologització de la transsexualitat

El Dia Internacional de la Despatologització Trans*, en el marc de l’Octubre Trans*, té lloc el tercer dissabte d’octubre. És una diada reivindicativa en què es fan manifestacions per lluitar per l’alliberament de les persones trans* i la fi de la patologització de les seves identitats. També es fan actes reivindicatius al llarg de tot el mes.

L’Octubre Trans* va néixer a l’entorn dels actes previstos amb motiu del Dia Internacional de la Despatologització Trans* de 2007, amb manifestacions en diverses ciutats del món organitzades per la xarxa internacional d’activistes Stop Trans* Pathologization 2012 (STP 2012). Entre els seus objectius hi havia aconseguir l’any 2012 la retirada de les categories relatives a les identitats trans* en els principals manuals psiquiàtrics.

A diferència d’altres moviments trans*, aquest té un caràcter marcadament transfeminista i crític amb la renormativització dels cossos i les identitats trans*. A més de les manifestacions, es van anar fent cada cop més actes de conscienciació i de debat a l’entorn de les reivindicacions de les persones trans* que han convertit l’octubre en un mes ple d’activitats d’aquest caràcter, conegut com Octubre Trans*, i amb ressò arreu del món.

A Catalunya, pel paper destacat que l’activisme català ha tingut en aquest moviment i l’ampli ressò que té en els moviments populars del país, ha acabat sent el principal esdeveniment reivindicatiu trans*.

ULTIMA

SETMANA

D’OCTUBRE

Setmana de la consciencia asexual

La Setmana de la Consciència Asexual (Ace Week) té lloc l’última setmana sencera d’octubre per conscienciar i educar sobre l’asexualitat.

Té lloc des del 2010, quan fou concebuda per l’activista Sara Beth Brooks com una campanya anual en línia adreçada a la comunitat LGTBI+. Ràpidament es va expandir internacionalment. Actualment es fan actes en diverses ciutats per conscienciar i educar sobre les diverses realitats de l’espectre asexual.

8 DE NOVEMBRE

Dia de la solidaritat intersexual

Es fan actes de conscienciació i visibilització de les persones intersexes i de denúncia de les violències patides pel fet de ser intersexe.

Es va triar aquest dia perquè és la data d’aniversari d’Herculine Barbin, una persona intersexe la vida de la qual es va fer coneguda quan el filòsof Michel Foucault en va publicar les memòries.

La primera commemoració del Dia de la Solidaritat Intersexe de la qual es té constància data del 2008, quan l’Organització Internacional Intersexe (OII) va convidar diverses organitzacions, grups i individus a mostrar solidaritat i debatre al voltant de la mutilació genital de persones intersexes, la violència del sistema sexe-gènere binari i el sexisme implícit en el constructe binari de sexe i gènere.

20 DE NOVEMBRE

Dia internacional de la memòria transsexual

Recorda a les persones trans víctimes de crims d’odi. De vegades es commemora amb una vigília