Està impulsat per la Fundació, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i l'Ajuntament de Figueres, amb el suport de la Diputació de Girona.
La Fundació Salut Empordà (FSE), el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i l'Ajuntament de Figueres van posar en marxa un servei de mediació intercultural en l'àmbit social i sanitari format per dues professionals que dona suport al personal de l'Hospital de Figueres i al de les àrees bàsiques de salut de Figueres, Roses, Castelló d'Empúries i l'Escala. Aquestes dues professionals també treballaran en sintonia amb els altres dispositius de l'àmbit de la mediació que hi ha a l'Alt Empordà.
Aquesta iniciativa està vinculada en l'operació 5 del PECT (Projectes d'especialització i competitivitat territorial) anomenat “Girona Innovació social i digital” i s'emmarca en la posada en marxa, a curt termini, de l'Ecosistema Innovador Social i Sanitari a l'Alt Empordà (EMISSE-Project).
L'equip està format per dues mediadores interculturals amb coneixements d'àrab, amazigh, català i castellà. Compten amb formació i experiència en l'àmbit de la mediació intercultural, la dinamització comunitària i en gènere i interseccionalitat.
Les funcions de l'equip de mediació intercultural són diverses: participació en el desenvolupament de les accions del projecte EMISSE orientades a reforçar el coneixement en els àmbits de la infància, persones grans i atenció a situacions de final de vida; assessorament, acompanyament, orientació i suport als equips professionals sobre qüestions relacionades amb la societat d'origen dels pacients, en un context de gran diversitat cultural; assessorament en relació a les lleis i normes del bon tracte als pacients atesos; participació en els espais de treball intern dels equips per facilitar l'anàlisi de casos que requereixin una mirada específica des de la perspectiva intercultural; i planificació, disseny i execució d'accions comunitàries amb persones d'origen migrat de la comarca, orientades a reforçar el coneixement i la intervenció social.