El compromís municipal amb el medi ambient
Què és l’Agenda 21?
L’Agenda 21 és un compromís que sorgeix de la Cimera de la Terra celebrada el 1992 a Rio de Janeiro per tal d’afrontar els nous reptes ambientals del segle XXI i, alhora, impulsar un pla d’acció d’acord amb un model de desenvolupament sostenible arreu del planeta. L'Agenda 21 Local és l'instrument a través del qual els municipis planifiquen les seves polítiques ambientals des d'un plantejament global i integrador.
L'Agenda 21 de Figueres tracta qüestions com l’estalvi energètic i l’ús d’energies renovables, la reducció de la contaminació atmosfèrica i acústica, la millora de la gestió dels residus, l’estalvi d’aigua, la mobilitat sostenible o la recuperació dels espais naturals. La determinació d'aquestes polítiques ambientals va comptar amb un procés de participació ciutadana, ja que els compromisos adoptats afecten la totalitat de la població figuerenca.
Calendari - Figueres cap a la sostenibilitat
1992. Cimera de la Terra de Rio de Janeiro. Les Nacions Unides debaten la necessitat d’impulsar a tot el món un model de desenvolupament més respectuós amb el medi ambient que garanteixi una relació més equitativa i eficient amb els recursos naturals.
1998. Adhesió de la ciutat de Figueres a la Carta d’Aalborg. Aquesta declaració, aprovada l’any 1994 a la ciutat danesa d’Aalborg, destaca el paper de les ciutats en la consecució d’un model de desenvolupament sostenible i significa el compromís de treballar en l’àmbit local a partir de la redacció de les Agendes 21 com a eina bàsica del procés cap a la sostenibilitat.
1999. Adhesió al Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques Gironines. L’Ajuntament de Figueres s’adhereix a la xarxa de ciutats i pobles que treballen plegats per a unes comarques gironines més harmòniques i respectuoses amb el medi ambient.
2001. Adhesió a la Xarxa de Pobles i Viles cap a la Sostenibilitat. L’Ajuntament de Figueres s’adhereix a la xarxa de pobles i viles de Catalunya que caminen cap a la sostenibilitat, la qual es va constituir a Manresa l’any 1997.
2001 - tardor. Inici dels treballs de redacció de l’Agenda 21 de Figueres. Comença la fase d’anàlisi de la ciutat amb l’auditoria ambiental, que analitza l’estat i la gestió de l’aigua, l’aire, l’energia, els residus i la situació dels espais naturals de Figueres.
2002 - primavera. Procés de participació ciutadana de l’Agenda 21 de Figueres. Els primers documents de treball són debatuts àmpliament a partir del procés de participació ciutadana, que inclou una enquesta de percepció de la situació ambiental del municipi, dues trobades d’experts, dues jornades de debat i un fòrum virtual via web.
2002 - tardor. Presentació de l’Agenda 21 de Figueres. Exposició dels resultats, dels indicadors de sostenibilitat i presentació del Pla d’Acció Local per a la Sostenibilitat, que concretarà l’agenda d’actuacions a desenvolupar.