Serveis socials bàsics

Prop de 140.000 usuaris a la Biblioteca de Figueres durant el 2016

Notícia 20/02/2017

La Biblioteca Fages de Climent de Figueres ha acollit 330 activitats durant el 2016, un any on hi ha hagut uns 140.000 usuaris i s'han fet prop d'un miler de nous carnets.

Les xifres de l’any 2016 mostren que la Biblioteca Fages de Climent de Figueres, després de setze anys de funcionament, s’ha consolidat com a centre cultural de proximitat, de promoció de la lectura i dinamització cultural de la ciutat de Figueres i de part de la comarca de l’Alt Empordà. Les 139.902 persones que n’han fet ús al llarg de l’any i els 968 nous carnets de préstec testimonien que es tracta d’un espai obert, dinàmic i tranversal, que fomenta la cohesió social i al qual la ciutadania acudeix amb regularitat.

La biblioteca amplia de manera continuada el seu fons vetllant perquè aquest sigui de l’interès dels usuaris. Fa una aposta decidida pel foment de la lectura a través de propostes com els 11 Clubs de Lectura adreçats a diferents perfils de lectors (amb més de 250 persones inscrites), i les Hores del Conte (un total de 24) que conviden a les famílies a introduir als seus infants en el món dels contes i la lectura.

En quant a l’ampliació i difusió de la col·lecció local, el 2016 s’ha fet possible la consulta en línia del setmanari Hora Nova comprès entre els anys 1998 i 2014, cartells i programes de mà d’entitats de Figueres del segle XX, programes de fires de la Santa Creu de 1951 a 1973, goigs, llibres i fulletons d’història local dels segles XIX i XX, la col·lecció de fotografies de Francesc Castellví i s’ha digitalitzat la revista esportiva Marcador (2836 cares). Les col·leccions digitals estan disponibles a REGIRA, repositori cooperatiu de la Diputació de Girona. D’altra banda, s’han cedit molts números solts de revistes de pobles dels darrers anys a l’Arxiu Comarcal per a la seva digitalització.

La biblioteca col·labora amb Viquipèdia actualitzant les entrades d’autors locals creant o actualitzant entrades d’autors locals i afegint referències bibliogràfiques. També ha coordinat la viquimarató Narcís Roget. Així mateix es treballa per a consolidar la biblioteca com a espai de suport a l’aprenentatge, amb visites escolars (47) i d’adults (11) que informen sobre les possibilitats i recursos que els hi ofereix la biblioteca, i assessorem a joves i investigadors en els seus treballs de recerca.

S’ha continuat el projecte La Biblioteca a les Llars d’infants (lots de llibres per a les famílies, visita i hora del conte especial per a les famílies). S’ofereixen lots de llibres als instituts i centres de primària, per a lectura individual o per a clubs de lectura (INS Ramon Muntaner, INS Alexandre Deulofeu, INS Cendrassos, Escola Cor de Maria, Escola Sant Pau).

S'ha endagat el projecte Biblioteques inclusives, ampliant el fons de llibres i altres materials adreçats a alumnes amb necessitats lectores i de comprensió especials, principalment nens i joves (llibres adaptats a llengua de signes, amb llenguatge pictogràfic i de comunicació (SPC), àudio contes, llibres de lectura fàcil i llibres on els protagonistes tenien alguna discapacitat). S’han distribuït lots als centres d’educació especial i s’ha fet una hora del conte inclusiva. S’ha obtingut molt bona resposta per part dels centres.

Una altra iniciativa de suport a l’aprenentatge ha estat l’elaboració de lots temàtics de música. Es van contactar amb els tres centres que ensenyen música a la ciutat: Temps de música, La Flauta Màgica i Casino Menestral, i amb un músic de piano: Pere Puig. Un dels centres ha fet ús d’aquest recurs.

La Biblioteca treballa per a la inclusió i cohesió social atenent, cada vegada més, consultes de grups socials que no estan alfabetitzats digitalment i els dóna suport en la recerca de feina o gestió de tràmits administratius en línia per tal d’intentar reduir la bretxa digital.

Com a espai de relació i eina d’integració, hem apostat per mantenir l’oferta d’un club de lectura fàcil. Com ja va sent habitual, oferim visites guiades als inscrits al Curs d’acollida i coneixement de l’entorn. També aquest any s’ha mostrat els serveis de la biblioteca als alumnes del curs Sortir endavant, organitzat des del Servei d’Immigració i Diversitat de l’Ajuntament de Figueres.

Enguany s’han posat en marxat o consolidat serveis d’extensió bibliotecària com el de Bibliopiscina, en col·laboració amb el Servei d’Esports, o el de Bibliohospital, que va començar a funcionar el mes d’octubre, que en aquesta primera etapa hem instal·lat al menjador de la primera planta del Centre Sociosanitari Bernat Jaume. El servei funciona gràcies a voluntàries de la Fundació Clerch i Nicolau i la Fundació Vergés Ginjaume que fan de mitjanceres entre el Sociosanitari i la Biblioteca. Fins ara ha tingut molt bona acollida pel que es preveu continuar endavant amb el servei, ampliar-ho a l’Hospital i/o fer activitats d’animació a la lectura.

Les activitats organitzades per la biblioteca, en ocasions en col·laboració amb altres entitats (Atenea, Correllengua, Diòptria, Funcional Teatre, Jugamat, Òmnium, Empordoneses...) són un actiu de la vida cultural de la ciutat. Enguany s’han realitzat més de 300 activitats que han comptat amb una assistència de 11.207 persones.

A l’hora de programar s’han tingut en compte les efemèrides de l’any, a nivell nacional i local (Any Llull, Any Caterina Albert/Víctor Català, aniversari mort Montserrat Vayreda, Carme Montoriol, Montserrat Roig, Miguel de Cervantes, Any Roald Dahl, Centenari Teatre Jardí, etc.), dates assenyalades com ara Dia de la Dona, Dia de la Música, etc.

Algunes d’aquestes activitats estan plenament consolidades, com ara la Revetlla de Sant Jordi, dedicada als autors locals que han publicat llibre el darrer any, amb més de 80 autors convidats, i el cicle Biblioteques amb DO, que enguany ha tingut lloc a la terrassa del 1r pis de la biblioteca.

Com a novetats del 2016, la Biblioteca ha col·laborat amb la Marató de TV3 oferint una xerrada sobre l’ictus i hem iniciat un cicle de xerrades sobre literatura i sèries televisives. Dins del cicle Refugiats hem organitzat l’exposició sobre llibre de Walter Benjamin La constel·lació Benjamin que al 2017 itinerarà a la Biblioteca de Cornellà de Llobregat. Destaquem l’èxit de l’exposició Alberes 15, d’artistes empordanesos, i la celebració a la biblioteca de Les Lliçons de la Càtedra, acte impulsat per la Càtedra M. Àngels AngladaCarles Fages de Climent.

El 2016 s'ha treballat en base a un Pla d’acció que contemplava set eixos i hem realitzat el 80% de les accions. Enguany també destaquem les visites professionals a altres biblioteques (París i Barcelona) i la formació rebuda sobre prescripció lectora. Des de la Biblioteca de Figueres valorem positivament les xifres que, tot i la tendència a la baixa, segueixen essent altes en comparació a altres biblioteques de característiques similars.

Imatges

Vídeos

Newsletter


Subscriu-te al nostre newsletter.

Array ( [type] => 8 [message] => Undefined index: newsletter [file] => /usr/home/figueres.cat/web/inc.newsletter.php [line] => 104 )