Serveis socials bàsics

L’Ajuntament realitza més de vuitanta accions en prevenció i promoció de la salut el 2014

Notícia 25/02/2015

El servei de salut de l'Ajuntament tanca el 2014 amb més de vuitanta accions, programes i projectes realitzats en matèria de prevenció i promoció de la salut.

S'ha treballat en la prevenció de riscos, com ara drogodependències i altres conductes de risc, i en la millora de la qualitat de vida i dels hàbits saludables dels ciutadans, així com en la impulsació de nous òrgans de participació.

En matèria de prevenció de les drogodependències i altres conductes de risc, s’ha treballat amb diferents col·lectius de la ciutat, com ara centres escolars i formatius, AMPA, autoescoles i altres recursos socials i educatius per tal d'informar-los i incidir en la prevenció d’aquestes conductes. En l'àmbit escolar s'han realitzat un total de 62 tallers als instituts i escoles i 9 tallers amb altres col·lectius de joves. D'altra banda, en el familiar, s'han dut a terme 2 programes MONEO, que consisteixen a treballar amb pares i mares per incrementar la informació que tenen sobre les drogues i millorar les seves habilitats educatives, i 3 programes PROTEGO,  basats en un entrenament familiar en habilitats educatives per prevenir les drogodependències amb pares i mares. En resum, s'han aplicat 5 programes preventius i s'han realitzat 71 tallers en els quals han participat un total de 1.673 escolars i joves de 12 escoles, centres formatius o serveis diferents.

De l'àmbit comunitari destaca el programa Fem un T(OK), centrat en el servei responsable de dispensació de begudes alcohòliques i que consisteix a dur a terme accions de capacitació del personal a empresaris que treballen en el món de la restauració i a col·lectius, entitats i associacions que organitzen festes, fires o altres esdeveniments on es dispensen begudes alcohòliques, per tal de poder prevenir conductes de risc associades amb l'abús de l'alcohol i altres drogues. S’ha aplicat en 20 establiments de restauració, a l'Escola d'Hostaleria, a totes les entitats participants en l’Embarraca’t, i a 13 altres entitats i associacions de Figueres.

Pel que fa a la promoció de la salut i la qualitat de vida, s'han realitzat diverses accions per tal d'orientar als ciutadans cap a uns hàbits saludables a través dels recursos que es tenen a l'abast.

En l'àmbit escolar i juvenil cal destacar programes com el Sigues tu, eines i actius per a la salut, encara vigent aquest 2015, centrat en la difusió d’una millor qualitat de vida en alumnes, pares i professors, que es va aplicar a 4.539 escolars i als seus corresponents pares i professors, i el Detectiu Queixal Corcat, d’higiene bucodental realitzat a 1.147 alumnes de 13 escoles figuerenques. En l’àmbit formatiu, s’han fet cursos sobre trastorns en la conducta alimentària i sobre l’ús dels desfibril·ladors automàtics (DEA), i en el comunitari destaquen programes com el Puja amb salut, orientat a la millora de la dieta de la població gitana, que es va aplicar a un grup d’unes 13 dones d’aquesta ètnia, programes de salut per a la gent gran o la promoció dels parcs de salut de la ciutat, ubicats a la plaça Francesc Macià, al passeig John Lennon i a l’avinguda dels Països catalans. També s’ha col·laborat en diades internacionals i altres esdeveniments sobre salut.  Per últim, en l’àmbit familiar s’han realitzat xerrades d’hàbits saludables en els infants destinades a pares i mares.

Constitució del Consell Municipal de Salut de Figueres

A banda de totes les accions, cursos i programes realitzats, el servei de salut també ha impulsat nous òrgans de participació. Precisament avui s’ha constituït, presidit per l’alcaldessa Marta Felip, el Consell Municipal de Salut de Figueres.

La creació d’aquest òrgan neix de la necessitat d’aprofundir en el coneixement de les situacions i problemàtiques que afecten al món de la salut i d’establir espais de debat i de coordinació amb les diverses institucions i entitats públiques i privades de la ciutat vinculades a aquesta matèria. Aquest Consell és de caràcter participatiu, consultiu, promocional i de supervisió i hi estan representats membres d’institucions i organismes relacionats amb l’àmbit de la salut, així com membres designats pels grups municipals.

 

 

 

 

 

Imatges

A banda de totes les accions, cursos i programes realitzats, el servei de salut també ha impulsat nous òrgans de participació. Precisament avui s’ha constituït, presidit per l’alcaldessa Marta Felip, el Consell Municipal de Salut de Figueres.

Newsletter


Subscriu-te al nostre newsletter.

Array ( [type] => 8 [message] => Undefined index: newsletter [file] => /usr/home/figueres.cat/web/inc.newsletter.php [line] => 104 )