Serveis socials bàsics

L'Ajuntament de Figueres fa entrega dels Honors i Distincions Ciutat de Figueres 2019

Notícia 21/10/2019

Aquest any s'ha reconegut, a títol pòstum, Pilar Heras Trias i Ramon Pujol i Boira, i José Miranda Mateo i Josep Quer Agustí, així com l'entitat Grup d’Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat.

El passat diumenge 20 d'octubre, el Teatre municipal El Jardí va acollir l’acte de lliurament dels Honors i Distincions Ciutat de Figueres 2019 i el concert commemoratiu de títol de ciutat, a càrrec de la Jove Orquestra de Figueres i l’Orquestra Versatile del Casino Menestral Figuerenc.

L'Ajuntament de Figueres va fer entrega, títol pòstum, la distinció Fulla de Figuera de Plata a Pilar Heras Trias (Figueres, 12/10/1954 – Barcelona, 27/1/2019). Pedagoga, doctora en Ciències de l'Educació i professora de la Universitat de Barcelona, Pilar Heras va ser coordinadora del grup de Recerca de Pedagogia Social per a la inclusió i la cohesió social (GPS-UB) i el 2016 va ser nomenada Directora General d'Execució Penal i Justícia Juvenil de la Generalitat de Catalunya, on va destacar-se pel disseny de mesures penals alternatives (MPA) que permeten el compliment de penes fora de l'entorn penitenciari, amb treballs comunitaris. Va publicar diversos treballs sobre reinserció social i laboral (2014, 2015, 2016), reinserció post penitenciària (2015), justícia juvenil (2008), coresponsabilitat entre administracions i tercer sector en l'acció social i penal (2013, 2014).

En aquest mateix sentit, es va atorgar al pintor Ramon Pujol i Boira la distinció de Fill Adoptiu de Figueres, a títol pòstum, per la seva trajectòria com a pintor, gran representant de la pintura empordanesa actual, i per la seva vinculació amb la ciutat de Figueres. Ramon Pujol Boira (Barcelona, 6/6/1949 – Albons 7/9/2019), va ser un dels membres fundadors del Grup 96 l'any 1984, i va representar una renovació de la pintura empordanesa i amb els quals realitzà una macro-pintura “Cinc visions dins un espai empordanès”, com homenatge al mestre Salvador Dalí, actualment convertida en un mosaic situat a la plaça Vila d'Ordis de Figueres.

A més, durant tota la seva trajectòria artística ha mantingut un intens contacte amb la vida cultural empordanesa i figuerenca, participant en alguns projectes de la ciutat de Figueres, sigui obra civil, com una escultura a la via pública, obra religiosa, un timpà i una reixa a la parròquia de Sant Pere o amb obra seva al Museu de l’Empordà, entre d'altres.

Tanmateix, l'Ajuntament de Figueres va atorgar la distinció de la Medalla al Mèrit Esportiu, en la categoria de plata, a José Miranda Mateo, mestre Hanshi 9è Dan Nihon Ju Jutsu i 9è Dan Aiki JuJuts i pioner en aquestes especialitats d'arts marcials a Espanya i Catalunya. El mestre José Miranda acumula més de 40 anys d'experiència com Budoka i practicant diferents disciplines d'arts marcials. La seva gran passió és el Budo tradicional del Japó, una passió que es tradueix en l'estudi i la transmissió dels seus coneixements, des d'on ha realitzat com a professor nombrosos cursos i pràctiques d’aquestes disciplines. A més, Miranda ha esdevingut un membre compromès amb la societat de Figueres, realitzant cursos de defensa personal i tallers gratuïts per a persones víctimes de violència.

També en les distincions individuals, l'Ajuntament de Figueres va lliurar a Josep Quer Agustí, la distinció de Ciutadà d’Honor, per la seva trajectòria com a contrabaixista. El músic Josep Quer és professor superior de violí, trombó i contrabaix i intèrpret en nombroses orquestres i formacions musicals d’arreu del món, amb una trajectòria d’interpretació i docència musical impecable, que ha portat el nom de Figueres arreu del món a través de la música.

Finalment, l'Ajuntament de Figueres va distingir a l'entitat Grup d’Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat, amb el lliurament de la Fulla de Figuera de Plata per a entitats en reconeixement del 25è aniversari de l'entitat. El Grup d’Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat (GEES) va néixer la primavera de l’any 1994 a conseqüència de la desaparició, i després mort violenta, de Joaquim Vallmajó el 26 d’abril del mateix any a Rwanda. Al llarg dels seus anys d'existència, l'entitat ha desenvolupat una tasca continuada de promoció del respecte a la diversitat cultural, la divulgació de la cultura de pau, la sensibilització sobre la cooperació i la solidaritat, i la cooperació per al desenvolupament dels països del sud.

Durant el lliurament dels reconeixements, l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, va destacar que "Figueres ha distingit a persones i entitats que, a través dels seus actes i amb el seu exemple, s'han fet mereixedors de la gratitud de la ciutadania de Figueres". A més, l'alcaldessa Lladó va afegir que "els guardonats esdevenen ciutadans i ciutadanes sorgits de tots els àmbits que s'han convertit en referents i que tots nosaltres, i especialment la gent que puja, els infants i el jovent, hem de tenir ben presents".

Imatges

Vídeos

Newsletter


Subscriu-te al nostre newsletter.

Array ( [type] => 8 [message] => Undefined index: newsletter [file] => /usr/home/figueres.cat/web/inc.newsletter.php [line] => 104 )