Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Editat per l'Ajuntament de Figueres i el Setmanari de l'Alt Empordà, ofereix l'aproximació biogràfica de trenta personatges empordanesos del segle XX

Presentació del quart volum de  «Benvolguts absents» de Joan Ferrerós.

El catedràtic de Literatura Catalana i escriptor, Joan Ferrerós, presenta el quart volum del llibre Benvolguts absents aquest divendres, 24 de novembre, a dos quarts de 8 del vespre al cercle Sport de Figueres. La presentació anirà a càrrec del catedràtic d'Història Francesc Canet i Marta Felip, l'alcaldessa i regidora de Cultura de l’Ajuntament de Figueres, que ha coeditat el llibre amb Editorial l’Empordà.

Benvolguts absents és el títol d’una sèrie biogràfica de personatges empordanesos que al llarg del segle XX varen sobresortir en  els  diferents àmbits de la societat empordanesa. Aquest quart volum recull el perfil biogràfic de trenta personatges que han estat publicats al Setmanari de l’Alt EMPORDÀ al llarg dels últims dos anys. Es tracta de dones i d’homes que van destacar el diferents àmbits de la societat, la cultura, l'economia i l'esport a la comarca i més enllà de la seva geografia natural: José Francés, Ernest Vila, Josep Bonaterra, Pelai Negre, Joan Subias, Carles Fages de Climent, Mn. Josep Maria Cervera, Alfons Puig, Ferran Sunyer, Josep Frigola, Ernesto Carratalá, Albert Compte, Estrella Rivas, Joan Guillamet, Josep Martínez Lozano, Tomàs Mallol, Florenci Mauné, Maria Perxés, Artur Soldevila, Josep Maria Bernils, Mercè Huerta, Heinrich Spieker, Eduard Bartolí, Quima Jaume, Josep Maria Benejam, Rafel Vilar, Glòria Compte, Helena Cusí, Agustí Vehí i Joan Trayter.

Les biografies de Benvolguts Absents es varen començar a publicar periòdicament al Setmanari de l’Alt EMPORDÀ l’any 2000. Dos anys més tard, Editorial l’Empordà i l’Ajuntament  de Figueres  varen editar  el primer volum de la sèrie. L’obra va tenir una gran repercussió i es va exhaurir al cap de pocs mesos. El primer volum recollia les vivències biogràfiques de personatges tan emblemàtics com els polítics Carles Caussa i Josep Pallach; els pintors Ramon Reig i Joaquim Bech de Careda; l’advocat i exalcalde de Figueres Ramon Guardiola; les escriptores Carme Guasch, Anna Maria Dalí i Maria Àngels Vayreda; els músics Agapit Torrent i Camil·la Lloret, o els empresaris Lluís Fita i Josep Mercader, entre d’altres.

El segon volum, publicat el 2004, donava continuïtat a l’elenc d’empordanesos il·lustres que en el seu temps van sobresortir en camps molt variats. Entre ells hi figuren el matrimoni format per Salvador Dalí i Gala. El llistat de biografies incloses en aquest segon volum és el següent: Pere Teixidor, Pere Padrosa, Alexandre Deulofeu, Meu Massot, Pelayo Martínez, Joan Reglà, Evarist Vallès, Àurea de Sarrà, Met Miravitlles, Joan Alsina, Carles Carbó, Frederic Marès, Marià Baig, Lluís i Joan Duran, Gala i Dalí, Pere Seras, Just i Josep Casero, Ricard Martín, Eusebi Saló, Joaquim Vallmajó, Roser Llop, Pedro Aldámiz, Josep Oliveda i Lluís Vayreda.

L'any 2006 va veure la llum el tercer volum, amb les biografies de Màrius Gelart, Llorenç Cairó, Josep M. Albert, els germans Gimbernat, Jaume Maurici, Pere Miquel, Lluís Riera i Jaume Juanola, Ramon Malagarriga, Claudi Díaz, Francesc Basil, Ramon Canet, Josep M. Álvarez, Miguel Romero, Adela Rosa, Josep M. Ripoll, Rafael Santos  Torroella,  Montserrat  Vayreda, Joan Forment, M. Àngels Anglada, Joan Cos, Joan Felip Vilà, Moisès Sidrach, Miette, Joaquín Grasa, M. Rosa Ymbert, Josep Coderch, L'avi Fonellet i Maria Ferrés.

El pròleg del quart volum de Benvolguts absents ha anat a càrrec de l’escriptor Josep Valls. Com en els anteriors, Camil·la Massot ha coordinat l’edició del llibre que inclou un extens índex onomàstic que relliga els biografiats amb les persones amb les quals han estat relacionades.

Presentació de Benvolguts absents, volum IV
Dia: Divendres, 24 de novembre
Hora: 19.30 h
Lloc: Cercle Sport de Figueres
Entrada lliure