Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Presentació de la programació cultural a Figueres per als mesos de gener a maig de 2022.

Teatre Municipal El Jardí, Auditori de Caputxins i La Cate

Les arts escèniques i musicals de l’Ajuntament de Figueres, ha presentat la programació per als mesos de gener a maig de 2022, que compta amb una seixantena de propostes, inclou tant les activitats impulsades des del propi ajuntament com les organitzades per entitats i privats.

Música: Rodrigo Cuevas, Sílvia Pérez, María Peláe i Tarta Relena

La programació musical destaca per la varietat de les propostes, passant aquests mesos pel Teatre Municipal el Jardí l’asturià Rodrigo Cuevas, un dels artistes més inclassificables del moment que donarà el tret de sortida a la temporada amb el seu Trópico de Covadonga,que mescla el sons més tradicionals amb els electrònics (15 gener); Sílvia Pérez Cruz amb Farsa (Génere imposible), acompanyada d’una banda de músics de primer nivell (10 abril); i l’emergent cantautora malaguenya María Peláe, participant de la novena edició del programa televisiu Tu cara me suena i coneguda com la “Lola Flores moderna” (30 abril). La seva música fusiona pop, hip-hop, copla i inflexions aflamencades.

Pel Jardí també passarà la primera producció de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, Trencadís, formada per una trentena de joves intèrprets, d’entre els quals destaca el figuerenc Ivò Jordà (27 febrer); i, impulsat per un promotor privat, el grup Elefantes (28 maig), que farà un repàs pels seus més de 25 anys de trajectòria.

Aquesta temporada l’Ajuntament de Figueres col·labora amb el Cicle 66Butaques de La Cate programant el duet català de cant a capella Tarta Relena, que presenta el seu primer disc de llarga durada Fiat Lux (18 març). El seu repertori va des de músiques de tradició oral fins a cançons d’autor. Dintre del cicle passaran altres noms del panorama alternatiu musical català com Rodrigo Laviña y su combo (21 gener), Ramon Aragall (18 febrer), Iris Deco (22 abril) o Espaldamaceta (22 maig).

Per últim en l’apartat musical, Joventuts Musicals de Figueres ofereix una temporada heterogènia i amb destacada presència femenina amb noms com Carles Turon Font (4 febrer); Ivette Nadal (11 març); Sommeliers (1 abril) i el Cor de Teatre (13 maig).

Teatre: Europa Bull, Mare de sucre, Les irresponsables o 23F

La programació teatral segueix ocupant gran part de la programació. Aquesta temporada es podrà veure el monòleg guanyador de dos Max i dos Butaca Història d’un senglar, amb Joan Carreras, a La Cate (28 gener); 23F. Anatomía de un instante, una obra dirigida per Àlex Rigola a partir del text de Javier Cercas (11 febrer); La vida pornogràfica, escrita pel figuerenc Carles Mallol (19 febrer); Confitura de codony, estrena del nou espectacle la companyia empordanesa La Llarga, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Figueres (4 i 5 març); la comèdia Les irresponsables amb tres reconegudes actrius com són Marta Marco, Cristina Genebat i Nora Navas (13 març); Europa Bull de Jordi Oriol (27 març), reconeguda amb el Premi Quim Masó 2018, un Premi Ciutat de Barcelona 2019, quatre Premis de la Crítica 2019 i set nominacions als Premis Butaca 2020; el darrer espectacle de Guillem Alba i La Marabunta, Jaleiu, per fer passar una bona estona a grans i petits (8 maig); i Mare de sucre, una proposta de Clàudia Cedó protagonitzada per actors amb diversitat funcional que qüestiona el dret a ser mare d’aquests col·lectius més vulnerables (14 de maig).

L’entitat La Cate, per la seva banda, segueix oferint una programació variada amb propostes escèniques de tot tipus, aquest cop incidint en la dona i amb espectacles carregats d’humor: Quasi opera de la companyia Illuminati (23 gener); Cent dies i cent vides, monòleg sobre la vida de l’activista i política Frederica Montseny (6 febrer); Maria i Elena de Taller de Teatre (5 i 6 març); Elles de La Melancòmica (26 març); Mockinpott del Grup de Teatre Increixendo; Màgia i comèdia als ateneus amb el showman Gerard Borrell (30 abril) i Bojos per la pasta d’Inestable Ceretana (22 maig).

La companyia figuerenca Tequatre també estrena nou espectacle portant a escena el text Victòria de Pau Miró (1 al 3 abril).

Dansa / Circ: Irene Chavarría, el Ballet de Barcelona i el circ contemporani de La Barque Acide

Pel que fa a la dansa i el circ, la primera proposta serà amb la companyia francesa La Barque Acide, en el marc del programa europeu Travesía, que presenta The end is nigh (30 gener), un espectacle circ contemporani amb nou artistes a l’escenari provinent de vuit països diferents.

La dansa espanyola tindrà el seu racó aquesta temporada amb una proposta de la ballarina figuerenca Irene Chavarría, que presenta el seu espectacle Sub(v)ida amb una base musical flamenca i moviments actuals (25 març).

La clàssica tampoc faltarà amb el retorn del Ballet de Barcelona que presenta una doble proposta que barreja clàssica i contemporània amb El llac dels cignes (2n acte) & Tongues (29 abril). També el mes de febrer, impulsat per un promotor privat, el Teatre el Jardí serà l’escenari de La bella dorment interpretada pel Russian Classical Ballet (5 febrer)

Familiars: Klaa, La motxilla de l’Ada, Zum-Zum Teatre o El Pot Petit

Per acabar, en l’apartat familiar es presenten propostes de tots els gèneres i edats, començant el 16 de gener amb una proposta de la companyia Inspira Teatre per a nadons d’entre 0 i 5 anys: Klaa, la teva cançó (16 gener).

La segueix La motxilla de l’Ada de Teatre al detall (13 febrer), un espectacle que parla de la identitat de gènere a partir de la història d’un nen que vol ser una nena; la darrera proposta d’El Pot Petit (9 març) i de Zum-Zum Teatre, Soc una nou (24 abril) i l’espectacle de dansa Terra amb Silver Drops (15 maig).

Aquesta temporada, amb l’aixecament de part de les restriccions per la pandèmia, tornen als escenaris municipals els projectes educatius UAP 22: Nou món (10 març); Mapadeball 2022; Vibrar el temps (4 al 8 abril) i Cantània 2022: Clara, l’art per dins (20 al 22 maig).

Abonament de cinc espectacles o paquet excel·lent + estrella

Per tal que el públic pugui venir a veure diferents propostes a preus molt assequibles l’Ajuntament de Figueres ofereix un abonament de 5 espectacles per només 60 € o bé el paquet excel·lent + estrella, que combina dos espectacles per només 27 o 24 €.

Les entrades es posen a la venda demà 16 de desembre de 19 a 21h a la taquilla del Teatre Municipal el Jardí i a partir de les 19.30h al web www.figueresaescena.cat.

Museu de l'Empordà i Sala d'Exposicions l'Escorxador

Programació arts visuals: Fronteres- Línia de tall, Made in Figueres o Pere Portabella. Art i Vida.

L'exposició Fronteres. Línia de talles pot visitar a la Sala d'Exposicions l'Escorxador fins el 27 de març. Exposició comissariada per Fina Duran i Jordi Tolosa. La mostra presenta obres de Félix Blume, Joan Fontcuberta, Núria Güell, Marco Noris, Marina Núñez, Mireia Sallarès, Alba Sotorra i Susoespai en diversos formats (vídeo, instal·lació, escultura, fotografia), acompanyades d'activitats que inclouen persones que han traspassat fronteres mentals i expressions artístiques que van més enllà de l’exposició.

Made in Figueres és una exposició que estarà tant al Museu de l'Empordà com a la Sala d'Exposicions l'Escorxador del 30 d'abril al 9 d'octubre. Aquesta mostra, comissariada per Josep Algans, Manel Gràvalos i Francesc Guillamet, és un viatge per la singular història de la industrialització de Figueres, tot parlant del context històric, el territori, les fàbriques i els fabricants, les màquines o l’art.

Del 5 de febrer al 10 d'abril al Museu de l'Empordà es podrà visitar l'exposició Pere Portabella. Art i Vida. La mostra presenta una part de les obres que Pere Portabella ha anat adquirint al llarg de la seva vida. Hi trobem peces de Picasso, Miró, Tàpies, Ponç, entre d’altres, fruit de la relació personal o d’amistat que va tenir amb tots ells. Un univers quotidià i alhora inabastable, ple de matisos i plecs, farcit de noms i personatges, alguns d’ells injustament oblidats i ara reivindicats. Un món amb la mirada a l’horitzó que obria de bat a bat les seves portes a Europa.

De Març a Juny, es podrà veure un cicle de difusió de l'art i de la cultura a l'Auditori del Museu de l’Empordà. Al Març: Una història de l’art feminista, a l'Abril: Una història de la performance, al Maig: Una història de la contracultura i acabarà al Juny amb Una història de l’art fantàstic.

Cicle audiovisual Beques Agita 2019- 2021

Amb la col·laboració de Cineclub Diòptria

Pel que fa a projectes audiovisuals, es presentaran a  LaCate – Sala Toni Montal; els dimecres 4, 11, 18 i 25 de maig i 1 de juny, a les 20.30 h

Seran un total de cinc projectes audiovisuals premiats en les “Beques Agita, ajuts a la creació i a la producció, exhibició i difusió de les arts”, dels anys 2019, 2020 i 2021. Les projeccions aniran acompanyades d’una presentació per part de membres de l’equip becat. El Cau, llargmetratge dirigit per Pere Solés; La Cuina dels Homes, llargmetratge experimental dirigit per Sílvia Subirós; Aftersun,vídeo experimental dirigit per Lluís Galter; Suro, projecte cinematogràfic dirigit per Mikel Gurrea; Quimera, projecte transmèdia dirigit per Antonio Fernández

Acttivitats entorn dels llibres

Biblioteca Fages de Climent

Clubs de lectura

La Biblioteca de Figueres proposa presentacions de llibres per donar a conèixer la seva obra i donat l'oportunitat als autors de trobar-se amb els lectors.

Els clubs de lectura rebran la visita d'autors com Miquel Martín i Serra (Dimarts 8 de febrer) i de Pere Parramon (Dilluns 4 d'abril), el poeta Miquel Desclot (Dimarts 17 de maig), la filòloga Anna Maria Velaz (Dilluns 30 de maig), ni de l'autor Jaume Compons (maig).

Clubs de lectura d'òpera

La biblioteca segueix oferint una variada programació en el club de lectura d'òpera, com la conferència audició sobre Pikovaia Dama (Dilluns 10 de gener), la Conferència sobre Débussy i l’òpera Pelléas et Mélisande (Dilluns 21 de febrer) o dues sortides a Barcelona per veure el Liceu i l'exposició sobcre sobre la soprano Renata Tebaldi. Cent anys de 'la Voce d'angelo’, entre d'altres.

Club de lectura Llegir el Teatre

Aquest Club de lectura, coordinat per Magda Bosch, proposa la lectura i tertúlia d’obres que es veuen representades als escenaris figuerencs com la Història d' senglar, de Gabriel Calderón; Mare de sucre, de Clàudia Cedó o El pes d’un cos, de Victoria Szpunberg, entre d'altres.

Foment de la música a les biblioteques

Arriben a la Biblioteca de Figueres un seguit de propostes de petit format de caire formatiu i pedagògic. Al llarg dels propers mesos es podrà gaudir de les “Sessions LP”, un cicle d’audicions comentades d’àlbums clàssics del rock i la música popular, a càrrec de reconeguts músics i professionals del sector musical.

 

Altres activitats

Carme Caum de l'associació Entretemps, durà a terme un curs d'escriptura creativa "Microviatge" per a joves de 12 a 16 anys. 18 i 25 de gener i 1 i 8 de febrer, de 17.30 a 19.00 h.

Hi haurà diverses xerrades al voltant de la literatura i el patrimoni musical: Post scriptum (Dijous 13 de gener a les 18.30h) ). Mirades creuades: Miquel Àngel llegeix Dant; Post scriptum (Dijous 20 de gener a les 18.30h) Un poeta al museu: Rilkem Baudelaire, Auden, Szymborska i Vinyoli mirant l’art; Taula rodona Els Jocs florals: impacte i significació literària i cultural (Dimecres 2 de febrer, 18.00 h); Parelles artístiques de reporters del s. XX: Ernest Hemingway i Martha Gellhorn i Robert Capa i Gerda Taro, a càrrec de Marc Montserrat, de Calidoscopi Cultura (Dijous 3 de febrer, 18.30 h); Tertúlia sobre l’obra Anatomía de un instante, de Javier Cercas, a càrrec de Joan Manel Soldevilla (Dijous 10 de febrer, 18.30 h); La nissaga dels cotó, músics de Figueres, xerrada a càrrec de Jaume Nonell (Dimecres 16 de febrer, 18.30 h); Com són les llengües del món? La diversitat lingüística i el seu futur a càrrec de Carla Ferrerós (Dimecres 2 de març, 19.00 h).

 

Hores del conte

La Biblioteca proposa una programació d’Hores del Conte adreçades a les famílies amb infants per tal que gaudeixin d’un munt de contes explicats per professionals del sector que els faran emocionar i estimar la lectura. Hi haurà quasi una vintena de sessions els divendres i dissabtes, per més informació consultar la web de la Biblioteca o el llibret de la programació.

 

El regidor de cultura, Alfons Martínez, valora aquesta programació de manera positiva i afegeix "és una programació diversa de qualitat i unificada. A l’alçada d’una ciutat cultural com Figueres i on tots els públics hi tenen el seu espai