Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La ciutat de Figueres serà la seu de la Càtedra de Viticultura i Enologia de la Universitat de Girona. Una proposta que s’emmarca en la col·laboració que ajunt...

L’Empordà, gràcies als avantatges edafològics, climàtics i els progressos tècnics en el procés de l’elaboració, ha aconseguit assolir una alta qualitat de vins i s’ha convertit en un important referent en el sector vitivinícola, que és avui una de les activitats econòmiques emergents i amb més perspectives de futur de les comarques gironines.

La necessitat de preservar aquest patrimoni i de vetllar per la seva conservació i millora ha impulsat  el projecte. La Càtedra de Viticultura i Enologia, creada per la Universitat de Girona, juntament amb l’Ajuntament de Figueres i el Consell Regulador DO Empordà inclou dues disciplines distintes però íntimament lligades: la viticultura, que comprèn des de l’ampelografia bàsica fins a les modernes tècniques del conreu de vinya, i l’enologia, com a conjunt de coneixements científics i tècnics que intervenen en tot el procés d’elaboració del vi.

La seva co-directora, Carme Coll, ha destacat que a la càtedra, entre d’altres, “s’organitzaran cursos en el camp d’anàlisi sensorial per formar degustadors professionals i també hi haurà cursos de reciclatge, destinats tant a viticultors com a personal del celler. Així mateix, pretenem treballar conjuntament amb altres projectes i entitats similars”.

Aquesta càtedra porta un nom propi, per tal de distingir-la d’altres entitats o organismes dedicats a activitats similars o afins en altres punts del país. A la seva denominació específica, “Càtedra de Viticultura i Enologia de la UdG”, cal afegir el nom del figuerenc Narcís Fages de Romà. Com recorda el co-director de la càtedra, Eduard Puig, “es tracta d’un dels grans impulsors de l’agricultura gironina del s.XIX i un dels defensors més actius de la vinya empordanesa durant la crisi fil·loxèrica”.

Per fer possible la càtedra ajuntament i UdG han signat un conveni de tres anys per i està previst que es posi en marxa el gener del 2014. L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha explicat que la seu s’ubicarà a la Fundació Clerch i Nicolau, i que segons les activitats que es programin es s’utilitzaran altres espais de la ciutat o, fins i tot, d’altres poblacions de l’Alt Empordà. Així mateix, Felip ha declarat que es sent orgullosa del projecte perquè “permetrà una dinamització econòmica, social i cultural de la comarca i treballarà en millores de recerca i innovació”.