Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Premia experiències educatives innovadores relacionades amb valors com els drets humans, les relacions humanes, la democràcia o l'educació per a la pau, entre d’altres.

OBERTA LA CONVOCATÒRIA DE LA XII EDICIÓ DEL PREMI D’EXPERIÈNCIES EDUCATIVES JOSEP PALLACH .

En total s’atorguen 5.000 € en un únic premi que es distribueix en 4.000 € per a l’autor/s i 1.000 € per al centre on es va dur a terme l’experiència. El termini de presentació de treballs finalitza el 29 de gener de 2016.

Com ja es va iniciar en l’última edició, aquest premi forma part dels Premis d’Educació Josep Pallach, on hi consten també el Premi d'Articles Periodístics de caire educatiu transversal Josep Pallach, de l'Ajuntament de Palafrugell, i el Premi de Narrativa Curta sobre compromís social Josep Pallach, de l'Ajuntament de Begur. Els tres ajuntaments i la Fundació Josep Pallach van signar un conveni de col·laboració per tal de promocionar-se conjuntament.

L'Ajuntament de Figueres va instaurar el Premi d'Experiències Educatives Josep Pallach el 2002, recuperant l'antic i desaparegut Premi d'Experiències Pedagògiques (1983-1994).

Josep Pallach era un polític i pedagog figuerenc, un home d’ideals profundament democràtics, obligat punt de referència en qüestions socials, que provocava constantment el debat en les seves classes i fora d’elles, conscient que amb això ajudava a reflexionar i a comprometre’s en l’educació i el país.

Un compromís i una coherència que són els principis que van caracteritzar la seva pràctica pedagògica i de qui, sense cap mena de dubte, defensava uns valors pedagògics i socials avançats al seu temps. Precisament, un antic alumne seu, Jaume Sarramona, avui catedràtic de pedagogia de la Universitat Autònoma de Barcelona ha dit “si la qualitat d’un mestre es pot mesurar pel tipus de record que deixa en els seus alumnes, no hi ha dubte de la qualitat del mestre Pallach”.

Josep Pallach va compartir i integrar les dimensions i personalitats polítiques i pedagògiques i, de ben segur, actualment seria un defensor de les teories que reclamen la importància de l’educació com a clau per al futur de les societats i de l’educació en sentit ampli, que depassa les parets de les escoles i on, en les ciutats, els agents educadors es multipliquen: el que es coneix amb el nom de ciutats educadores.

És per aquests motius que els Premis d’Experiències Educatives Josep Pallach, i tenint en compte d’una banda la dimensió social que els imprimeix el nom del mestre figuerenc i, de l’altra, la relació que en el moment actual s’ha d’establir amb la filosofia de les ciutats educadores, el jurat ha estat  especialment sensible amb les experiències educatives que treballessin aspectes relacionats amb l’educació en valors com els drets humans, les relacions humanes, la pertinència a la comunitat, els drets i deures de la ciutadania, la democràcia, l’acollida de grup d’immigrants, l’educació per a la pau o, entre d’altres, la promoció de projectes sostenibles amb el medi.

Les bases per poder participar es poden descarregar aquí.