Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les exposicions recuperen un recull de les obres dels fons Abelard Fàbrega i Joana Just (Museu de l’Empordà) i Josep Narro (Museu Memorial de l’Exili). La selecció d’obres es podrà veure del 25 de gener al 5 d’abril a Figueres, i del 8 de febrer al 14 de juny a La Jonquera

Museu de l’Empordà i Museu Memorial de l’Exili recuperen el llegat artístic de l’exili català en una doble exposició.

El Museu de l’Empordà de Figueres i el Museu Memorial de l’Exili (MUME) de La Jonquera han programat dues exposicions que recolliran obres del llegat d'artistes que van patir l’exili català del 1939.

Els dos museus han volgut recuperar obres d’artistes catalans exiliats des de la conclusió de la Guerra civil espanyola a través de l’exposició d'obres plàstiques que van del període comprés entre l’any 1939 i fins a la segona meitat dels anys setanta del segle XX procedents del Museu de l’Empordà, amb els llegats dels fons Abelard Fàbrega i Joana Just, i del Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera, amb el fons Josep Narro.

Entre les obres, es podran veure peces d’artistes com Avelí Artís Gener Tísner, Josep Bartolí, Roser Bru, Pere Calders, Carme Cortés i fins a 14 artistes en total. Les exposicions es podran veure al Museu de l’Empordà del 25 de gener al 5 d’abril, i al Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera del 8 de febrer al 14 de juny.

Exposicions amb activitats paral·leles programades

A més de les exposicions, els dos museus han organitzat activitats paral·leles a Figueres i La Jonquera. Pel que fa a la capital alt-empordanesa, s'oferiran dues visites comentades a càrrec del comissari de les exposicions, Enric Pujol i Casademont, el diumenge 16 de febrer (12 hores) i el dissabte 7 de març (18 hores).

Per un altre costat, el periodista i director del programa de divulgació històrica "En Guàrdia" de Catalunya Ràdio, Enric Calpena, presentarà el catàleg de l’exposició en un acte previst pel divendres 14 de febrer a les 19 hores.

Amb l'objectiu d'ampliar els continguts de la mostra a altres àmbits de la creació artística, s'ha convidat a Jaume Ayats, musicòleg i director del Museu de la Música de Barcelona a parlar de la “Música als camps de concentració i en el camí de l’exili”, el divendres 28 de febrer a les 19 hores.

El divendres 13 de març, a les 19 hores, s’ha organitzat la taula rodona “L’art català a l’exili, una història encara per escriure?” a càrrec de Lluïsa Faxedas, Teresa Camps i Èric Forcada.

A Figueres també s’organitzarà el taller “Postals des de l’exili”, un espai de creació plàstica en família per entendre molt millor les obres de l’exposició i per conèixer què significa el fet d’exiliar-se i com l’han viscut alguns dels artistes de la mostra. L’activitat, adreçada a famílies amb infants a partir de 6 anys, se celebrarà el dissabte 1 de febrer (18 hores) i el diumenge 15 de març (12 hores).

A més d’aquestes activitats, el Museu també ha programat un taller vivencial per a experimentar què comporta el fet d’exiliar-se per a alumnes dels cicles superiors de primària i primer cicle de secundària dels centres educatius de Figueres a partir del 28 de gener.

El regidor de Cultura de Figueres, Alfons Martínez, ha destacat que “aquesta exposició és un reflex de la col·laboració entre els museu de l'Empordà, a més de lligar dos conceptes molt vinculats històricament amb el nostre territori: Empordà i exili”. A més, Martínez ha ressaltat que "el Museu de l'Empordà podrà tornar a exposar el llegat Abelard Fàbrega, cedit a principis dels anys 80, per recuperar la memòria històrica dels artistes catalans exiliats".