Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Prop de 200 persones van assistir a la primera jornada, conduïda per la periodista figuerenca Laura Brugués, per escoltar ponents com Patricia Ramirez, Àlex Sicart, Pedro Mier o Montserrat Besses

La quarta edició del Figueres Talent 2018, organitzada per l'Ajuntament de Figueres, va omplir ahir l’Auditori dels Caputxins, on es van citar reconeguts experts com Patricia Ramirez, Montserrat Besses, Esther Vivas, Pedro Mier, o Àlex Sicart, que van tractar temes com el fenomen de la 'postveritat', la sostenibilitat alimentària, la tecnologia blockchain, o la igualtat de gènere. La segona jornada del Figueres Talent, prevista per avui a l’Observatori Astronòmic Albanyà, ha quedat posposada a una nova data a determinar davant la previsió meteorològica.

La jornada d’ahir, conduïda per quart any consecutiu per la periodista figuerenca Laura Brugués, va ser inaugurada per l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, que destacar que el Figueres talent planteja, any rere any, temes de rigorosa actualitat: “No hi ha res del que es parli aquesta tarda que no surti cada dia als mitjans” i va afegir que “l’Ajuntament de Figueres sempre ha confiat en el Figueres Talent”.

En el primer diàleg de la tarda, la periodista, escriptora i activista Eshter Vivas, especialitzada en sistema agroalimentari, i el fundador de Foods For Tomorrow, Marc Coloma, van posar sobre la taula reptes i solucions per fer més sostenible i solidari l’actual model alimentari. La periodista va defensar un model agroalimentari alternatiu basat en la sobirania alimentària, que posa l'accent en la producció ecològica, local i pagesa, mentre que Coloma va exposar la seva visió des de la perspectiva de la innovació tecnològica en la producció alimentària, basant-se en el producte que ha desenvolupat, l’Heura, un substitut de la carn fet a partit de derivats proteics de la soja. A la pausa els assistents van poder tastar-la.

“Les nostres fades doten d’intel·ligència la Ventafocs”, així va descriure Belén Gaudes, la segona ponent de la jornada, el seu projecte Cuatro Tuercas, una editorial que reinventa els contes clàssics per despullar-los de sexisme i estereotips de gènere. “La nostra Bella li diu a la Bèstia: el que serà de tu, només depèn de tu”, va remarcar.

Tot seguit, la psicòloga esportiva Patrícia Ramírez, coneguda per la seva feina com a membre de l'equip tècnic del Betis el seu treball de motivació va ser clau perquè ascendís a Primera Divisió el maig del 2011, va desvetllar els secrets per entrenar determinats valors i actituds per millorar la nostra vida diària a partir de tècniques que són eficaces amb els esportistes. “Quan surtis a escena, pensa en allò que et portarà a que tot surti bé. Si a cada error un jugador de futbol es quedés bloquejat, no podria continuar”, “Saber en què ets bo és el primer pas per poder oferir les teves fortaleses al grup. Ser humil no és ‘matxacar-se’ a un mateix”, són alguns dels consells va regalar als assistents.

La postveritat “és un eufemisme de mentida”. Així va descriure el concepte la periodista de TV3, excorresponsal a París, Montserrat Besses, que va afirmar que processos com “comprovar els fets” han de ser obligatoris per al periodista i també per al lector, “perquè si no, ens les colen totes”. Besses va explicar que hi ha un negoci molt gran darrere de “la postveritat” i que, sense veritat, no pot existir “ni autonomia de pensament, ni democràcia”. La periodista especialitzada en noves formes narratives, Eva Domínguez, va afegir que s’ha d’anar amb compte amb “el llenguatge informatiu amb què disfressen algunes mentides” i va animar el públic amb dues grans i bones notícies: la primera, que “està convençuda que tots els periodistes surten de la carrera volent explicar fets i veritats”, i la segona, que “el Washington Post i el New York Times cada vegada tenen més subscriptors perquè aposten pel bon periodisme”.

Finalment, l’emprenedor Àlex Sicart, considerat un dels trenta joves més influents a Europa segons la revista Forbes amb només 18 anys, i el president de la patronal tecnològica AMETIC, Pedro Mier, van dialogar sobre l’ecosistema blockchain, una tecnologia que consisteix en connectar dades entre sí amb total seguretat, sobre els reptes de l'emprenedoria, i la relació entre estudis universitaris i futur professional.

La jornada es va cloure amb el pop-soul de la jove cantautora Sara Terraza, exmembre del Cor Geriona (Oh Happy Day, TV3), i la seva veu delicada i encisadora.