Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Figueres ha decidit dedicar un espai públic a Anna Maria Dalí, germana de Salvador Dalí. Tal com es va acordar en l’última Comissió del Nomenclàt...

Operaris del servei municipal de manteniment de la Via Pública hi han instal·lat avui la placa, coincidint amb el dia que es compleixen 25 anys de la mort d'Anna Maria Dalí. La plaça és de nova creació i fa 512 m2  

La Comissió del Nomenclàtor va decidir, en la reunió del passat mes de febrer, realitzar aquest canvi de numeració del carrer Cap de Creus recordant la problemàtica existent en la numeració del vial. En resum, aquest carrer no té continuïtat entre el seu començament -amb accés per l'avinguda Marignane- i el seu final -amb accés des del carrer Canigó-, el que ha motivat que fins el dia d’avui existeixia una numeració dels habitatges coincident en tots dos trams.

La Comissió va acordar donar-li el nom de plaça Anna Maria Dalí, atès que era un dels personatges del nomenclàtor que fa temps estaven pendents  d'atorgar-li la denominació en algun espai públic de la ciutat.

Anna Maria Dalí
Anna Maria Dalí (Figueres, 1908 – Cadaqués, 1989) va destacar com a escriptora. El 1948 va publicar “Salvador Dalí vist per la seva germana”. La resta de volums que va escriure van estar relacionats amb la seva vida a Cadaqués. En concret, “Tot l'any a Cadaqués” (1951), “Des de Cadaqués” (1982) i “Miratges de Cadaqués” (1985). Als anys 20 del segle passat es va convertir en la model de nombrosos estudis i retrats del seu germà Salvador i va estar en contacte amb nombrosos intel·lectuals de l'època com la família Pitxot, Luís Buñuel, Josep Maria de Segarra i Federico García Lorca, entre molts altres.

Després de la Guerra Civil, durant la qual va viure una experiència traumàtica en ser detinguda i torturada, es va recloure a la seva casa d'Es Llané de Cadaqués on va continuar mantenint relació amb els intel·lectuals de l'època, tot i que en aquesta època eren bàsicament empordanesos (Josep Pla, Manuel Brunet, Montserrat Vayreda, Joan Guillamet i els germans Pitxot, entre molts altres).

Encara que enemistada amb Salvador Dalí des dels anys 30, Anna Maria Dalí va seguir la trajectòria del seu germà a través d'amics comuns. Durant més de 40 anys va anar recollint tot el que es publicava a la premsa sobre el pintor i l'any 1988 va fer donació d'aquest arxiu a l'Ajuntament de Cadaqués. Just un any abans de morir va concedir una de les poques entrevistes que se li havien pogut fer, en la qual va explicar l'abast de la seva donació i va deixar ben clar que “des de sempre m'he interessat pel meu germà”. L'entrevista, però, no fou publicada fins després de la seva mort, tal com ella havia demanat. Anna Maria Dalí va morir a Cadaqués el 16 de maig de 1989.