La Casa Natal Salvador Dalí ja està a la seva fase final. Fruit de l'esforç col·lectiu de la ciutat de Figueres durant gairebé trenta anys, serà una experiència que permetrà conèixer l'artista per entendre millor el seu llegat.
Figueres, on tot va començar
El projecte de la Casa Natal Salvador Dalí porta anys gestant-se i amb molts agents participant-hi amb la finalitat que l’edifici modernista del 1898, situat al Carrer Monturiol número 6 de Figueres, es converteixi en un espai visitable. La inauguració d’aquest nou equipament és el resultat de l’esforç col·lectiu de la ciutat de Figueres en aquests últims trenta anys.
Salvador Dalí va néixer i viure els primers anys de vida a l'entresòl de l’edifici, espai que havia llogat el seu pare juntament amb els baixos on tenia el despatx on exercia de notari. Tot i això, el projecte de museïtzació intervé a tot l’edifici de tres plantes.
Des de l'any 1995, l'Ajuntament de Figueres ha anat adquirint, progressivament, diversos espais comercials de l'edifici on va néixer Salvador Dalí, com són la botiga Tamaris —que havia estat la notaria del pare— o part de l'entresòl. El procés es perllonga fins el 2001, quan s'adquireixen la planta baixa, la totalitat de l'entresòl i els pisos primer i segon. Entre el 2005 i el 2006 es rehabilita la façana com a pas previ per a condicionar l'edifici a altres usos.
El projecte de la Casa Natal Salvador Dalí ha estat impulsat per l'Ajuntament de Figueres i s'ha desenvolupat en dues fases. La Fase I —de rehabilitació i redacció de l'avantprojecte museològic— ha rebut el suport del Ministerio de Vivienda, de la Diputació de Girona i de la Generalitat de Catalunya; mentre que la Fase II —de rehabilitació i museïtzació— ha estat cofinançada en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, eixos prioritaris 4 i 6.
La Casa Natal Salvador Dalí serà l'espai per la descoberta de la figura de l'artista, tant des d'un punt de vista personal com històric. No és simplement on va néixer el geni, sinó que és un punt de partida en la vida i obra de Salvador Dalí. Vol ser un equipament cultural i turístic referent a la ciutat que reforci la comprensió i difusió dels vincles de la memòria biogràfica de Salvador Dalí i el seu llegat artístic.
La transcendència dels primers anys de vida familiar en la personalitat de Dalí està àmpliament documentada, i aquesta personalitat està completament lligada al seu art, com quedarà perfectament explicat durant la visita. El públic es trobarà... On tot va començar.
Un projecte museístic singular
La Casa Natal Salvador Dalí serà l'únic espai al món on s'interpretarà la figura del geni surrealista i on es podrà conèixer les mil cares de Salvador Dalí.
L’artista va mantenir una profunda inclinació per la seva terra. A partir de la segona meitat del segle XIX, Figueres creix i es dinamitza gràcies a l’arribada del ferrocarril i l’enllumenat. Dalí és fill d’aquesta ciutat i rep una forta influència durant la seva formació en aquest ambient modern i cosmopolita. Per tant, al projecte museogràfic, Figueres hi té una presència fonamental. Una punta de llança per explicar —i destacar— la dimensió internacional que l’artista va assolir.
La Casa Natal Salvador Dalí serà una oportunitat única per entendre millor una figura tan polièdrica com la de Salvador Dalí, ja que “experimentarem Dalí’’ a partir de múltiples facetes: personal, artística, d’escriptor, de pensador, de performer, d’amant de la ciència… Serà l’únic lloc del món on s’explicarà la seva figura des d’una vessant personal i íntima. Una experiència que permetrà conèixer l’artista per entendre millor la seva obra.
El projecte de museïtzació, que ha estat concebut per la UTE Transversal Varis Arquitectes, fa un recorregut des de la infantesa de l'artista fins al final dels seus dies i mostrarà el Dalí públic i el Dalí íntim. La visita a la Casa Natal serà un complement als espais ja existents vinculats a l'artista.
De la façana al terrat
El recorregut per la Casa Natal Salvador Dalí —façana, planta baixa, entresòl, primera i segona planta i terrat— es farà amb un dispositiu d'audioguia que atorgarà la immersió total en els continguts i permetrà la convivència de grups heterogenis lingüísticament. Gravacions de veus i sons, imatges, mappings, projeccions, efectes de so i llum, una reproducció de l'antiga notaria del pare de Dalí, una banda sonora i un calidoscopi configuren la visita.
L'audioguia —que se sincronitza automàticament amb el que veiem—s’ha concebut amb dues veus: una veu femenina narradora que anirà acompanyant els visitants i la veu de Salvador Dalí. A més, els diversos recursos —il·luminació, audiovisuals i obertura o tancament de portes automàtiques— s'activaran gràcies a un sistema de control centralitzat.
Portes obertes per Fires
La Casa Natal Salvador Dalí encara la recta final. Per Fires i Festes de la Santa Creu es faran unes jornades de portes obertes a una part dels espais que seran visitables. En concret, es podran visitar la planta baixa, amb la museïtzació de la notaria, i el terrat del tercer pis. Les visites seran guiades i es faran els dies 1, 2 i 3 de maig en grups de quinze persones cada mitja hora de 10 h a 13 h i de 16 h a 18 h. Les inscripcions, que s’activaran a partir del 3 d’abril fins a esgotar-se les places, es podran fer des de l’Oficina de Turisme de Figueres i al Museu de l’Empordà, o bé en línia al web del Museu de l’Empordà (www.museuemporda.org).
La identitat gràfica de la Casa Natal Salvador Dalí
Com a pas previ a totes les accions de comunicació que es faran a partir d’ara, l’equipament ja disposa d’un logotip i d’una identitat gràfica corporativa, que ha estat creada pel dissenyador figuerenc Àlex Gifreu. El manual d’identitat gràfica exerceix de guia per a la comunicació visual i, alhora, serveix per assegurar l’aplicació correcta de tots els elements de la marca Casa Natal Salvador Dalí.
El logotip està format per una marca tipogràfica visible i fàcil de reconèixer, directa i contundent, però també per un símbol que pren com a punt de partida els terres hidràulics del propi edifici. Mitjançant una rotació de 45º, els caràcters que composen el nom de l’equipament —C, A, S, N, T, L, V, D, O, R, Í— creen composicions tipogràfiques que ens remeten directament als mosaics de la Casa. Aquests caràcters formen part de la tipografia preferida de Dalí, la Bodoni Old Style.