Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La documentació ha estat cedida per la neta de Rafael Ramis i la biblioteca l’ha inventariat i posat a disposició dels investigadors

La Biblioteca Fages de Climent ha incorporat el fons Rafael Ramis Romans que inclou documentació generada i rebuda pel mestre, periodista, polític i activista cultural figuerenc.

Isabel Ramis Bardem, neta de Rafael Ramis Romans, ha fet donació del fons després d’haver establert contacte amb Joan Armangué, qui els darrers anys ha treballat i difós la figura de Rafael Ramis, una investigació que ha culminat amb la publicació del llibre Rafael Ramis (1880-1936). Catalanista, republicà, socialista i maçó (Edicions Cal·lígraf, 2018), que es presentarà a Figueres el proper 21 d’octubre.

La Biblioteca de Figueres ha inventariat i classificat el fons que es compon d’un total de tres caixes, que contenen documentació personal,  documents vinculats a l’activitat professional, política i associativa de Rafael Ramis, correspondència i fotografies. És d’especial interès la correspondència que inclou cartes rebudes de personalitats de l’època com Josep Puig Pujades, Martí Vilanova, Josep Pla, Adi Enberg, Joaquim Pla Cargol, Ignasi Iglesias, Joaquim Cusí, Jaume Miravitlles, etc.

Una mostra d’aquest fons es pot visitar fins el dia 27 d’octubre de 2018 al vestíbul de la biblioteca. L’exposició, en tres vitrines, mostra per mitjà de documents, correspondència i fotografies, cada una de les etapes vitals de Ramis: Figueres (1880-1923), París (1923-1930) i Barcelona (1930-1936).

Aquesta documentació s’afegeix a la resta de fons personals que ha rebut la Biblioteca de Figueres al llarg de la seva història. Donatius de llibres i fons personals singulars, d’escriptors majoritàriament, i de personatges rellevants de la història social i cultural figuerenca, entre els quals Carles Fages de Climent, M. Àngels Anglada, Montserrat Vayreda, Llorenç Vives Buchaca, Carme Montoriol, Jaume Maurici, etc. Aquests donatius enriqueixen el patrimoni bibliogràfic i documental de l’entitat i contribueixen a salvaguardar el patrimoni bibliogràfic i documental local i comarcal.