Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Enguany és el 50è aniversari de la mort de l’escriptora Carme Montoriol i Puig (Barcelona, 1892-1966), i la Biblioteca de Figueres ho recorda amb una exposició de materials del fons personal que va cedir-li la família l’any 1979. Es podrà visitar al vestíbul de la Biblioteca fins al 26 d'agost.

La Biblioteca de Figueres recorda el 50è aniversari de la mort de l’escriptora Carme Montoriol amb una exposició.

Montoriol era neboda del polític i escriptor figuerenc Josep Puig Pujades i se sentia molt vinculada a la ciutat de Figueres. Va ser una figura important del teatre català dels anys 30, traductora d’obres de Shakespeare i Pirandello, entre d’altres, i pianista i directora de l’entitat barcelonina Lyceum Club, on va organitzar diferents activitats adreçades especialment al públic femení. També va treballar a la Conselleria de Cultura amb Josep Pous i Pagès. La seva etapa creadora va quedar estroncada per la Guerra Civil.

El fons personal conservat a la Biblioteca Fages de Climent recull manuscrits de la seva obra literària (obres de teatre, contes, poesies, peces per a música, traduccions, conferències i articles de premsa), correspondència, retalls de premsa i programes d’actes diversos i una fotografia retrat.

En l’exposició la Biblioteca presenta una part significativa d’aquest fons. La primera de les tres vitrines que formen la mostra està dedicada a la seva obra teatral, amb el manuscrit de Tempesta esvaïda, comèdia lírica amb música de Joaquim Serra llegida al Lyceum Club el maig de 1993 amb el nom de “Tempesta d’estiu” i estrenada a Barcelona l’any 1936. S’hi exposen també exemplars de les obres L’Abisme, l’Huracà i Avarícia i retalls de premsa que es fan ressò de les estrenes d’aquestes obres. Huracà es va estrenar l’any 1935 al Poliorama, la companyia del qual era dirigida per l’empordanès Josep Pous i Pagès i en el fons es conserven més de 100 retalls de premsa sobre l’estrena d’aquesta obra.

La segona vitrina mostra la faceta de traductora de Carme Montoriol, amb un exemplar de la seva obra més important, Els Sonets de Shakespeare (1928), una entrevista i una carta de Prudència Bertrana felicitant-la per aquesta obra. S’hi exposa també un exemplar de la seva única novel·la, Teresa o la vida amorosa d’una dona (1932), presentada al Premi Creixells l’any 1931 i reivindicada a la premsa com a “estímul per a arrencar la producció femenina” i el recull de contes Diumenge de juliol (1936), amb els manuscrits del conte homònim i del conte “La tela interrompuda”, dedicat al seu oncle Josep Puig Pujades. Encara a la mateixa vitrina, s’hi reuneixen poemes de diferents etapes de la seva vida, inclòs el poema “Exili al Rosselló”, escrit l’any 1940.

Finalment, la tercera vitrina mostra a través de programes d’actes i retalls de premsa la seva vida artística i cultural a Figueres, Girona i Barcelona: va realitzar concerts de piano al Palau de la Música Catalana i a diferents espais de Figueres (Societat Coral Erato, Teatre Principal), alguns en solitari i altres amb el trio Montoriol-Cassadó; també va impartir conferències al Lyceum Club i a l’Ateneu Barcelonès i pel Club femení d’Esports i va escriure articles a la premsa, com ara a la publicació La Rambla, en la secció “El fet de la setmana”. S’hi inclou un article escrit per Anna Murià lloant la seva qualitat literària.