Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es proposen un total de 12 Clubs de Lectura amb orientacions diverses per tal de donar cabuda a un ventall de lectors el més divers possible

La Biblioteca Fages de Climent de Figueres va aplegar ahir al vespre una bona part dels seus usuaris i usuàries més lectors per inaugurar els Clubs de Lectura 2017-2018 amb la conferència “Llegir amb ulls crítics” a càrrec de M. Àngels Cabré, escriptora, crítica literària i directora de l’Observatori Cultural de Gènere. L'alcaldessa de Figueres i regidora de Cultura, Marta Felip, va destacar la immensa feina que realitza tot l'equip de la Biblioteca, que s'ha convertit en tot un centre cultural per a la ciutat.

També es va fer entrega dels llibres als membres dels 12 Clubs de Lectura que proposa la biblioteca: 3 Clubs de Lectura d’Adults, 1 Club de Lectura Experimental la particularitat del qual és que el comentari de lectures es realitza de manera virtual mitjançant un grup de Facebook, tot i que les usuàries també comparteixen les seves opinions lectores mitjançant fotografies a Instagram i piulades a Twitter, 1 Club de Lectura Llegir el Teatre, 1 Club de Lectura LiceuBib, una iniciativa del Servei de Biblioteques de Catalunya i el Gran Teatre del Liceu que enllaça literatura i òpera tot proposant la lectura de textos literaris en què s’han basat algunes de les òperes que es representaran al Gran Teatre del Liceu de Barcelona durant la temporada 2017/18, 1 Club de Lectura dedicat a la Poesia, amb la voluntat de fomentar la lectura de llibres escrits en aquest gènere literari i crear un espai de trobada que permeti a lectors i lectores reflexionar i intercanviar opinions sobre les lectures, els poetes i la poesia, 1 Club de Lectura Fàcil adreçat principalment a les persones amb dificultats lectores transitòries (immigració, incorporació tardana a la lectura, escolarització deficient...) o permanents (trastorns de l'aprenentatge, diversitat funcional, senilitat...), 1 Club de Lectura Juvenil, i 3 Clubs de Lectura Infantil (per alumnat de 3r, 4rt i 5è - 6è de primària) on comentaran les lectures fetes a casa i es realitzaran jocs i activitats adequats a cada edat per aprofundir d’una manera divertida en la comprensió lectora.

Com ja és habitual, en la tria de lectures es tenen presents les efemèrides literàries del moment, i enguany els clubs de lectura inclouen: Josafat de Prudenci Bertrana (Any Bertrana 2017), Poemes de l’alquimista de Josep Palau i Fabre (Any Palau i Fabre 2017), i Feliçment, jo sóc una dona de Maria Aurèlia Capmany (Centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany, 2018).

D’altra banda s’han consolidat propostes com “Llegir el teatre”, un club de lectura sobre textos teatrals en què es treballen alguns dels principals textos que es poden veure al TNC, combinats amb d’altres de la programació “Figueres a escena”.

Obres que es llegiran a la temporada 2017/18:

TNC

Islàndia, de Lluïsa Cunillé

Desig sota els oms, d’Eugene O’Neill

El perro del hortelano, de Lope de Vega

Blasted (Rebentats), de Sarah Kane

Sol solet, d’Àngel Guimerà

Que rebentin els actors, de G. Calderón

La importància de ser Frank, d’Òscar Wilde

Temps salvatge, de Josep M. Miró

FIGUERES A ESCENA

(Darrer trimestre de 2017)

Dones sàvies de Molière

La visita de la vella dama de Friedrich Dürrenmatt

Dansa de mort de Strindberg

Art de Yasmina Reza

 

Donada la bona acollida obtinguda en la primera edició, s’ofereix novament el Club de Lectura LiceuBib, un projecte que enllaça literatura i òpera, animant a la lectura de textos literaris en què s’han basat algunes de les òperes que es representaran al Gran Teatre del Liceu de Barcelona durant la temporada 2017/18. Es proposen tres òperes a partir de les quals es llegiran els llibres en què es basen els seus llibrets.

Tristan und Isolde, Richard Wagner / El romanç de Tristany i Isolda, Joseph Bédier.

Roméo et Juliette en versió ballet i versió òpera de Charles Gounod / Romeu i Julieta, William Shakespeare.

Manon Lescaut, Giacomo Puccini / Manon Lescaut, Antoine François Prévost.

Així mateix, el 22 de maig la biblioteca acollirà una xerrada de Pol Avinyó, divulgador musical del Gran Teatre del Liceu, sobre Manon Lescaut i el 10 de juny organitza una sortida al Liceu per veure aquesta òpera de Giocomo Puccini.

Els Clubs de Lectura són sens dubte una de les activitats més destacables d’entre les moltes que ofereix de la Biblioteca de Figueres, que en tot moment aposta pel foment de la lectura entre la ciutadania. Tot cercant la satisfacció dels i les participants, la biblioteca fonamenta la organització dels CL en tres eixos:

  • La diversitat d’orientacions dels CL proposats per tal de donar cabuda a un ventall de lectors el més divers possible.
  • Les habilitats dels conductors del CL, àvids lectors i bons coneixedors de la matèria en la que es basa el Club de Lectura que coordinen, ja sigui narrativa, poesia, teatre o òpera.

Bona part dels Clubs de Lectura són coordinats per membres de l’equip de la Biblioteca de Figueres: Yolanda Alcalà i Sílvia Cortada - Clubs de Lectura Infantil; Albert Carol - Club de Lectura Juvenil; Trini Alcoberro, Magda Bosch i Anna Ribera (personal extern) - Clubs de Lectura d’Adults; Yolanda Alcalà - Club de Lectura Fàcil; Albert Carol - Club de Lectura Experimental i Magda Bosch - Club de Lectura Llegir el Teatre.

Pel que fa al Club de Lectura de Poesia, és conduït per Lluís Bosch, filòleg i especialista en traducció de poesia en llengua anglesa, mentre que el Club de Lectura LiceuBib enguany serà conduït per Lourdes Godoy, professora de Llengua catalana i Literatura, i Clara Valero, historiadora de l'art i soprano lírica.

  • La majoria de Clubs de Lectura proposen activitats complementàries al comentari de llibres, que principalment solen ser la participació d’algun autor o autora de l’obra llegida en la trobada del CL, així com l’assistència a funcions de Figueres a escena, el TNC o el Liceu. Propostes pel nou curs obertes a tothom qui hi estigui interessat:

 

CL ADULTS:

17/10/2017 Conferència sobre Josafat de Prudènci Bertrana a càrrec de Xavier Pla, professor de Literatura Catalana Contemporània i Teoria de la Literatura a la Universitat de Girona.

27/12/2017 Tertúlia literària al voltant de la novel·la Dóna’t amb la participació de l’autora, Àngels Bassas.

CL POESIA:

24/10/2017      Tertúlia literària al voltant de la novel·la Versions de Bai Juyi. Bai Juyi

/traducció de Marcel Riera. Amb la participació de Marcel Riera.

CL EXPERIMENTAL:

20/01/2018 Tertúlia literària al voltant de la novel·la Les generacions espontànies, amb la participació de l’autora, Mar Bosch Oliveras.

17/03/2018 Tertúlia literària al voltant de la novel·la El món d’Horaci (ed. revisada, 2016), amb la presència de l’autor, Vicenç Pagès.

2/06/2018  Tertúlia literària al voltant de la novel·la Jo confesso.

CL LICEUBIB:

22/05/2018 Xerrada de Pol Avinyó, divulgador musical del Gran Teatre del Liceu, sobre Manon Lescaut.