Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Biblioteca Fages de Climent de Figueres s’afegeix a la celebració de l’Any de les Biblioteques, el qual se celebra aquest 2015 amb motiu del centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques de la Mancomunitat, amb l’organització de diversos actes.

LA BIBLIOTECA DE FIGUERES ORGANITZA ACTES PER CELEBRAR L’ANY DE LES BIBLIOTEQUES .
  •   Exposició “Biblioteques i bibliotecàries a Figueres: un recorregut des de 1915”. Del 21 d’octubre al 31 de desembre de 2015 a la Biblioteca Fages de Climent:

La mostra, en format cronològic, repassa l’evolució del servei de biblioteca pública a Figueres i de les seves bibliotecàries. Cinc dels sis panells de l’exposició repassen de forma resumida l’origen i la història de l’actual Biblioteca Fages de Climent, i un sisè panell es dedica exclusivament a la biblioteca de “la Caixa”. A més, l’exposició es complementa virtualment amb una línia del temps amb informació i imatges addicionals.

Paral·lelament, a les vitrines de la biblioteca s’exposaran documents del seu fons històric, com ara els dietaris de les bibliotecàries (1922-1992), la invitació al Sr. Paulí Geli als actes d’inauguració, l’acta de sessió de constitució del Patronat de la Biblioteca Popular de Figueres, un plànol del jardí de la biblioteca, obra d’Artur Rigol, targetes de préstec de lectors il·lustres de la ciutat com Salvador Dalí, Jaume Maurici o Albert Compte, invitacions als diferents actes culturals organitzats per la biblioteca, estadístiques, normatives, correspondència, retalls de premsa, fotografies... En definitiva, una manifestació de la realitat social i cultural de la ciutat al llarg d’aquests anys.

  • Conferència “La història de les bibliotecàries”, a càrrec d’Assumpció Estivill, i “Adela Riera, bibliotecària de Figueres”, a càrrec de Sebastià Roig. Dimecres 21 d’octubre de 2015, a dos quarts de vuit del vespre, a la Biblioteca Fages de Climent:

El dimecres 21 d’octubre, Assumpció Estivill, professora de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona i autora de la monografia “L’escola de bibliotecàries: 1915-1939”, pronunciarà una conferència sobre la història de les biblioteques des de 1915 i de la professió bibliotecària. Tot seguit, Sebastià Roig, escriptor figuerenc inclòs en el programa “De Capçalera”, parlarà d’Adela Riera (Figueres, 1900-1959), directora de la Biblioteca Popular de Figueres entre 1927 i 1952, amb un paper especialment rellevant en la defensa dels llibres de l’onada revolucionària (1936) i de la censura franquista (1939-40).

  • Espectacle poètic musical: “Ressons de quietud”, dedicat a Rosa Leveroni. Producció: Nit de Poetes/Amics de la Unesco de Girona. Dijous 10 de desembre, a les nou del vespre, a l’Auditori Caputxins:

“Ressons de quietud” és un espectacle basat en la vida i obra de Rosa Leveroni (Barcelona, 1910-1985), escriptora i bibliotecària. Va estudiar a l'Escola de Bibliotecàries entre els anys 1930 i 1933 i va fer les pràctiques obligatòries a la Biblioteca de Figueres, tal com recull l’espectacle dirigit per Martí Peraferrer. La tria de poemes ha anat a càrrec de Lluís Lucero, i l’adaptació musical, de Jordi Grau. Les actrius que es posen en la pell de la poetessa són Elisabet Aguilar, Alexandra Flores i Elisabet Fernández. 

La història de les biblioteques públiques a Figueres
El 1915 l’Assemblea de la Mancomunitat de Catalunya aprovava la creació d’una xarxa de biblioteques populars en tot el territori català. El projecte, redactat bàsicament per Eugeni d’Ors, contemplava un nou model de biblioteca, l’inici d’un sistema bibliotecari i la creació de l’Escola Superior de Bibliotecàries. Un any més tard, l’Ajuntament de Figueres aprovava presentar a la Mancomunitat l’oferiment per a la instal·lació d’una biblioteca popular a Figueres.

El 1918 la Mancomunitat inaugurava les quatre primeres biblioteques populars a Valls, Sallent, les Borges Blanques i Olot, una per a cada província. Aquest mateix any, es va graduar la primera promoció de bibliotecàries i a Figueres es posava la primera pedra de la qual seria la biblioteca popular, inaugurada el 2 de juliol de 1922. En paraules de Josep Puig i Cadafalch, president de la Mancomunitat, la Biblioteca restava “oberta a tots els fills de Figueres” a qui convidava “anar-hi a buscar la mel de la ciència”. Gairebé trenta anys més tard, el maig de 1951, l’oferta de biblioteca pública a la ciutat s’ampliava amb l’obertura de la biblioteca de “la Caixa”. Els dos centres van conviure fins a l’any 1998, i el 2000 es va inaugurar la biblioteca comarcal Fages de Climent a la plaça del Sol.

El recorregut cronològic per la història de les biblioteques públiques a Figueres i les seves bibliotecàries és una mostra que posa en valor el model bibliotecari de 1915 i difon el paper de les biblioteques com a equipament cultural de proximitat.