Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte "Biblioteques amb DO" té com a objectiu dinamitzar l’espai bibliotecari amb activitats per a tots els públics que mostren els trets característics de cada territori vitivinícola

La Biblioteca de Figueres oferirà el mes de juny propostes que mariden vi i literatura en el marc d’una nova edició de Biblioteques amb DO.

La Biblioteca Fages de Climent de Figueres es suma novament al projecte "Biblioteques amb DO" i el proper mes de juny maridarà els vins de diversos cellers de la DO Empordà amb propostes relacionades amb la literatura, com ara la conferència a càrrec de Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, sobre literatura i vi; les cançons i sardanes de taverna interpretades pel Cor Indika de l’Escala; un taller infantil que relaciona creativitat amb reciclatge i recuperació a partir de les ampolles de vidre del vi; un recital poètic a càrrec de l’actriu Cristina Cervià; o la presentació del núm. 10 de la revista Mirmanda dedicat al patrimoni i cultura del vi català.

El projecte "Biblioteques amb DO" va néixer l’any 2013 a iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que té com a objectiu dinamitzar l’espai bibliotecari amb activitats i propostes per a tots els públics que mostren els trets característics de cada territori vitivinícola i enguany arriba a la seva 5a edició.

PROGRAMACIÓ 

Dijous 1 juny, 19.30 h – Conferència Literatura i vi : un maridatge sensorial A càrrec de Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes Degustació de vins del Celler Cooperatiu d’Espolla de la DO Empordà

El vi forma part de la nostra cultura des dels seus orígens i, al llarg de la conferència, realitzarem un recorregut des de les referències clàssiques, avançant per diversos textos al llarg de la història de la literatura, tot citant a nombrosos autors per descobrir les vinculacions amb el món de la pintura, l’òpera i el cinema i veure com es produeix la confluència entre vi i literatura.

Celler Cooperatiu d’Espolla: Fundat el 1931, és una de les empreses vinícoles amb una tradició més llarga a la comarca de l’Alt Empordà. El trajecte al llarg dels prop de cent anys d’història és el retrat de la transformació d’un poble, Espolla, i d’una activitat, l’elaboració de vi i oli, que encara avui és senya d’identitat d’aquest racó de l’Alt Empordà.

Dijous 8 juny, 19.30 h – Cançons i sardanes de taverna

Interpretades pel Cor Indika de l’Escala

Degustació de vins del Grup Oliveda de Capmany de la DO Empordà

 El Cor Indika, que compta amb uns trenta cinc cantaires, centra el seu treball en la cançó popular i en la recuperació dels repertoris de la tradició local i marinera, ja sigui oral o escrita. A la Biblioteca de Figueres interpretarà sardanes cantades i cants mariners entre les que s’hi troben temes com: La Pepa de Josep Vicenç “Xaxu”, Si tornaves de Josep Tero o la cançó popular Oreneta gentil.

Grup Oliveda: Empresa de caràcter familiar fundada el 1948 i situada a la població de Capmany. Tres generacions d’una família dedicades a l’elaboració de vins de qualitat.

Dissabte 10 juny 11 h – Taller infantil La Corba camina i recull

Taller que relaciona creativitat amb reciclatge i recuperació, a partir de les ampolles de vidre del

vi. El realitza un tallerista professional que guiarà el grup d’infants a partir de la història il·lustrada La Corba camina i recull, editada pel Celler de Can Roca, amb text de Giovanna Bubbico i il·lustracions de Gemma Rigau de Llobet. Adreçat a infants de 2 a 6 anys. Places limitades a 20 infants, amb les seves famílies. Inscripció a la Biblioteca.

Dilluns 12 juny, 19.30 h – El vi dels poetes

Recital poètic a càrrec de l’actriu Cristina Cervià

Acte en col·laboració amb la Càtedra de Viticultura i Enologia Narcís Fages de Romà Degustació de vins del celler Vinyes d’Olivardots de Capmany de la DO Empordà

Recital que pretén acostar literatura i paisatge, de la veu de poetes tan diversos com Beaudelaire, Carner, Casasses, Desclot, Fages de Climent, Margarit, Manent, Sagarra, Vinyoli… Tots ells s’han apropat al paisatge mediterrani i s’han deixat seduir, d’aquesta trobada neixen versos i poètiques diferents, però tots ells evocadors i suggeridors. Deixem que parlin les seves veus i embriaguem-nos de vi, de poesia i de virtut, com més us plagui.

Celler Vinyes d’Olivardots: Modern celler familiar situat a Capmany, on l’enòloga Carme Casacoberta i la seva filla, elaboren vins que són el resultat d’un rigorós treball manual de la vinya, marcat pel seu esforç a recuperar les varietats autòctones.

Dijous 22 juny, 19.30 h – Presentació del núm. 10 de la revista Mirmanda Vi.cat : patrimoni i cultura del vi català

A càrrec d’Òscar Jané, director de la publicació, amb la participació d’Eduard Puig Vayreda i Efrem Gordillo. Degustació de vins del celler Pujol Cargol de Masarac de la DO Empordà

Mirmanda és una revista de cultura escrita majoritàriament en català (amb alguns articles en francès) que s'ocupa d'aspectes relacionats amb el món del pensament i la cultura en general feta a partir del nord de Catalunya (Catalunya del Nord, Empordà, Cerdanya, etc.). Estudia temes de filosofia, història, socials, història de l'art,... fent de temes locals un element d'estudi universal. El núm. 10 de la revista “Vi.cat. Patrimoni i cultura del vi català”, realitza una mirada històrica cap al nostre vi i parla també de la seva vessant patrimonial, de la literatura, la gastronomia i els símbols i simbologies relacionats amb el vi.

Celler Pujol Cargol: Celler familiar situat a Masarac, al límit entre la plana empordanesa i la serra de l'Albera, on des de fa més de deu generacions es dedica al cultiu de la vinya i a l'elaboració de vi.

*Els actes es realitzaran a la terrassa de la Biblioteca si el temps ho permet. Aforament limitat.