Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La campanya porta per lema “El meu animal, la meva responsabilitat”

L’Ajuntament de Figueres inicia una campanya informativa en el marc de l’entrada en vigor de la nova llei de benestar animal per combatre l’incivisme en la tinença d’animals.

Avui divendres entra en vigor la nova llei de protecció dels drets i benestar dels animals.(Llei 7/2023). La nova llei incorpora canvis significatius que afecten els propietaris dels animals. L’Ajuntament de Figuers inicia una campanya informativa per combatre l’incivisme en la tinença d’animals. Porta per lema “El meu animal, la meva responsabilitat”, i apel·la als propietaris d’animals de companyia a ser responsables i cívics.

 

Per altra banda,  també s’inicia una campanya informativa per explicar les novetats de la llei 7/2023 de protecció dels drets i benestar dels animals, amb el títol “Figueres, compromesa amb els drets i el benestar dels animals”.

 

Entre les novetats d’aquesta nova llei, el maltractament animal se sancionarà des dels 500 euros fins als 200.000, en el cas que el delicte sigui molt greu. A més, s’ha dut a terme una reforma del Codi Penal que endureix les penes als maltractadors d’animals i estableix nous agreujants del delicte. A partir d’ara, no es podrà deixar els gossos més de 24 hores sols a casa. Pel que fa a la resta d’animals de companyia, la nova llei prohibeix que es quedin més de tres dies consecutius sense supervisió.  Tampoc es podran deixar gossos i gats a terrasses, balcons, soterranis o patis de forma habitual   

 

A més a més, s’haurà d’identificar els animals de companyia, garantir-los assistència sanitària i controlar la reproducció. També es prohibeix la compra en botigues i la llei impedeix que s’utilitzin animals de companyia en espectacles i en feines que comportin un desgast físic excessiu.

 

Entre les novetats, també destaca la prohibició del sacrifici d’animals de companyia als centres de protecció animal. L’eutanàsia només es permetrà sota l’autorització d’un veterinari, sempre que el benestar de l’animal estigui compromès.   També s’endureixen les multes per abandonament, que poden arribar als 50.000 euros.  

 

Pel que fa a l’obligatorietat d’una assegurança de responsabilitat civil i a un curs de formació que hauran de fer els propietaris de gossos, queda pendent encara l’aprovació del reglament.  

 

Els animals de companyia (gossos, gats i fures) han de registrar-se al cens municipal, a partir del naixement de l’animal o de 30 dies des de la data d’adquisició, el canvi de residència, la mort de l’animal o la modificació d’altres dates. Es pot fer gratuïtament a l’Oficina Municipal d’Atenció al Ciutadà.

 

Mesures més destacades

 

  • Obligatorietat que tots els gats i gates (tant de colònia com de casa) estiguin esterelitzats.
  • Prohibició de venda de gossos, gats i fures en botigues i entre particulars. Únicament podran vendre aquests animals les persones autoritzades legalment per a criar aquests animals i sense la intervenció de persones mediadores.
  • Es manté la classificació de races potencialment perilloses (GPP's) i segueix vigent l'obligatorietat per aquests  animals d'anar sempre lligats i amb el morrió posat i a les persones propietàries dels mateixos  a tramitar la llicència corresponent.
  • Prohibició de deixar sol un animal de companyia més de 3 dies (1 dia en el cas dels gossos).
  • Si es volen comprar animals silvestres, cal que formin part del Llistat Positiu que encara no està publicat i s’haurà de contactar amb l'autoritat mediambiental per informar de l'espècie per tal d’inscriure’l al Registre d’Animals de Companyia.
  • La llei preveu que s'haurà d’evitar que els animals dipositin els excrements i l'orina en zones de pas com façanes, portes o entrades a establiments. També hauran de retirar-los o netejar-los amb productes biodegradables.  
  • Es limita el nombre d’animals de companyia que es poden tenir (un màxim de 5)
  • La llei preveu que s’haurà d’evitar que els animals dipositin els excrements i l’orina en zones de pas com façanes, portes o entrades a establiments.   
  • Cal registrar els animals de companyia (gossos, gats i fures) al cens municipal d’animals.
  • És obligatori identificar els animals amb microxip.