El consistori i l’operador privat que guanyi el concurs hauran d’afrontar els 1,2 milions
L’Ajuntament de Figueres ha trobat la fórmula per tirar endavant amb recursos propis la Casa Empordà, el centre de promoció de productes agroalimentaris amb DO Empordà, que s’està construint a l’edifici de l’Antic Escorxador. Segons ha explicat l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, la fórmula escollida passa per cedir a un operador privat amb “experiència en l’hostaleria i el turisme” la seva gestió amb l’objectiu que Figueres compti per fi “amb un aparador de les potencialitats de la comarca”. D’aquesta manera, el consistori gestionarà l’Oficina de turisme municipal, que entrarà en servei el juny de 2014, i l’operador privat explotarà el nou equipament amb la previsió d’obrir-lo a mitjans de 2015.
A l’espera que es trobi una nova ubicació a l’Arxiu Comarcal, que actualment ocupa un 35% de la superfície de l’Antic Escorxador, l’Ajuntament de Figueres està executant la primera fase del projecte per construir-hi tant l’Oficina de turisme municipal com el futur Centre Empordà de promoció i difusió de productes agroalimentaris amb DO Empordà. D’aquesta primera fase, una part, amb un pressupost de 847.000 euros, ja va entrar en funcionament el passat mes d’abril, i la segona, amb un pressupost d’1,2 milions, és la que permetrà obrir al públic el nou equipament i que fins avui estava aturada.
Com ha explicat aquest dilluns l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, per tirar endavant aquesta fase de les obres el consistori es va comprometre a aportar 600.000 euros, el 50% del total, amb la previsió que el 50% restant provingués de fons europeus que finalment no han estat concedits.
Així, la fórmula per la que ha apostat l’Ajuntament de Figueres ha estat recórrer a la iniciativa privada per tirar endavant definitivament el projecte. Segons Felip, el consistori “tenia molt clar que l’edifici de l’Antic escorxador” s’havia de destinar a “ser un aparador de les potencialitats de la comarca” i la fórmula per la què s’ha apostat és recórrer a la iniciativa privada per aconseguir l’entrada d’un operador “amb experiència en l’hostaleria i el turisme” que estigui interessat en explotar un equipament “que doni visibilitat a la comarca i als seus productes”.
Com ha explicat Felip, amb l’entrada de la iniciativa privada, els 600.000 euros que el consistori tenia previst invertir en aquesta fase del projecte podrien ser menys en funció de com evolucioni el concurs per adjudicar el servei. Així, l’ajuntament demanarà a l'empresa concessionària que gestionarà el centre que es faci càrrec de l’acabament de les obres de distribució interior, acabats, instal·lacions, mobiliari i expositors del centre de promoció de productes de l’Empordà. L’Ajuntament, per la seva banda, destinarà la quantitat prevista (600.000 euros) a l’execució de les obres bàsiques i al trasllat de l’oficina de turisme.
En aquest sentit, Felip ha puntualitzat que l’ajuntament podria haver afrontat amb recursos humans propis la gestió del projecte, però que aquest “no és el model de gestió que l’equip de govern volia per a aquest equipament”.
En aquest nou escenari, Marta Felip ha assegurat que l’Ajuntament de Figueres “està en condicions” de marcar un calendari per a la finalització de l’obra. Un calendari que preveu que l’Oficina de Turisme municipal entri en funcionament el mes de juny de 2014 i que Casa Empordà ho faci a mitjans de 2015. La definició de les clàusules per posar a concurs el futur centre s’haurà d’iniciar el mes d’octubre que ve, de manera que la concessió es pugui adjudicar a principi del 2015.
Segons Felip, “el canvi d’orientació que s’ha donat al projecte” permetrà que en un mateix espai convisquin un servei estrictament municipal com és l’Oficina de turisme i un centre d’interès turístic i de difusió de productes amb DO Empordà “que com a capital de comarca ens interessa molt”.