Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’exposició, comissariada per la historiadora de l’art Mariona Seguranyes, es va inaugurar el 28 d’abril al Museu de l’Empordà i va tancar les seves portes aquest diumenge 4 de novembre amb un total de 13. 838 visitants Des del Museu s’han organitzat 25 visites guiades i 10 activitats a l’entorn de l’exposició, així com l’edició del llibre "Els Dalí de Figueres. La familia, l’Empordà i l’art" per part de l’Ajuntament de Figueres amb l’editorial Viena

L'exposició "Els Dalí de Figueres. La família, l'Empordà i l'art" ha rebut prop de 14.000 visitants.

L’exposició “Els Dalí de Figueres. La família, l’Empordà i l’art”, organitzada pel Museu de l’Emoprdà i comissariada per la historiadora de l’Art i doctora en humanitats, Mariona Seguranyes, va tancar les seves portes aquest diumenge 4 de novembre amb balanç final de 13.838 visites durant els 7 mesos que ha durat la mostra. Més de 200 persones van assistir en l'acte d'inauguració realitzat el 28 d'abril, i més de 500 usuaris han participat en les visites guiades i activitats que s'han dut a terme en el marc de l’exposició, amb molt bona acollida entre el públic.

L'exposició "Els Dalí a Figueres. La família, l'Empordà i l'art" ha mostrat la vida i l'obra d'un artista únic i sorprenent, la trajectòria del qual és impossible d'entendre sense conèixer les seves arrels, el seu entorn familiar, el seu paisatge. A través de 135 peces, entre les quals, hi ha 13 olis sobre tela, 27 dibuixos i 62 documents originals, com ara manuscrits, cartes i fotografies, l'exposició reconstrueix el relat de les vides de Dalí i els seus familiars: la relació amb el pare, Salvador Dalí Cusí; amb la mare, Felipa Domènech Ferrés, i amb la germana, Anna Maria Dalí.

La mostra s’ha basat en tres àmbits expositius: un dedicat al pare, el notari Salvador Dalí Cusí, una figura clau per entendre la vida del pintor; un segon àmbit dedicat a la constel·lació femenina que envoltava la figura de Salvador Dalí, i un últim àmbit, dedicat a la germana, Anna Maria Dalí, la memòria de la família

Una part important dels documents relacionats amb Salvador Dalí Cusí s’han exposat per primera vegada i traient a la llum la seva àmplia trajectòria professional i intel·lectual. També per primera vegada s’han exposat les cartes entre Anna Maria Dalí i Manuel Brunet i documents de la germana del pintor que ens desvelen aspectes de les relacions íntimes del pintor amb la seva família.

La mostra ha estat comissariada per la historiadora de l'Art i doctora en Humanitats Mariona Seguranyes, qui durant  quatre anys ha dut a terme, per encàrrec de l’Ajuntament de Figueres, una recerca exhaustiva de la figura de l'artista i els arxius de la seva familia.

El director del Museu de l’Empordà, Eduard Bech, valora molt positivament els resultats d'aquesta exposició: "des del Museu no podem fer més que felicitar a totes les persones que han participat en el procés de producció d'aquesta exposició, els resultats i les valoracions del públic ens fan seguir treballant en la línia de reduir el nombre d'exposicions anuals per apostar per produccions més ambicioses, en tant que sigui possible".

L’alcaldessa de Figueres i regidora de Cultura, Marta Felip, destaca la importància d’aquest balanç més que positiu que només fan que certificar l’èxit pronosticat el dia de la inauguració, i també confirmen l’impuls que està mostrant el Museu de l’Empordà en aquesta nova etapa amb nova direcció, nou projecte artístic, renovació d’imatge, i obertura del Museu a la ciutat.