Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, va rebre ahir l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, per tractar diversos temes municipals com ara la cohesió social, la necessitat d’habitatges d’emergència social o la sostenibilitat.

L’alcaldessa de Figueres demana el suport del subdelegat del govern a Girona per desenvolupar el macroprojecte de millora de la ciutat.

En aquesta trobada l’alcaldessa va demanar al subdelegat el seu suport per tirar endavant el macroprojecte de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat de Figueres (EDUSIF),  que ha presentat l’Ajuntament per concórrer als ajuts del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per un valor de 5M € que es canalitzen a través del Ministeri d’Administracions Públiques. Aquests ajuts comportarien una inversió total a la ciutat de 10M € en sis anys.

Les prioritats del  projecte EDUSIF són la inclusió social i la lluita contra la pobresa, per a les quals es pressuposten més de 3M €, seguides de mesures per aconseguir una economia menys contaminant, protegir el medi ambient i promoure l’eficiència dels recursos, així com actuacions per millorar l’accés i l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació. Es tracta d’una estratègia de desenvolupament totalment transversal que ha comptat amb la participació de totes les àrees de l’Ajuntament. Els projectes de desenvolupament s’executarien en el període 2016-2022 amb un cost total de 10M €, dels quals l’Ajuntament n’hauria d’aportar la meitat.

L’EDUSIF consta de diversos programes que prioritzen la inclusió social i la lluita contra la pobresa, amb un pressupost de 3.686.100 €. L’objectiu és crear habitatges socials i rehabilitar immobles per destinar-los a aquest ús. L’equip de govern considera prioritari posar a disposició de la ciutadania pisos amb preus econòmics per a les persones que no poden pagar un lloguer al preu del mercat o bé que ara viuen en llocs que no tenen les condicions adequades a les seves circumstàncies d’edat, salut, etc., sobretot la gent gran i els joves.

Un altre objectiu important és fomentar l’ocupació de les persones amb més dificultats per trobar feina, amb l’ampliació del nombre de cursos generals i de formació específica. En el programa es preveu que diversos grups d’alumnes puguin treballar en el pla de rehabilitació energètica d’edificis com a part de la seva formació retribuïda. També es dissenyarà un pla per facilitar l’accés als estudis superiors.   

Pel que fa a la inclusió social engloba programes d’activitat física per a gent gran i per a la població en general en espais diversos.

Una altra prioritat és millorar el civisme, per això  s’elaborarà un pla de sensibilització per evitar les conductes i actituds incíviques d’algunes persones que embruten la ciutat i atempten contra els interessos de tots, amb el cost que representa per als serveis municipals (abocament d’escombraries, destrosses de mobiliari, etc.).

Per tal de poder afavorir una economia baixa en carboni, que és una altra de les línies que planteja el Fons Europeu, s’han pressupostat 3.005.800 €.

Per promoure l’eficiència dels recursos i protegir el medi, a l’EDUSIF s’hi inclou la rehabilitació arquitectònica de la casa natal de Salvador Dalí. Aquesta no serà l’única subvenció per a aquest projecte, ja que l’Institut de Cultura del Ministeri de Cultura, tal com es va anunciar, també ha previst una subvenció de 500.000 € per a l’equipament, que es convertirà en pulmó cultural i motor econòmic de la ciutat. També en aquest apartat hi ha previst el projecte de restauració i ús social de zones naturals, com ara les basses del Terrisser. Ambdós projectes sumen un pressupost de 2.495.000 €.

Pel que fa al foment de l’ús de les TIC a la biblioteca i als centres cívics, l’elaboració de programes i aplicacions d’accés a la cultura, la creació d’un sistema general de dades i de monitoratge de la ciutat, la implantació d’aplicacions informàtiques per promoure el turisme i les rutes turístiques per la ciutat, i les aplicacions informàtiques per a ampliar les actuacions de transparència i participació ciutadana, s’han pressupostat 813.100 €.

L’alcaldessa Marta Felip destaca el coneixement de les necessitats i la realitat de Figueres del subdelegat del govern i confia en la bona rebuda d’aquest projecte que serveix per “afrontar els principals reptes de futur de la ciutat: l’atur, el risc d’exclusió de moltes persones, les necessitats d’habitatge de la gent gran i els joves, la mobilitat, l’estalvi energètic, la necessitat de desenvolupament tecnològic i el que ens cal per millorar la  formació, la cultura i l’esport”.