Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament de Figueres va lliurar ahir a la tarda tres distincions honorífiques: el títol de Fill Adoptiu a Josep Peñuelas, i la Fulla de Figuera de Plata per a Narcís Bardalet i el Col•legi d’Advocats de Figueres, en l'acte commemoratiu del títol de ciutat.

L'Ajuntament lliura tres distincions honorífiques a Narcís Bardalet, Josep Peñuelas i el Col·legi d'Advocats de Figueres en el Dia de Ciutat.

La cerimònia es va celebrar, com és habitual, al Teatre El Jardí i també va servir per iniciar la commemoració del centenari de la inauguració del Teatre Municipal El Jardí.

El Teatre Municipal El Jardí, amb capacitat per a un miler d'espectadors, és un modern i funcional equipament cultural, un dels més importants de la ciutat, que acull una variada programació d'espectacles. Situat a la plaça Josep Pla, el teatre s'ubica en aquest edifici d'estil noucentista, que va ser construït l’any 1914 segons el projecte de l’arquitecte Llorenç Ros i Costa i inaugurat el 29 d'abril de 1916.

Per tenir un record que immortalitzi aquesta efemèrides, a l'entrada de l'acte es van lliurar als assistents quatre postals commemoratives del centenari, en una iniciativa conjunta entre el Setmanari de l'Alt Empordà i l'Ajuntament de Figueres. Són quatre postals que recorden diversos moments de la història de l'edifici i que es poden guardar com a record o franquejar-les com a correu postal. Durant el proper mes de novembre se celebraran diversos actes culturals coincidint amb aquesta efemèrides.

Guardonats

L’Ajuntament de Figueres va concedir el títol de Fill Adoptiu a Josep Peñuelas. Com va recordar l’alcaldessa, Marta Felip, en el seu discurs, “un científic, considerat un dels millors investigadors del món en el camp de l’ecologia i el medi ambient. Un vigatà que sempre s’ha presentat com a figuerenc. Un referent internacional que treballa per demostrar l’evidència del canvi climàtic, un dels grans reptes de la humanitat en aquests moments”.

La Fulla de Figuera de Plata per a Narcís Bardalet de qui Felip va remarcar que “es tracta d’un figuerenc que s’ha preocupat, i molt, de la seva gent, tant com exercint com a metge forense que com a pediatra. Com a forense ha gaudit d’una professionalitat extrema que l’ha portat a rebre diversos reconeixements, com la Medalla de l’Ordre de Sant Raimon de Penyafort”.

Finalment, es va lliurar una altra Fulla de Figuera de Plata per al Col·legi d’Advocats que “amb 175 anys d’història al seu darrera, és ben evident que ha establert un compromís de servei amb Figueres i amb tota la comarca de l’Alt Empordà que és més antic, fins i tot, que la concessió del títol de ciutat que avui commemorem”, en paraules de l’alcaldessa.

Els homenatjats van ser glossats pel catedràtic de Botànica de la Universitat de Barcelona, el figuerenc Joan Xirau, la periodista garrotxina Tura Soler, especialitzada en temes de successos, i l’advocada i mediadora figuerenca Montse Soms, autora de tres llibre sobre la història del Col·legi d’Advocats. Van amenitzar la vetllada la Jove Orquestra de Figueres (seccions Ficaris i Tramuntana) i l’Orquestra Versatile, del Casino Menestral.

En acomiadar l’acte, l'alcaldessa Marta Felip va fer una crida a “no oblidar la història, però també a mirar cap al futur. En un dia com avui, després de reconèixer ciutadans i entitats que han fet i que fan tant per Figueres, ens hem de sentir orgullosos de la nostra gent i de la nostra ciutat. Els exemples de Josep Peñuelas, del doctor Narcís Bardalet i del Col·legi d’Advocats ens han d’esperonar a tots per seguir treballant per aquesta ciutat i per sentir-nos ben orgullosos de ser figuerencs”.