Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La presentació del llibre tindrà lloc el divendres 11 de maig, a les 19 h, al Museu de l'Empordà, en el marc de l'exposició "Els Dalí de Figueres. La família, l'Empordà i l'art"

L'Ajuntament de Figueres reivindica la figura del polític  Josep Puig Pujades amb la publicació de la seva biografia dins la Col•lecció Juncària.

L'Ajuntament de Figueres, en col·laboració amb la Diputació de Girona, presenta un nou volum de la Col·lecció Juncària, Josep Puig Pujades (1883-1949). Cervell i paraula del catalanisme republicà, escrit per Anna Teixidor. L'acte tindrà lloc el divendres 11 de maig, a les 19.00 h, al Museu de l'Empordà, en el marc de l'exposició "Els Dalí de Figueres. La família, l'Empordà i l'art", la qual dedica un espai al polític figuerenc.

Josep Puig Pujades (1883-1949). Cervell i paraula del catalanisme republicà és la biografia intel·lectual i política d'aquest figuerenc. Ell fou la figura clau que enllaçà el republicanisme empordanès del segle XIX amb el catalanisme progressista anterior a la Guerra Civil.

Al llarg de la seva trajectòria, Puig Pujades va assumir diverses responsabilitats polítiques: regidor i tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Figueres, comissari de la Generalitat a Catalunya, diputat a Corts i cònsol a Perpinyà i a Lió. Així mateix, va ser el màxim responsable de la Federació Republicana Socialista de l'Empordà que s'adherí a ERC. Durant els Fets d'Octubre de 1934, va ser empresonat 16 mesos per la seva responsabilitat al capdavant de la Generalitat de Catalunya a Girona.

El volum aborda els períodes històrics que van marcar decisivament la trajectòria de Puig Pujades. Fill de botiguers, va aprendre l'ofici de sastre gràcies a les seves estades a Barcelona i a París. Aquestes estades i la influència creixent del catalanisme progressista el marcaren ideològicament i li permeteren establir certes relacions amb intel·lectuals de l'època que culminaren amb la seva participació activa en projectes polítics i periodístics durant el primer terç del segle XX.

Fou el principal mecenes del setmanari Empordà Federal (1911/1938) però també un col·laborador habitual a la premsa, també la de Barcelona, i autor de diverses novel·les, recull de contes i obres de teatre. De fet, va intervenir com a agent intel·lectual influent i crític. La reivindicació dels nuclis culturals extrabarcelonins, com Figueres i l'Empordà, fou una de les prioritats del polític, que intentà connectar les manifestacions culturals locals amb Barcelona a través de la seva producció periodística i literària.

La inclusió de l'obra de Salvador Dalí, Marian Llavanera i d'altres joves artistes empordanesos en aquesta temptativa era un deure que, com a renovador empordanès, Puig Pujades considerà que havia de promoure. De fet, va ser el primer a preveure des de les pàgines d'Empordà Federal que Dalí seria un gran pintor quan ni tan sols tenia quinze anys. Ell en va promoure la seva obra a través de la premsa i li va fer alguns dels seus primers encàrrecs.

L'autora, Anna Teixidor (Figueres, 1978), és periodista i historiadora. En els últims anys, ha aprofundit en el republicanisme del primer terç del segle XX a Figueres i a l'Alt Empordà. De fet, va publicar una monografia del periòdic Empordà Federal: amb la República al cap i Catalunya al cor (2009) també en la mateixa Col·lecció Juncària de l'Ajuntament de Figueres. La biografia de Josep Puig Pujades parteix de la seva tesi doctoral, dirigida per Jaume Guillamet, i presentada a la Universitat Pompeu Fabra l'any 2013.

Amb aquest llibre, l'Ajuntament de Figueres continua la seva tasca de recuperació de la memòria històrica i de reivindicació de personatges il·lustres que ha tingut la ciutat.

[Si voleu ampliar informació, podeu posar-vos en contacte amb l'autora al tel. 610 223 654, o bé amb el Servei de Publicacions-Ajuntament de Figueres, tel. 972 105 196 - a/e cmassot@figueres.org (Camil·la Massot)]