Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament de Figueres ha presentat aquest matí el projecte MuseuEmpordàLab - un laboratori per a la innovació en els espais museístics i d'exposició- i la primera acció que s'ha dut a terme per desenvolupar-lo: la redacció del projecte educatiu del Museu de l'Empordà.

L'Ajuntament de Figueres presenta la primera acció del MuseuEmpordàLab.

El MuseuEmpordàLab neix amb 3 objectius principals: en primer lloc, vincular la institució pública amb la universitat i l'empresa privada; en segon lloc, desenvolupar accions vinculades amb la innovació en processos i activitats pròpies del museu i, en tercer lloc, atraure nous públics, principalment, un públic jove interessat en la tecnologia.

La primera acció que s'ha dut a terme per desplegar el MuseuEmpordàLab,  ha estat la redacció del projecte educatiu del Museu a partir del treball conjunt de amb la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona i l’empresa Adhoc Cultura, amb seu a Figueres. Amb l’objectiu que el projecte respongui a necessitats i demandes reals del públic objectiu s’han planificat quatre dinàmiques participatives.

Així doncs, s'ha plantejat una dinàmica amb l'àrea interna del Museu, el servei d'educació de l'Ajuntament, i el Servei Educatiu de l'Alt Empordà; una segona dinàmica amb persones vinculades amb l'àmbit educatiu i socieducatiu de la ciutat i la comarca (professors d'instituts, persones vinculades al casal de la Gent Gran de Figueres, a l'entitat Ksameu i responsables de Joventut del Consell Comarcal de l'Alt Empordà); una tercera, amb infants del Consell Ciutadà d'Infants de Figueres, i una última dinàmica, amb persones usuàries del Museu de l'Empordà.

En totes les dinàmiques participatives s'utilitzarà l'eina Manual thinking, que permet crear mapes conceptuals amb processos participatius per identificar, conceptualitzar i proritzar idees. Les sessions, dinamitzades per una professora titular de la Universitat de Barcelona i especialitzada en temes d’innovació en pedagogia, serviran per fer una pluja d’idees de temes vinculats amb l’educació i a partir d'aquí, es recolliran les aportacions i s'ordenaran les propostes per tal de poder redactar el document final del projecte eduactiu del Museu.

El director del Museu de l'Empordà, Eduard Bech, ha anunciat que a partir del mes de juny, també es posaran en marxa altres projectes com el de comunicació interactiva en col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra, o el Laboratori de Patrimoni, creativiat i turisme cultural (catàleg d’experiències).

L'alcaldessa de Figueres i regidora de Cultura i Educació, Marta Felip, ha explicat que el projecte MuseuEmpordàLab s'emmarca en la voluntat de potenciar iniciatives vinculades amb la innovació en el camp de la cultura, projectes que estrenyin els lligams entre la universitat i la ciutat, seguint l'exemple de la Càtedra del vi i de l'Oli ¾que també està treballant projectes amb el Museu de l'Empordà¾, i de seguir impulsant processos participatius a Figueres. L'alcaldessa ha conclòs que aquest 2018 l'Ajuntament fa "una aposta clara per a la investigació, la participació i la innovació".