Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S'han desplegat més de 200 estacions de control de rosegadors, s'han dut a terme 18.000 accions de control en punts de reproducció de mosquits, s'ha reduït en un 60 % la població de coloms, i s'han atès més d’un centenar de queixes de la ciutadania, entre d'altres accions

L'Ajuntament de Figueres presenta la memòria del Programa de Control Integrat de Plagues Urbanes 2017.

L'Ajuntament de Figueres ha presentat aquest matí la Memòria del Programa de Control Integrat de Plagues Urbanes 2017, encarregat per la regidoria de Medi Ambient a la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter. La principal conclusió de la Memòria és que s'ha aconseguit una reducció generalitzada de coloms, estornells, mosquit comú i tigre, rosegadors, gavians, i de les primeres aparicions de vespa asiàtica en l'àmbit urbà, complint així amb la finalitat de reduir les espècies de plaga per sota del llindar de tolerància-nivell per sota del qual l’espècie no provoca danys econòmics, en la salut o en la qualitat de vida-.

La Memòria recull que s'han desplegat més de 200 estacions de control de rosegadors (principalment, rates i ratolins), que són revisades sistemàticament. A més, per lluitar contrar insectes com paneroles, mosquits, vespa asiàtica, etc, s'han dut a terme 18.000 accions de control en punts de reproducció de mosquits i s'han localitzat i neutralitzat 5 nius de vespa asiàtica.

Pel que fa a aus (coloms, estornells, gavians i cotorres), s'han eliminat llocs de cria i alimentació. Així, s'ha aconseguit reduir en un 60 % la població de coloms, s'ha foragitat la població d'estornells hivernants i s'han dut a terme actuacions de control sobre gavià argentat en edificis públics.

En aquest sentit, s'han realitzat actuacions de vigilància i control en un total de 26 edificis públics i s’ha assessorat a tots els particulars que ho han sol·licitat. A més, la Memòria recull que s'han rebut i atès més d’un centenar de demandes de la ciutadania, un 55% de les quals corresponen a l'espai públic, i un 45 %, a l'àmbit privat, sobretot, relacionades amb rosegadors i coloms.

El primer tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes, ha manifestat una "satisfacció absoluta de la regidoria amb els resultats obtinguts " i ha afirmat que "adherir-se a la Mancomunitat va ser una de les millors decisions" des que va assumir Medi Ambient. Així mateix, ha afegit que "Figueres ha assentat un precedent en la implementació de programes de lluita contra plagues en l'àmbit urbà i som un referent per a molts altres municipis que se’ns adrecen per adoptar el model".

Pel que fa a les properes accions, el servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Figueres enguany té previst continuar amb el Programa endegat el 2017, i implementar les primeres accions per a la naturalització de la ciutat. Això és, combatre les plagues amb el mínim de components químics nocius i potenciar al màxim els sistemes naturals respectuosos amb el medi. Així, es desplegarà en diferents indrets de la ciutat una xarxa de caixes niu de de fauna “amiga” (ratpenats, òlibes, xots, mussols, orenetes) per contribuir a l’equilibri. També es potenciarà el Programa Educatiu als centres escolars de primària per conscienciar i sensibilitzar l’alumnat.

L'Ajuntament de Figueres té un conveni signat amb la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, des de l'últim trimestre de 2016.