Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La mostra recull una seixantena de retrats que el fotògraf amateur Jordi Gallego va fer a la seva mare, Dolors Caldas, afectada per la malaltia. Es podrà veure a Casa Empordà des del 8 de juny fins al 20 d'agost

L'Ajuntament de Figueres presenta l'exposició 'Memòria d'un repte' dedicada a l'Alzheimer.

L'Ajuntament de Figueres ha presentat aquest matí l'exposició itinerant Memòria d'un repte. Fotografia vs Alzheimer, del fotògraf amateur Jordi Gallego, que mostra la malaltia de la seva mare, Dolors Caldas, afectada d'Alzheimer, a través d'una seixantenta de retrats. L'exposició, que es podrà veure a Casa Empordà des del 8 de juny i fins al 20 d'agost, es complementarà amb diverses activitats paral·leles, i a partir d'aquesta setmana, es llançarà una campanya de micromecenatge a Verkami per finançar el catàleg de l'exposició.

L'exposició Memòria d'un repte està formada per un total de 52 fotos de 40 x 50 cm, a més de 10 fotografies de gran format (1,10 x 1,30 cm), i consta de 3 parts diferenciades. Un primer apartat que descriu la pròpia malaltia, amb fotografies comentades per psicòlegs; un segon apartat que mostra el repte que es va proposar l'autor de fer una foto diària a la seva mare durant 1 any, 365 fotografies que va publicar a la xarxa social www.500px.com; i un tercer apartat, que forma part del projecte "Fotografia vs Alzheimer" amb què va guanyar la beca Fotografia d'autor dels Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí, que conté una selecció de 36 fotografies agrupades en diferents col·leccions.

Pel que fa a les activitats al voltant de l'exposició, organitzades gràcies col·laboració de l'associació de Malalts d'Alzheimer i afectats de Figueres, destaquen visites guiades a la mostra amb l'autor i la psicòloga de l'associació, la presentació del llibre Em deia Simbad, de Francisco Castro, i la campanya de micromecentatge a Verkami, la recaptació de la qual es destinarà, a més de finançar el catàleg de l'exposició, a l'associació de Malalts d'Alzheimer i afectats de Figueres.

El director del Museu de l'Empordà, Eduard Bech, ha destacat que l'exposició s'emmarca en l'objectiu de desenvolupar acció social al Museu de l'Empordà a través d'exposicions i activitats, i ha remarcat l'ajuda de l'Associació de Malalts d'Alzheimier i afectats de Figueres, que ha estat clau per a la programació complementària. 

L'autor de l'exposició, Jordi Gallego, ha explicat que el projecte, que pretén no caure en la vessant dramàtica de la malaltia, es va iniciar com una activitat d'estímul per a ell mateix, per evadir-se del dia a dia, que finalment es va convertir en una gran ajuda per a la seva mare.

La presidenta de l'Associació de Malalts d'Alzheimier i afectats de Figueres, Teresa Figueres, ha manifestat que es tracta d'una malaltia que "no s'ha d'amagar" i de la qual ningú s'ha d'avergonyir. "Esperem que l'exposició sigui visitada per molta gent i que ajudi a molta gent", ha afirmat.

Lalcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha destacat "més enllà de l'àmbit cultural, aquesta exposició és molt valuosa  per promoure la sensibilització, la divulgació i la normalització de la malaltia, que malauradament toca de prop a moltes famílies", i ha posat èmfasi en la tasca que duen a terme des de l'Associació de Malalts d'Alzheimier i afectats de Figueres, i que gràcies a aquest projecte es podrà visualitzar.